NOVE ODREDBE FINANCIJSKOG SUSTAVA

NOVE ODREDBE FINANCIJSKOG SUSTAVA

dolaskom nove novčane valute promijenjene su dosadašnje Odredbe o provedbi financijskog sustava. Ovom odredbom nakon 25 godina od 1. siječnja vrijedit će nova pravila o davanju vjernika za obiteljski dar (lukno), za dar za crkvu i dar vjernika za misnu nakanu. 

  • Obiteljski dar (lukno) je dar vjernika kojim se podmiruju troškovi svih pastoralnih događanja, kao i brine za život svećenika te se iz njega odvaja za propisane Nadbiskupijske potrebe. Lukno obvezuje sve bračne parove kao i ostale ukućane ili samce koji su zaposleni. Za bračne parove lukno iznosi 20 €, a za ostale zaposlenu ukućane ili samce 10 €.
  • dar za crkvu je drugi doprinos vjernika koji postaje obavezan. Za razliku od lukna koji je određen, visinu tog dar će odrediti svaka osoba. Njegova namjena je za obnovu i održavanje svih župnih objekata, nabavku redovitih i izvanrednih uređaja i opreme kao i njihovo servisiranje, grijanje u crkve…
  • dar za misu nikako se ne može procijeniti nekom vrijednošću, jer je ona plaćena Kristovom smrću. Zato je dar kojeg vjernik ostavlja za sv. misu njegov osobni dar svećeniku i on iznosi 7 €. Osoba ukoliko želi može darivati i više. Također svećenik može dar i ne uzeti.
    Svaki župljanin kome bi navedena godišnja davanja za život župne zajednice bio teret potrebno je da se javi u župni ured kako bi u razgovoru vidjeli hoće li se isti prilagoditi mogućnostima ili potpuno oprostiti do promjene okolnosti.

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 17:00 do 18:00 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
E: zupa1.zupanja@gmail.com
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr