Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 16. do 23. lipnja 2019.

Sveci, termini misa i misne nakane

NEDJELJA 16. lipnja PRESVETO TROJSTVO
8,30 sati + Filip i Katica Župarić
10,30 sati ZA SVE ŽUPLJANE
18,30 sati + Liza i Petar Lešić i + Marija Galović
PONEDJELJAK 17. lipnja
18,30 sati + Marko Kobašević, + Josip Krznarić
i + Marko Filipović
UTORAK 18. lipnja
18,30 sati + iz. ob. Jemrić
SRIJEDA 19. lipnja
18,30 sati + Niko i Kata Kovačević
ČETVRTAK 20. lipnja TIJELOVO ili BRAŠANČEVO
8,30 sati ZA SVE ŽUPLJANE
18,30 sati Manda i Antun Bušić
PETAK 21. lipnja Sv. Alojzije Gonzaga, red.
18,30 sati + Petar, Ivan i Jelena Galović
SUBOTA 22. lipnja Sv. Ivan Fischer i Toma More
8,30 sati + iz ob. Dubravac
NEDJELJA 23. lipnja Dvanaesta nedjelja kroz godinu
8,30 sati + Katica i Stjepan Štimec
10,30 sati ZA SVE ŽUPLJANE
18,30 sati + Luja Nedić

ISPOVIJEDATI se možeš radnim danom prije sv. mise ili prema osobnom dogovoru sa svećenicima.

ŽENIDBENI NAVJEŠTAJ
U subotu 29. lipnja u našoj župnoj crkvi ženidbu će sklopiti:
Dinko Ivkić (sin Franje i Janje r. Pandža; rođen 19.1.1984.) i Tanja Ivkić r. Baotić (kći Ante i Ilijane r. Šimičević; rođena 22.3.1990.).

UKOP
Moleći u sprovodnom obredu milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju sahranjena je:
u ponedjeljak 10. lipnja Manda Maruna r. Maskaljević
Pokoj vječni daruj joj Gospodine!

SUSRET VJEROUČITELJA I KATEHETA
pozivamo sve vjeroučitelje i katehete na susret koji će se održati u utorak 18. lipnja s početkom u 19,30 sati u župnoj kući.

NEDJELJA PRESVETOG TROJSTVA
Presveto Trojstvo (lat. Trinitas) je kršćanska dogma koja govori da je Bog u svojoj naravi jedan, ali da su u njemu sadržane tri Osobe (Otac, Sin i Duh Sveti). Proglašena je 325. g. na Nicejskom ekumenskom saboru na kojem je istovremeno osuđeno arijevska hereza koja je taj nauk nijekala. Za simbole sv. Trojstva u srednjem vijeku upotrebljavala se slika tri koncentrična i različito obojena kruga ili u krug upisan istostranični trokut. Od XVI. st. primjenjuje se kao simbol trokut u kome je ucrtano »Božje oko«. Istostranični trokut simbol je Trojstva jer predočava tri jednaka dijela povezana u jedno. Od XII. do XV. stoljeća pojavljuje se prikaz Trojstva u obliku triju jednakih sjedećih likova ili dvaju jednakih likova (Otac i Sin) nad kojima lebdi golubica Duha Svetoga. No najučestaliji prikaz Trojstva u zapadnoj ikonografiji je razlikovao i individualizirao tri Osobe, tako da je Otac prikazan kao starac (Bog), Sin u muževnoj dobi, a Duh Sveti kao golubica. Trokutna aureola iznad glave upotrebljava se kod prikazivanja Boga Oca.
Molitva Presvetom Trojstvom za obitelj!
Slavimo te Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si dostojanstvo obitelji
ustanovio na sliku svoga Trojstvenog zajedništva ljubavi. Klanjamo ti se, Gospodine Isuse Kriste, Otkupitelju naš, jer si se udostojao roditi u ljudskoj obitelji i jer si svojom žrtvom na križu bračnu ljubav od rane grijeha iscijelio, te bračno i obiteljsko zajedništvo ljubavi i vjernosti učinio sakramentom svoga saveza s Crkvom. Hvalimo te, Duše Sveti Tješitelju, koji po sakramentu ženidbe, zajedničkoj molitvi i nedjeljnoj euharistiji, kršćansku obitelj neraskidivo ujedinjuješ i posvećuješ, da može biti svetište života i škola kršćanske ljubavi. Ponizno te molimo, Svemogući Bože, da se po uzoru na Svetu Obitelj, u našem kršćanskom domu, ostvari božanski naum o braku i obitelji – da naša obitelj bude istinska zajednica vjere, života i ljubavi. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

ZAVRŠETAK KATEHETSKE I ŠKOLSKE GODINE
danas, misnim slavljem Te Deum u 8,30 sati, Bogu ćemo zahvaliti na uspjesima u katehetskoj i školskoj godini.
Pokaži drugima kakav je prijatelj Isusov, kojemu svake nedjelje na sv. misi gori srce dok nam Isus daje da blagujem njegovo Tijelo. Neka nam u srcu posijanu Božju riječ dobri Bog čuva od svake napasti i sumnje!

