Župne obavijesti - 1. nedjelja Došašća

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 27. studenog do 4. prosinca 2022.
Vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane

NEDJELJA    27. studen.    1. nedjelja došašća
7,30 sati    + Josip Šinka
9 sati    + iz ob. Josipa i Katarine Bučar 
10,30 sati    za župljane 
19 sati    + Josip i Janja Alberini

PONEDJELJAK    28. studen.    
6 sati    + Danica Babić i Marko Pilipović

UTORAK    29. studen.    
6 sati    + Ljubica Peršinović

SRIJEDA    30. studen.    Sv. Andrija, ap.
6 sati    + Ruža i Luka Lenić

ČETVRTAK    1. prosinca.    
6 sati    + Marija i Mate Berač

PETAK    2. prosinca    Drugi petak devetnice Srcu Isusovu
6 sati    + iz ob. Košutić
18 sati    + Franjo Peršinović

SUBOTA    3. prosinca    Sv. Franjo Ksaverski, r., prez. i misionar
6 sati    + iz ob. Mirka Maričića

NEDJELJA    4. prosinca    2. nedjelja došašća Dan molitve za svećenička zvanja
7,30 sati    za zahvalu
9 sati    + Drago Matanović
10,30 sati    za župljane
18 sati    za zdravlje

Mogućnost za ispovijed je radnim danom poslije sv. mise zornice. 
Ako se želite ispovijedati pričekajte kod ispovjedaonice.
Prolazeći u tjednu pokraj župne crkve zaustavi se 
u kratkoj zahvalnosti i osobnoj molitvi!  

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista na Gradskom groblju sv. Jurja sahranjeni su:
u ponedjeljak 21. studenog Vinko Župarić (1943.) i Ivan Janković (1942.);
u četvrtak 24. studenog Marija Nikolić r. Đoić (1939.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

PRODAJA ADVENTSKIH VIJENACA
Članovi Vjere i svjetla župne zajednice Noa, izradili su rukotvorine s kojima prikupljaju sredstava za ljetno hodočašće u Međugorje. Njihovim adventskim vijencima, dekoracijama za vrata, božićnim čestitkama i pšenicom ukrasimo naše domove ili iznenadimo i obradujmo druge. 

DOŠAŠĆE
Došašće ili advent je početak liturgijske godine. Njezin početak vezan je uz svetkovinu rođenja Gospodinova, no Došašće nas prvotno u iščekivanju priprema za slavni dolazak Isusov. Ispovijedajući ...tvoj slavni dolazak iščekujemo mi vjernici pripremamo se za drugi Kristov dolaska na kraju vremenâ (Sudnji dan). Tako u duhu iščekivanja Došašće je podijeljeno na dva dijela: do 16. prosinca (prisjećamo se Isusovog obećanja da će ponovno doći, a taj dan zna smo Otac nebeski) i od 17. prosinca (predbožićna osmina koja nas priprema za rođenje Gospodinovo). Došašće ima četiri nedjelje, ali uvijek ne traje četiri puna tjedna.

ZORNICE
snaga vjere u vremenu Došašća očituje se po odluci da kroz četiri tjedna, činimo žrtvu u redovitom pohađanju misa zornica u 6 sati. Ovo sveto vrijeme potiče naš duh na osjetljivost prema potrebitima. Tako ćemo u prvom tjednu došašća na zornicama prikupljati priloge za ogrjev našim potrebitim župljanima.

OBILAZAK BOLESNIKA
Obilazaka prijavljenih bolesnika započet će ovaj tjedan. Prije svećenikovog dolaska iz župnog ureda ćemo vas obavijestiti o danu i vremenu. Ako se kaže da će svećenik doći prijepodne ili poslijepodne to neznači da će kod vas doći odmah na početku nego, prijepodne u vremenu od 8,30 do 12,30 i poslijepodne u vremenu od 14 do 18 sati. Ukoliko nekome to vrijeme ne odgovara naknadno ćemo se dogovoriti o slijedećem terminu.

ADVENTSKA BIBLIJSKA DUHOVNA TRIBINA
u utorak 29. studenog prvu od dvije Adventske biblijske duhovne tribine, pod nazivom Razumljivi Isus - protiv besmislene vjere u Boga, imat će prof. biblijskih znanosti vlč. Ivan Benaković.

ŽIVA KRUNICA
nakana molitelja žive krunice u prosincu je: za sve volontere i dobrotvore Caritasa. PRIKLJUČI se svakodnevnom molitvom samo jedne desetice krunice
BDM, provjereno, traje manje od 5 min. Svim moliteljima veliko HVALA!

PRVI PETAK U PROSINCU
2. prosinca je treći prvi petak u Velikoj devetnici Srcu Isusovu. Dvije su sv. mise: u 6 i u 18 sati. Mogućnost za ispovijed je prijepodne od 6 do 11 sati, te poslijepodne od 17 sati pa dok bude potrebe.
Večernje Euharistijsko klanjanje je od večernje svete mise do ponoći. Prijavi se u župnom uredu i ubilježi svoj termin za bdijenje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Potaknimo jedni druge!

