Župne obavijesti - Nedjelja krštenja Gospodinovog

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 8. siječnja do 15. siječnja 2023.

Vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA    8. siječnja    Krštenje Gospodinovo
7,30 sati    + iz ob. Blaža Oršolića
9 sati    + iz ob. Ćubela i Draganjac
10,30 sati    za + papu Benedikta XVI
18 sati    na nakanu

PONEDJELJAK    9. siječnja    
18 sati    za župljane

UTORAK    10.siječnja    
18 sati     + Dragutin Šivak

SRIJEDA    11.siječnja    
18 sati    + Janja i Đuro Bijelić

ČETVRTAK    12.siječnja    
18 sati    + Vedran Balentović

PETAK    13.siječnja    
18 sati     + iz ob. Ilišević i Ilić

SUBOTA    14.siječnja    
8 sati    + iz ob. Marka Mićkovića

NEDJELJA    15.siječnja    II. nedjelja kroz godinu sv. Anastazija, mč.
7,30 sati    + Pero Božić i Jure Lucić 
9 sati    + Petar Ivkić
10,30 sati    za župljane
18 sati    + iz ob. Perković, Fruk i Marić
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se u kratkoj zahvalnosti i osobnoj molitvi!  

KRŠTENJE
na blagdan Bogojavljenja (Tri kralja) u našoj župi kršteni su:
Ema Jemrić, kći Mateja i Suzane r. Dadić;
Melkior Tokić, sin Gorana i Lorene r. Janjić.
Čestitamo, s molitvom za vjerodostojno svjedočenje vjere!

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista na Gradskom groblju sv. Jurja sahranjene su:
u utorak 3. siječnja Jela Stjepanović r. Brkić (1941.);
u četvrtak 5. siječnja Elizabeta Tomić r. Lešić (1936.);
u subotu 7. siječnja Eva Nikolić r. Juzbašić (1944.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine! 

OBNOVA KRSNOG SAVEZA
jednom prilikom papa Ivan Pavao II. podsjetio je Hrvate na krsni identitet: Svojom ustrajnošću načinili ste vi (Hrvati) svojevrstan savez s Kristom: ostati vam je u tom savezu koliko god vremena bila tome protivna. Neka ti nedjelja Krštenja Gospodinova ne prođe, a da zajednički kao obitelj ili osobno, ne obnovimo i potvrdimo svoj krsni saveza s Bogom:
Čvrsto vjerujem u Boga Oca i Sina i Duha Svetoga.
Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom
i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet
vjere u Isusa Krista i vjernosti Katoličkoj Crkvi.
Svoju odluku polažem u Bezgrešno Srce 
Presvete Bogorodice Marije.
Najvjernija odvjetnice, na braniku stoj,
čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom. Amen.

KATEHETSKI SUSRETI
Slijedeći tjedan (od 16. siječnja) nastavit će se redoviti katehetski susreti za sve uzraste. Raspored za katehetske skupine bit će na oglasnoj ploči.

EUHARISTIJSKO KLANJANJE
po primjeru dvojice učenika koji Pođoše dakle i vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega onaj dan ne propustimo mogućnost te u četvrtak zajedno ostanimo uz Gospodina vidljivog u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje je u nastavku sv. mise.

BLAGOSLOV OBITELJI 
U vaš dom (kuću/stan) svećenik će ući samo ako netko od članova obitelji čeka ispred ulaza. Apeliram na dobrosusjedske odnose pa ukoliko imate nemoćnih susjeda koji žele blagoslov, a ne mogu vani čekati, upozorite blagoslivljatelja gdje treba ući. Uz navedeno ime ulice ili trga u Rasporedu blagoslova naznačeno je od koje strane će za tu ulicu ili trg blagoslov početi. Promjena planiranog rasporeda je uvijek moguća zbog neplaniranih okolnosti (bolest svećenika, sprovoda i sl.) pa odmah molim za razumijevanje. Početak blagoslova je svakog dana od 9 sati.
Svaka obitelj u svojoj kući/stanu za blagoslov treba pripremiti: upaljenu svijeću, obiteljski križ (skinuti sa zida) te posudu s blagoslovljenom vodom i grančicu za škropljenje. Ugasimo televizore i radio prijemnike. Ukoliko se netko pridržava epidemioloških mjera potrebno je za blagoslov predvidjeti mjesto kao što smo to činili u protekle dvije godine. Raspored za ovaj tjedan je:
- ponedjeljak, 2.1.: Svećenik 1: Braće Radića (od Bošnjačkog semafora parna strana); Svećenik 2: Braće Radića (od Bošnjačkog semafora neparna strana); Bošnjačka; Svećenik 3: Braće Radića (od benzinske neparna strana).
- utorak, 3.1.: Svećenik 1: Baruna Trenka (od broja 1 neparna strana); Svećenik 2: Baruna Trenka (od broja 2 parna strana); Velike livade (od ulice B. Trenka); Stanovi pod Oraškim mostom.
- srijeda, 4.1.: Svećenik 1: Veliki kraj (od kružnog toka parna strana); Svećenik 2: Veliki kraj (od kružnog toka neparna strana).

