Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 15. do 22. studenog 2020.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA 15. studeni 33. Nedjelja kroz godinu, Sv. Albert Veliki, b. i n..
7,30 sati + Ivica Lučić
9 sati + Đuro Klaić
10,30 sati Za sve župljane
18 sati + Evica Kružljak
PONEDJELJAK 16. studeni Sv. Margareta Škotska i sv. Gertruda
18 sati + Ilija Nikolić i + iz ob.
UTORAK 17. studeni Sv. Elizabeta Ugarska, red.
18 sati + Jasminka Mamut i Augustin Prce
SRIJEDA 18. studeni Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje
Posveta bazilika sv. Petra i Pavla, ap.
18 sati + iz ob. Šljerac
ČETVRTAK 19. studeni Bl. Salomeja, red.
18 sati + Antun Varzić
PETAK 20. studeni
18 sati + iz ob. Juzbašić i Galović
SUBOTA 21. studeni Prikazanje BDM
9 sati + Đuro i Ruža Šutalo
NEDJELJA 22. studeni Svetkovina Krista Kralja, sv. Cecilije, dj. i mč.
7,30 sati + Filip i Katica Župarić
9 sati + Ivan Marinac
10,30 sati Za sve župljane
18 sati + Vjekoslav Galović
Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise iza glavnog oltara. Kada vidimo upaljeno svjetlo pristupamo kroz sredinu crkve.
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se na kratkoj osobnoj molitvi. Starijima i nemoćnima ponesite župne obavijesti. 

KRŠTENJE
U našoj župnoj crkvi kršteni su:
Filip Huber, sin Vlade i Sanje r. Bilić,
David Stanić, sin Danijela i Marine r. Tokalić.
Obiteljima čestitamo, s molitvom za vjerodostojno svjedočenje životne vjere!

ŽUPNA KATEHEZA
Naš svaki katehetski susret potiče nas na rast u Božjoj mudrosti. On započinje okupljanjem u Dan Gospodnji kada ti se po Riječi spasenja upućuje poziv da se nahraniš njegovim Tijelom. To zajedništvo s Bogom potvrdi dolaskom na župnu katehezu prema tjednom rasporedu.
ukoliko pojedinom učeniku ili razredu bude određena nastava na daljinu molim roditelje da o tome obavijeste katehetu ili župni ured.
18. studenog nema katehetskih susreta.

DAN SIJEČANJA NA ŽRTVE VUKOVARA
ove godine 18. studenog navršava se 29. obljetnica stradanja Vukovara, te po prvi puta ovaj dan obilježavamo kao državni praznik Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.
Toga dana ponosno izvjesimo zastave, te u zahvalnosti dan prije upalimo svijeću kod svojih kuća za sve žrtve Domovinskog rata.

EUHARISTIJSKO KLANJANJE
Prepoznajmo i sebe pozvanima, te se poput apostola okupimo oko Isusa, kako bi se u poniznoj vjeri poklonili živom Bogu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje je u četvrtak poslije mise.

BIBLIJSKA URA
Ispunjena srca u Isusovim riječima U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga (Mt25.21) dođimo na biblijsko-molitvenu uru. Naše se suobličavanje slici Kristovoj temelji na razumijevanju Isusovih riječi uz promišljanje o njihovoj bitnosti za mene. Uz svećenika, budi i ti sukreator Biblijske ure četvrtkom u našem Pastoralnom centru (19 sati). Dopusti neka Božja riječ u jasnoći i punini milosti odjekne TVOJIM životom.

SASTANAK ŽUPNOG PASTORALNOG VIJEĆA
Pozivam članove Župnog pastoralnog vijeća u petak 20. studenog na sjednicu koja će se održati u 19 sati u Velikoj dvorani Pastoralnog centra.

ŠTO UČINITI KAD POKORU NE RAZUMIJEMO ILI ZABORAVIMO
Da bi ispovijed bila pravovaljana, trebamo ispuniti uvjet koji nam nalaže da popravimo štetu koju smo grijehom učinili. Ali kada nismo dobro čuli ili nismo razumjeli pokoru, trebamo odmah pitati svećenika u ispovjedaonici. Nikada, nakon ispovijedi, jer svećenik nema gdje bilježiti pokoru za svakog od nas koji se ispovijedamo kod njega.
Kada zaboravimo, smijemo činiti pokoru koja je veća od one koju smo dobili, ali ne manju. To treba spomenuti u sljedećoj ispovijedi, da smo
zaboravili i molili na primjer cijelu krunicu ili križni put.

