PEPELNICA – ČISTA SRIJEDA

na Pepelnicu u srijedu 3. ožujka počinje Korizmeno vrijeme koje nas priprema za svetkovinu Kristova uskrsnuća. Stoga nam vrijeme Korizme, poput Isusu u pustinji, donosi zrelost u preispitivanju osobnog stava vjere prema Bogu. Liturgijski znak posipanja pepelom toga dana, nije neki magijski čini, već spremnost duše da se ogleda u Isusovu liku po riječima i djelima na koje nas poziva.

Korizmu započinjemo POSTOM. Post obvezuje vjernike od navršene 18. do započete 60. godine, dok nemrs toga dana obvezuje sve koji su navršili 14 godina. Isto vrijedi i za sve petke, kako tokom godine a napose u korizmi, osim onda kada na taj dan padne svetkovina. Post i nemrs ne obvezuju one koji se nalaze u težim životnim situacijama, kao što su npr. bolesnici, trudnice, dojilje, putnici. U okolnostima kada fizički nije moguće, post i nemrs se zamijene nekim drugim djelom pokore.
Za one koji žele znati više: Pepeo kojim se posipaju vjernici na Čistu srijedu dobiva se spaljivanjem maslinovih grančica posvećenih na prošlogodišnju Cvijetnicu.