POBOŽNOST SCHONSTATTSKOJ GOSPI
Sat saveza s Majkom Triput Divnom je u utorak 18. lipnja. Poslije večernje mise uputiti ćemo se do svetišta Majke Triput Divne u župnom dvorištu moleći njen zagovor.

DEKANATSKI SUSRET MINISTRANATA
ostvarit će se u srijedu 19. lipnja odlaskom ministranata Županjskog dekanata na kupanje u Bizovac. Ministranti koji žele ići, trebaju se upisati na listu u sakristiji župne crkve, te u srijedu donijeti potpisanu suglasnost roditelja.

TIJELOVO ILI BRAŠANČEVO
Posebnost ove svetkovine je nošenje Presvetog Oltarskog Sakramenta našim ulicama. Pridružujući se u ovoj pobožnosti vjernicima cijelog svijeta, poslije mise u 18,30 sati ponijeti ćemo u procesiji pokaznicu s Tijelom Kristovim od vanjskog oltara do kapele Srca Isusova, te ulicom Stjepana Grubera i Mladena Pozaića vratiti se u župnu crkvu. U hodu s Kristom zaustaviti ćemo se kod četiri postaje, sionice ili sjenice iskazujući zahvalnost Bogu za četiri područja našeg života.
Toga dana sv. mise su u 8,30 i 18,30 sati. Prvopričesnici će obući svoje haljinice, koje će roditelji 26. lipnja trebati razdužiti. Neka nam Tijelovska procesija bude zamjena za župno klanjanje.

IZLOŽBA KRPEŽ KUĆU ČUVA
u nedjelju 23. lipnja u 20 sati u predvorju našeg Pastoralnog centru bl. Alojzija Stepinca, Zavičajni muzej uz manifestaciju Kod konjarskih vatri, otvorit će izložbu Krpež kući čuva. Dođimo i razgledajmo!

SPOMENDAN SV. ANTUNA PADOVANSKOG
je iza nas. Bila vam ustrajnost u pobožnosti 13 utoraka pa tijekom trodnevnice kao i u čašćenju relikvija na sam dan na blagoslov i radost
vjere. Lijepo je bilo promatrati životno svjedočanstvu vjere kao i vašu zauzetost u pripremi misnog slavlja kod kapele. Veliko HVALA!

ŽUPNA KNJIŽNICA
U našoj župnoj knjižnici još uvijek je na popisu dosta osoba koje posuđene knjige nisu vratili. Budimo odgovorni i vratimo ih u ponedjeljak 17. lipnja od 17 do 18 sati.

KRIZMANIČKE FOTOGRAFIJE I DVD
Pojedinačne fotografije i uspomene s krizme krizmanici mogu preuzeti u Foto–video FOCUS. Kako na te stvari brzo zaboravimo molim krizmanike da jedni druge podsjete.

ŽUPNI CARITAS
Naš Župni Caritas redovitim dežurstvima: utorkom od 9 do 12 sati i četvrtkom od 14 do 17 sati; otvora vrata kako za potrebite tako i za vaše darove koje s obzirnošću i ljubavlju donosite na radost potrebitih.

POBOŽNI PREDMETI I MOLITVENICI
Mnogi dolaze u ured i pitaju za vjerske predmete i molitvenike. Slušajući vaše molbe u manjem broju u uredu možete kupiti molitvenik i krunicu za prvopričesnike, Litanijar, raspelo i bibliju za mlade.

NAJAVA DOGAĐANJA
24. lipnja Rođenje sv. Ivana Krstitelja
25. lipnja Izlet suradnika i zborova u Bizovac na kupanje – prijavimo se u župnom uredu.
26. lipnja od 17,00 sati upis je vezanih misnih nakana
28. lipnja Presveto Srce Isusovo
29. lipnja sv. Petar i Pavao i Bezgrešno Srce Marijino
Na godišnji odmor župnik odlazi od 1. do 21. srpnja, a župni vikar od 22. srpnja do 23. kolovoza.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
od ponedjeljka do petka: – prijepodne: od 9 do 12 sati
– poslijepodne: od 17 do 18,30 sati
- na Tijelovo u četvrtak, 20. lipnja Župni ured neće raditi.

Svima koji su, riječju i djelom, iskazali brigu za nas svećenike ili za održavanje župnih objekata, po našim zahvalnim molitvama Gospodin uzvratio s ljubavlju.

vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v.
vlč. Robert Jugović, ž.