PRIJAVA BOLESNIKA ZA ISPOVIJED
u brizi da naši najmiliji u Došašću sakramentalno dožive susret s Bogom, ispunjeni radošću Božjeg rođenja, molimo sve vas članove obitelji i prijatelje naših nemoćnih župljana, da ih do konca studenoga prijavite u župnom uredu. Napose, zbog mira vlastite savjesti, nemojmo dopustiti da teže bolesne osobe u svojem trpljenju ne prime milost sakramenta Bolesničkog pomazanja. Svećenici će bolesnike obilaziti poštujući za to važeće epidemiološke mjere uz što kraće zadržavanje.

UVOD I POZIV NA POMIRENJE S BOGOM
Današnje prvo čitanje govori o čestitoj ženi, a evanđelje o gospodaru koji svojim slugama povjerava talente. Ta čitanja iznose pred nas središnju misao današnjega euharistijskog slavlja - iskoristiti darove koje nam Bog daje, da bismo doista postali i bili ono što On od nas želi, njegova slika.
Za svako vaše dobro djelo Bog uzvratio skrovitošću svoga blagoslova!

ZBOR MLADIH MIR - POZIVA
MLADI od 7 r. OŠ i stariji svojim glasom ili vještinom korištenja suvremenih medija priključite se zboru MIR. HAJDEMO zajedno potaknuti naše župljane na dvostruku molitvu. Ako sviraš, pjevušiš ili si vrstan u korištenju digitalnih projekcija, dođi u prostore zbora mladih MIR na probu utorkom u 20 sati i subotom u 14,30 sati. Više informacija na Instagram profilu @bend.mir – NE sumnjaj u svoje sposobnosti i prihvati izazov te DOĐI!

PODJELA SAKRAMENATA ODRASLIMA
Sakramenti nam omogućavaju da kroz život hodamo u punini milosti koju nam Bog daje. Stoga pozivam sve odrasle osobe koje bi željeli imati cjeloviti sakramentalni život (bilo da je riječ o sakramentima kršćanske inicijacije ili ženidbe) da se jave u župni ured. Potaknite svoje ukućane ili prijatelje koji bi htjeli razgovarati o mogućnosti primanja sakramenata, da se jave.

POTPUNI OPROST ZA POKOJNE
U danima studenog koji su pred nama (iznimno ove godine), ne zaboravimo u vjerničkoj zauzetosti i bliskosti s našim pokojnima, na putu prema njihovoj potpunoj opredijeljenosti za Boga, po sv. misi i iskrenoj molitvi umanjiti patnje njihovih duša zbog odvojenosti od Boga, dok se u čistilištu oslobađaju od navezanosti na zemaljsko.
Mi, Crkva, snagom dobivenom od Krista imamo priliku za pokojnike moliti milost potpunog oprosta od vremenitih kazni. Za oprost molimo u poniznosti pred Božjom voljom (ne trgovački):
• u mjesecu studenom (ove godine Apostolska pokorničarna iznimno je dala milost za cijeli mjesec, a ne samo od 1. do 8. studenog) jedan dan pohodimo grob te kod njega molimo za pokojne;
• pristupi ispovjedi (ukoliko imamo teški grijeh), sudjelovati na svetoj misi i pričestiti se, te izmoliti Oče naš i Vjerovanje na nakanu Svetog Oca.

ŽUPNI CARITAS
Naš Župni Caritas svoja redovita dežurstva ima: - utorkom od 9 do 12 sati - i četvrtkom od 14 do 17 sati. Božja dobrota treba tvoje ruke – dođi i pridruži nam se! Caritas do daljnjeg NE PRIMA TEKSTIL!

ŽUPNA KNJIŽNICA
župna knjižnica otvorena je UTORKOM i PETKOM od 17 do 19 sati. Iskoristimo zapisanu mudrost te se nadahnimo za osobni rast u vjeri.

KATOLIČKI KALENDARI ZA 2021.
Na vaše učestale upite u župnom uredu nabavili smo jednolisne i dvanaestolisne kalendare za nadolazeću 2021. godinu.

NAJAVA DOGAĐANJA
24. studenog sv. Andrija Düng-Lac, prez. i dr., mč.;
25. studenog sv. Katarina Aleksandrijeska, dj. i mč.;
28. studenog Paljenje prve adventske svijeće u našem župnom dvorištu i blagoslov naših obiteljskih adventskih vijenaca;
U došašću, iznimno ove godine, bit će dvije mise: zornica u 6 sati i večernjica u 18 sati.
4. prosinca je prvi petak i večernje Euharistijsko klanjanje od svete mise do ponoći.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije do-laska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Ured je otvoren od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 17 do 18 sati
18. studenoga župni ured ne radi

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije – Majke Crkve, svetog Josipa i našeg zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Moleći za zajednički rast u vjeri,
vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!!!
vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v. vlč. Robert Jugović, ž.
vlč. Krešimir Iljazović, đakon