KLANJANJE ZA RODITELJE I KRIZMANIKE TE PRIPRAVNIKE PRVE GODINE 
u petak 2. prosinca svoje redovito mjesečno klanjanje imaju:
- 19,30 roditelji i krizmanici, a u 20 sati pripravnici prve godine za Krizmu.

DOLAZAK BISKUPA IZ TANZANIJE
u četvrtak 1. prosinca našu župu će pohoditi pomoćni biskup Arushe u Tanzaniji (Afrika) mons. Prosper Balthazar Lyimo.
pozivam sve župljane da u četvrtak u 19 sati dođete na susret s gostom iz Afrike, osobito pozivam sve vas koji pomažete misijama. U petak će biskup predvoditi sv. misu zornicu. Svi koji žele ostaviti dar za potrebe ljudi u Tanzaniji to mogu učiniti u župnom uredu.

PALJENJE DRUGE ADVENTSKE SVIJEĆE
u predvečerje druge nedjelje došašća, u subotu 3. prosinca u 18 sati, uz kratko molitveno bdijenje upalit ćemo drugu adventsku svijeću. Ove subote animatori će biti naši krizmanici. Potičem da zajedno s roditeljima pripreme malo suhih kolačića ili slanog peciva za sve prisutne.
Hvala katehisticama i pripravnicima prve godine na krizmu koji su se uključili u obred paljenja prve svijeće, kao i u pripremu čaja i čajnog peciva za sve prisutne.

PRIPREMI SE ZA DAN SV. NIKOLE
sljedeće nedjelje, 4. prosinca s početkom u 15,30, u Pastoralnom centru naši mladi i katehistice pripremaju jednosatni prigodni program uči sv. Nikole.
Djeco, toga dana u akciji Širi oko sebe ljubav i dobrotu da u tebi vide Božju dobrotu prikupljamo vaše igračke i slatkiše koje su vam višak. Njih ćemo za Božić darivati djeci koja su u potrebi. Po uzoru na sv. Nikolu i ti razveseli drugoga.
Molitva ili pismo za sv. Nikolu - djeco zašiljimo olovke i izvadimo papire te do petka, 2. prosinca, ubacimo u poštanski sandučić sv. Nikole u župnoj crkvi, svoju osobnu molitvu ili pismo. Naravno, ne zaboravite se potpisati.

UREĐENJE ADVENTSKIH VIJENACA - ZAHVALA
Na uređenju adventskog vijenac oko kipa sv. Ivana Pavla II. zahvaljujem djelatnicima Čistoće Županja, a na malom u župnoj crkvi Franji Frketiću koji ga je izradio uz koordinaciju Tihomira Jozića te dekoraciju obitelji Topić. 

SV. CECILIJA – ZAHVALA PJEVAČIMA
prošlotjedni spomendan sv. Cecilije, zaštitnice crkvenog pjevanja, prigoda je da izreknem zahvalnost svim članovima naših župnih zborova: mješovitom župnom zboru i voditeljici Ani Zlatunić; dječjem zboru Isusovi Biseri i voditeljici Ivani Marić Damijanović, članovima benda mladih MIR te Zdenki Kristić i pjevačima na jutarnjoj misi 

ŽUPNI CARITAS
Zauzetošću volontera naš Župni Caritas otvoren je za potrebite iz naše župe u utorak: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati. Vrata župnog Caritasa otvorena su i za vaše darove, koje na radost potrebitih s obzirnošću i ljubavlju donesite. 
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

ŽUPNA KNJIŽNICA
župna knjižnica otvorena je u UTORAK i PETAK od 17 do 18 sati. Iskoristimo zapisanu riječ te se nadahnimo za nove korake rasta u vjeri. 
Knjige s preporukom: 1. Dijalog utjehe u nevolji, 2. Carlo Acutis - Gek u raju i 3. Papa Franjo – cjelovita biografija.

KATOLIČKI KALENDARI
dođite na vrijeme te u župnom uredu nabaviti jednolisni i dvanaestolisni kalendare za nadolazeću 2023. godinu.

NARUDŽBA MISNIH VINA
od ovoga tjedna možemo naručiti Misna vina po prigodnom popustu. Moguće je naručiti vino u buteljama bijelo: vrhunski Traminac i Shardonnay (30 HRK) te kvalitetnu Graševinu (25 HRK); kao i crno kvalitetno Cabernet Sauvignon-Frank (30 HRK). Dostava je 2. prosinca. 

NAJAVA DOGAĐANJA
4. prosinca sv. Barbara, dj. i mč.
6. prosinca sv. Nikola, b.;
8. prosinca Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije;
10. prosinca u župnom dvorištu po Obredu paljenja treće adventske svijeće animirat će nas roditelji i učenici od 1. do 4. r. OŠ.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Ako vam je potreban neki dokument, prije nego dođete u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u zaglavlju), kako bi vas traženo čekalo u uredu.
Redovito dežurstvo u župnom uredu je od ponedjeljka do petka: 
– prijepodne: od 9 do 12 sati    
– poslijepodne: od 17 do 18 sati 
Svaku vašu molitvu i dar stavljam u moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja. 
 

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 17:00 do 18:00 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
E: zupa1.zupanja@gmail.com
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr