Župne obavijesti - 5. nedjelja kroz godinu

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 5. veljače do 12. veljače 2023.

Vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane

NEDJELJA    5. veljače    V. nedjelja kroz godinu Dan molitve za svećenička zvanja
sv. Agata, dj. i mč.
7,30 sati    + Božo Petrović
9 sati    + Josip i Katica Balentović
10,30 sati    za župljane
18 sati    + iz ob. Mande Živković

PONEDJELJAK    6. veljače    
18 sati    + Ivanka, Stijepan i Željka Šarec

UTORAK    7. veljače    
18 sati     + Ruža i Božo Malbašić

SRIJEDA    8. veljače    Velika devetnica sv. Josipu
18 sati    + Jakov i Ana Pastuović

ČETVRTAK    9. veljače    Sv. Skolastika, dj.
18 sati    za zdravlje

PETAK    10. veljače    Spomendan bl. Alojzija Stepinca
18 sati     + Marijan Petrović

SUBOTA    11. veljače    Gospa Lurdska Dan bolesnika
18 sati    + Milka i Vinko Lacko

NEDJELJA    12. veljače    VI. nedjelja kroz godinu
7,30 sati    + iz ob. Mikić
9 sati    + iz ob. Ognjanović i Balentović 
10,30 sati    za župljane
18 sati    + Manda i Pero Ivančičević

Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se u kratkoj zahvalnosti i osobnoj molitvi!  

KRŠTENJE
Danas su u našoj župnoj crkvi kršteni:
Dominik Čavarović, sin Dine i Jasne r. Šimunović;
Luka Baotić, sin Stjepana i Katarine r. Štrljić.
Čestitamo, s molitvom za vjerodostojno svjedočenje vjere!
UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista na Gradskom groblju sv. Jurja sahranjeni su:
u ponedjeljak 30. siječnja Pejo Kamenjaš (1936.);
u subotu 4. veljače Danijel Sarić (1991.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine! 

SUSRET PRIPRAVNIKA ZA KRIZMU I RODITELJA
danas poslije večernje sv. mise je susret roditelja i pripravnika prve godine za krizmu s osvrtom na sve dosad učinjeno ili propušteno. Susret je u Pastoralnom centru. 

FILM RAZGOVOR
sutra, u ponedjeljak 6. veljače s početkom u 19 sati, uoči spomendana bl. Alojzija Stepinca, u našem Pastoralnom centru prikazat će se film Razgovor. Redatelj Dominik Sedlar stavio je na filmsko platno dugo prešućivan razgovor u kojem je Stepinac Titu rekao povijesno NE u Zagrebu 4. lipnja 1945. godine.
Dobrovoljni prilog moći ćete dati za Željku Jurić (djevojka u plavom kaputiću iz Vukovarske kolone) koja prikuplja sredstva za otvaranje muzeja o djeci stradaloj u domovinskom ratu u selu Berak pored Vukovara.

KATEHETSKI SUSRETI
svi tjedni katehetski susreti su redoviti za sve uzraste. Katehete molim da u postojeće grupe za komunikaciju pošalju podsjetnik za katehetski susre.

VELIKA DEVETNICA SV. JOSIPU
uz članove molitvenog Vijenaca prečistog Srca Josipova u Velikoj devetnici i ove srijede donesimo svoje nakane i preporuke te po molitvi svečeve krunice i litanija prije početka sv. mise, stavimo ih u zagovor sv. Josipa.

TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK 
Tečaj za zaručnike završava ovaj tjedan predavanjima u srijedu, četvrtak i petak (8., 9. i 10. veljače). Predavanja se održavaju u velikoj dvorani Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca, a početak predavanja je u 19,30 sati. 

TRODNEVNICA BL. ALOJZIJU STEPINCU
trodnevnicu bl. Alojziju Stepincu započet ćemo u utorak 7. veljače. Pouzdajući se u Božje vodstvo nastojat ćemo s njime moliti: U tebe se Gospodine uzdam! Za blaženikov zagovor molit ćemo na kraju sv. mise .

EUHARISTIJSKO KLANJANJE
po primjeru dvojice učenika koji Pođoše dakle i vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega onaj dan ne propustimo mogućnost te u četvrtak zajedno ostanimo uz Gospodina vidljivog u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje je u nastavku sv. mise.

CRKVENI GOD U ORAŠJU
u petak 10. veljače, na spomendan bl. Alojzija Stepinca crkveni je god u našoj susjednoj župi Orašje. Središnje misno slavlje je u 11 sati. Pođimo!

LURDSKA GOSPA I SAKRAMENT BOLESNIČKOG POMAZANJA
Devetnicu Gospi Lurdskoj nastavit ćemo svakog dana uz zajedničku molitvu litanija. Kroz trodnevnicu bl. Alojziju Stepincu to ćemo činiti prije početka sv. mise. Na blagdan Gospe Lurdske sv. misa je u 18 sati. Za vrijeme sv. mise mogućnost je za primanje sakramenta Bolesničkog pomazanja.
Primanje sakramenta Bolesničkog pomazanja – Dva su sakramenta koje nazivamo sakramentima ozdravljenja, to su: Pomirenje (Ispovijed) i Bolesničko pomazanje. Primajući u sakramentima nevidljivu Božju milost nju ne možemo vidjeti okom, ali ju vjerom primamo u znakovima. Vidljivi znak po kojem svećenik Kristovim autoritetom podjeljuje izvanredne Božje milosti u Pomirenju je ispružena ruka svećenika po kojoj udjeljuje odrješenje, a u Bolesničkom pomazanju to je mazanje svetim uljem blagoslovljenim na Veliki četvrtak. Po prvom zadobivamo milost duhovnog iscjeljenja, a po drugom molimo za tjelesno ozdravljenje. 
Kako bi lakše pripremili sve potrebno, osobe koje na spomendana Gospe Lurdske žele primiti Bolesničko pomazanje, neka se do srijede prijave u župni ured. Kao i za svetu pričest, vjernik koji prima Bolesničko pomazanje, treba biti u stanju milosti t.j. ne smije imati teški ili smrtni grijeh.
Sakrament bolesničkog pomazanja dijeli se svim vjernicima koji su teže bolesni (npr. prije svake operacije s općom anestezijom, starijim i bolesnim osobama kojima su životne snage znatno oslabile i sl.).

SAKRAMENTI ZA OSOBE KOJE NISU SAKRAMENTALNO VJENČANI
Dobro znamo kao osobe koje žive u bilo kojem obliku nesakramnentalne ženidbe (one koje žive u izvanbračnom ili civilnom zajedništvu) redovito ne mogu primiti valjano odrješenje u sakramentu Ispovjedi i pristupati svetoj Pričesti. No i te osobe u izvanrednim prilikama imaju pravo na sakrament (ispovijedi, pričesti i bolesničkog pomazanja) prije svakog operativnog zahvata s općom anestezijom. Radi se o iznimnoj povlastici u kojem se osoba poziva da svoj život stavi u Božje Milosrđe radi zadobivanja potpunog zdravlja duše i tijela.
Neodgodivo i bez ikakve predrasude, a s punom vjerom, se tom povlasticom trebaju koristiti sve osobe kojima su životne snage oslabile.

UKOP I SAKRAMENTI DRUGIH ŽUPLJANA
vjernici koji nemaju prebivalište ili oni koji duže od godinu dana žive izvan župe (ne odnosi se na studente), za ono što ovdje u župi žele ostvariti, trebaju se voditi sljedećim. Za ostvarenje onoga što žele ovdje u župi nikada nije prvo mjerilo da su ovdje kršteni, nego prvo mjerilo je adresa prebivališta na kojoj trenutno žive. Zbog toga svećenik župe/misije kojoj po adresi stanovanja pripadate, da bi sve bilo valjano učinjeno, potrebno je priložiti pisanu suglasnost župnika župe/misije kojoj se trenutno pripada. Kako bi navrijeme i strpljivo planirali ostvarenja svega što namjeravamo ne zaboravimo učiniti navedene korake.

ŽUPNI CARITAS
Zauzetošću volontera naš Župni Caritas nastavlja s dežurstvima utorak: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati. Vrata župnog Caritasa otvorena su i za vaše darove, koje na radost potrebitih s obzirnošću i ljubavlju donesite. 
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

ŽIVA KRUNICA
nakana molitelja žive krunice u veljači je: za sve bolesnike i one koji im pomažu. PRIKLJUČI se svakodnevnom molitvom samo jedne desetice krunice 

NARUDŽBA MISNIH VINA
posljednja mogućnost za narudžbu Misnih vina po prigodnom popustu traje do 19. veljače. Moguće je naručiti vino u buteljama bijelo: vrhunski Traminac i Shardonnay (4 €) te kvalitetnu Graševinu (3,35 €); kao i crno kvalitetno Cabernet Sauvignon-Frank (4 €).

GLAS KONCILA I ŽUPNE OBAVIJESTI
Na našem stoliću za tisak nalaze se Župne obavijesti i ovotjedni Glas koncila u kojem možeš pronaći poticaje za osobni duhovni rast.

NAJAVA DOGAĐANJA
14. veljače sv. Valentin (Zdravko), mč.;
18. veljače je Posvetni dan Gospi Schonstattskoj. Prikupljanje milostinje za izradu 14 postaje križnog puta u svetištu Gospe Schonstattske u Ivanovcima kod Valpova;
19. veljače Posvetni dan sv. Josipu.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Ako vam je potreban neki dokument, prije nego dođete u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u zaglavlju), kako bi vas traženo čekalo u uredu.
Redovito dežurstvo župnog ureda je od ponedjeljka do petka: 
– prijepodne: od 9 do 12 sati    
– poslijepodne: od 17 do 18 sati 
Svaku vašu molitvu i dar stavljam u moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja. 
vlč. Robert Jugović, župnik

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr