Izložba uskrsnih jaja

U nedjelju, 25. ožujka u predvorju Pastoralno-kulturnog središta bl. Alojzija Stepinca otvorena je 18. Izložba uskrsnih jaja. Davne 2001. godine na inicijativu gospođa Ane Vuković i Ane Pejić, a uz veliku potporu tadašnjeg župnika, preč. Ivana Varoščića, upriličena je prva izložba uskrsnih jaja, košarica i pokrivala za košarice za blagoslov uskrsne hrane. Od tada je izložba napredovala i rasla i po broju izložaka i po broju angažiranih župljanki na tome projektu, kao i prostorno od kako je sagrađeno novo pastoralno središte.

Danas govorimo o oko 1000 izložaka i to kokošjih, pačjih, guščjih, nojevih, purjih, prepeličjih, kao i jaja goluba, pa čak i papige. Sva su jaja obrađena nekom od mnogih tehnika kao što su: oslikavanje akrilnim bojama, tušem, temperama, flomasterima, makom, pijeskom, rižom, grahom, tjesteninom, voskom; ukrašavanje naljepnicama, ljuskom jajeta, perlama, šljokicama, zlatovezom, šuškom, slamom, platnom, kožom, suhim cvijećem; grebana, kukičana, drotana, brušena (šlingana), potkovana, kaširana, mramorna te obrađena salvetnom ili kviling tehnikom; dodajmo još vrlo rijetka i vrijedna drvena (iz Ukrajine), staklena (iz Danske) i kamena jaja.
Mnogi su autori izložaka iz župe, ali ima jako puno i posuđenih jaja iz drugih mjesta, pa čak i država. Za gospođu Anu Vuković možemo reći kako je dugogodišnja sakupljačica (50 godina) i vlasnica najvećeg broja izložaka, koje je ili dobila ili sama izradila, a veliki broj izložaka, posebno u tehnici ukrašavanja slamom, dolazi iz radinosti gospođe Ane Pejić. Valja spomenuti i jedan izložak iz Kočevja (Slovenija), dar Sofije i Ivana Matijević, radi se o divovskom jajetu koje je teško 57 kg, a izrađeno je od 9690 ljuski jajeta.
Izložba će biti otvorena do Bijele Nedjelje, a pozivaju se župljani župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, ali i okolnih župa, te slučajni namjernici pogledati izložbu s tradicijom dugom 18 godina.