EUHARISTIJSKO KLANJANJE

klanjanje je četvrtkom poslije sv. mise.
Što je klanjanje? Kada čujete od nekog katolika da ide na klanjanje, pritom misle na euharistijsku adoraciju pred Kristom nazočnim u prilici Tijela. Zbog toga je adoracija štovanje euharistijske Kristove prisutnosti izvan mise. Posvećena hostija vidljivo se izloži u monstranci ili pokaznici na oltaru, tako da ju svi mogu vidjeti i moliti u Kristovoj nazočnosti.

Kada se Presveto Iznosi na štovanje potrebno je kleknuti na oba koljena (isto kao na pretvorbi u misi). Tom gestom ostvarujemo mnoge događaje iz evanđelja gdje ljudi koji prilaze Isusu, očituju njegovo Božanstvo. Oni koji zbog bolesti to ne mogu, svoje poklonstvo iskazuju stajanjem ili sjedenjem. Što je više moguće trudi se ostati u tom stavu poklonstva, jer time očituješ nadu da se Bogu želiš klanjati i u vječnosti. U rastu naše vjere potrebno je, najmanje jednom godišnje, u Euharistijskom klanjanju pokazati želju da u vječnosti želim biti s Bogom.
Možda te iskustvo sv. (Majke) Terezija iz Kalkute potakne da dođeš: Vrijeme koje provedete s Isusom u Presvetom Sakramentu najbolje je utrošeno vrijeme na zemlji. Svaki trenutak koji provedete s njime produbit će vaše zajedništvo s njime i učiniti vašu dušu još slavnijom i ljepšom u vječnosti, a donijet će i trajan mir na zemlji.
a pričest s obije euharistijske prilike je petkom u svetoj misi.