NAKNADNI BLAGOSLOV
sve obitelji i ustanove koje nisu u mogućnosti primiriti blagoslov u predviđeni dan, neka se prijave u župni ured kako bi blagoslov prilagodili za dan koji im odgovara. 

SUSRET DJECE - BIBLIJICA
hvala roditeljima što su doveli djecu na prvi susret uzrasta od 3 do 6 godina. Hvala inicijatorici i voditeljici Maji Blumenšajn, ali i svim roditeljima na uključivanju u tijek susreta. Do novog susreta svima veliko HVALA!

BLAGOSLOVLJENA VODA
na svetkovinu Bogojavljenja blagoslovljena je Trikraljska voda. Blagoslovljenu vodu od prošle godine izlijmo oko biljaka u vrtu, a uzmimo novu kao znak težnje za svježinom vjere. Vodu uvijek možete natočiti prije ili poslije sv. mise kod ispovjedaonice.

NOVE ODREDBE FINANCIJSKOG SUSTAVA
dolaskom nove novčane valute promijenjene su dosadašnje Odredbe o provedbi financijskog sustava. Ovom odredbom nakon 25 godina od 1. siječnja vrijedit će nova pravila o davanju vjernika za obiteljski dar (lukno), za dar za crkvu i dar vjernika za misnu nakanu. 
-Obiteljski dar (lukno) je dar vjernika kojim se podmiruju troškovi svih pastoralnih događanja, kao i brine za život svećenika te se iz njega odvaja za propisane Nadbiskupijske potrebe. Lukno obvezuje sve bračne parove kao i ostale ukućane ili samce koji su zaposleni. Za bračne parove lukno iznosi 20 €, a za ostale zaposlenu ukućane ili samce 10 €.
-dar za crkvu je drugi doprinos vjernika koji postaje obavezan. Za razliku od lukna koji je određen, visinu tog dar će odrediti svaka osoba. Njegova -namjena je za obnovu i održavanje svih župnih objekata, nabavku redovitih i izvanrednih uređaja i opreme kao i njihovo servisiranje, grijanje crkve…
-dar za misu nikako se ne može procijeniti nekom vrijednošću, jer je ona plaćena Kristovom smrću. Zato je dar kojeg vjernik ostavlja za sv. misu njegov osobni dar svećeniku i on iznosi 7 €. Osoba ukoliko želi može darivati i više. Također svećenik može dar i ne uzeti.
Svaki župljanin kome bi navedena godišnja davanja za život župne zajednice bio teret potrebno je da se javi u župni ured kako bi u razgovoru vidjeli hoće li se isti prilagoditi mogućnostima ili potpuno oprostiti do promjene okolnosti.

TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK 
Zaručnici koji namjeravaju sklopiti sakramentalnu ženidbu do kraja rujna 2023. godine ili kasnije, obavezni su pohoditi Tečaj priprave za brak. Tečaj se održava srijedom, četvrtkom i petkom kroz dva tjedna (1., 2. i 3. veljače, te 8., 9. i 10. veljače) s početkom u 19,30 sati. Zaručnici prvi dan trebaju doći 20 min ranije radi upisa. Predavanja su u velikoj dvorani Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca u Županji.

NARUDŽBA MISNIH VINA
od ovoga tjedna možemo naručiti Misna vina po prigodnom popustu. Moguće je naručiti vino u buteljama bijelo: vrhunski Traminac i Shardonnay (4 €) te kvalitetnu Graševinu (3,35 €); kao i crno kvalitetno Cabernet Sauvignon-Frank (4 €). Dostava poslije 31. siječnja. 

NAJAVA DOGAĐANJA
17 .siječnja sv. Antun Pustinjak;
18. siječnja pod geslom Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti počinje molitvena osmina za jedinstvo kršćana
i posvete dan Gospi Schonstattskoj;
19. siječnja posvete dan sv. Josipu;
20. siječnja sv. Fabijan, p. i mč. i sv. Sebastijan, mč.;
21. siječnja sv. Janja (Agneza), mč.;
22.siječnja Nedjelja Božje Riječi - susret krizmanika i roditelja.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Ako vam je potreban neki dokument, prije nego dođete u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u zaglavlju), kako bi vas traženo čekalo u uredu.
Redovito dežurstvo župnog ureda je od ponedjeljka do petka: 
– prijepodne: od 9 do 12 sati    
– poslijepodne: od 17 do 18 sati 

Svaku vašu molitvu i dar stavljam u moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja. 
vlč. Robert Jugović, župnik 

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 17:00 do 18:00 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
E: zupa1.zupanja@gmail.com
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr