Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 10. do 17. studenog 2019.

Sveci, termini misa i misne nakane
NEDJELJA 10. studeni Trideset i druga nedjelja kroz godinu
Sv. Leon Veliki, p. i n., bi.
7,00 sati + Mirko Kobešćak
8,30 sati + Markus i Mato Duvnjak
10,30 sati ZA SVE ŽUPLJANE
18,30 sati + Luka i Anica Paradžiković
PONEDJELJAK 11. studeni Sv. Martin Tourski, b.
- crkveni god u Bošnjacima
18,30 sati + iz ob. Marijana Bernatović
UTORAK 12. studeni Sv. Jozafat, b. i mč.
18,30 sati + Martin Pilić
SRIJEDA 13. studeni
18,30 sati + Evica Kružljak
ČETVRTAK 14. studeni Sv. Nikola Tavelić, prez. i mč.
- crkveni god u Županji 2
18,30 sati Na nakanu
PETAK 15. studeni Sv. Albert Veliki, b. i n.
18,30 sati + Đuro Klaić
SUBOTA 16. studeni Sv. Margareta Škotska i sv. Gertruda, dj.
8,30 sati Na nakanu
NEDJELJA 17. studeni Trideset i treća nedjelja kroz godinu
Sv. Elizabeta Ugarska, red.
7,00 sati Na nakanu
8,30 sati +Ivica i Ivan Filipović
10,30 sati ZA SVE ŽUPLJANE
18,30 sati + Ivica, Marijan i Janja Marjanović

ISPOVIJEDATI se možeš radnim danom prije sv. mise ili prema osobnom dogovoru sa svećenicima.

KRŠTENJE
U našoj župi krštena je:
Laura Baturina, kći Josipa i Maje rođ. Vađunec;
Roditeljima čestitamo, s molitvom za vjerodostojan život u vjeri!

UKOP
Moleći u sprovodnom obredu milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju sahranjene su:
u subotu 2. studenog Manda Misir rođ. Šošić
u srijedu, 6. studenog Ljubica Peršinović rođ. Rožman.
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

ŽUPNA KATEHEZA
Svaka kateheza započinje nedjeljnom svetom misom, a nastavlja se za sve uzraste prema tjednom rasporedu koji se nalazi na oglasnoj ploči. Briga redovitog pohađanja sv. misa i kateheze, potvrda je roditeljske vjernosti Bogu po danom krsnom obećanju za vlastito dijete.

SASTANAK RODITELJA UČENIKA 4. RAZREDA OŠ
sastanak roditelja svih učenika 4. razreda OŠ bit će u našem Pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca u srijedu 13. studenoga s početkom u 19,15 sati.

EUHARISTIJSKO KLANJANJE I PRIČEST S OBJE SVETE PRILIKE
u poniznoj se vjeri zajedno: četvrtkom poslije svete mise poklonimo pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a petkom da u svetoj misi po čistoći srca primiš Krista u obije euharistijske prilike. Poput ljudi koji su susretali Krista, i ti učini korak bliže najmanje jednom mjesečno, a napose ne dopusti da nam tapkajući u mjestu prođe cijela godina.

HODOČAŠĆE U LURDES
od 30.4. do 6.5. sljedeće godine planiramo Hodočastiti u Lurd. Sve hodočasnike molim da se do 15. studenoga jave u župni ured i ispune prijavnicu. Poslije ovog isteka roka prijave imat ćemo susret na kojem ćemo se detaljnije upoznati s pripremom puta. Cijena hodočašća je 2500 HRK, te je kod prijave potrebno uplatiti prvu od pet rata (500 HRK). Prijavljeno je 45 hodočasnika za prvi autobus, hoćemo li upisivati više, ovisi o konačnom broju prijavljenih.

CRKVENI GOD U BOŠNJACIMA I ŽUPANJI 2
u ponedjeljak 11. studenog spomendan je sv. Martina Tourskoga i crkveni je god u Bošnjacima. Mise su u 7, 11 i 19 sati.
u četvrtak 14. studenoga na spomendan sv. Nikole Tavelića crkveni je god u našoj drugoj županjskoj župi. Mise su u 7, 8:30, 10:30 i 18 sati.

SMOTRA ZBOROVA U SPOMEN NA ŽRTVU VUKOVARA
u nedjelju 17. studenoga u 19,30 sati u Pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca, mješoviti zbor KUU “Kristal-Sladorana”, domaćin je smotre zborova pod nazivom U spomen na žrtve Vukovara. Uz domaćine nastupit će zborovi iz Nove Gradiške, Cernika, Slavonskog Broda i Lipika.

DAN SIJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA
ove godine 18. listopada navršava se 28. obljetnica stradanja Vukovara. U 10 sati započinje program u krugu Vukovarske bolnice, odakle kreće Kolona sjećanja prema Memorijalnom groblju. Ondje je kod Središnjeg križa u 12,15 sati prigodna molitva, a u 13 sati misno slavlje predvodit će mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski.
Toga dana izvjesimo zastave, te se sa zahvalnošću sjetimo žrtava Vukovara. Dan prije u ovaj spomen upalimo svijeću kod svojih kuća.

PODJELA BLAGOSLOVA DJECI KOD PRIČESTI
Svi će se složiti s time kako djeci puno znači primljeni blagoslov (polaganje ruke na glavu ili križić na čelo) u trenutku pristupanja pričesti njihovih najmilijih. Premda je ovaj čin liturgijski nedorečen, on nas podsjeća na Isusovo blagoslov polaganja ruku na djecu koju su mu doveli. Kako bi praksa svećenikova blagoslova djece u sv. misama odisala pobožnošću i ljepotom, svako dijete koje njegovi najmiliji ne nose u naručju, neka prilazi na blagoslov prekriženih ruku na prsima.

PRIJAVA BOLESNIKA ZA ISPOVIJED
u brizi da naši najmiliji u Došašću sakramentalno dožive susret s Bogom, ispunjeni radošću Božjeg rođenja, molimo sve vas, dragi članovi obitelji i prijatelje naših nemoćnih župljana, da ih do konca studenoga prijavite u župnom uredu. Nemojmo si dopustiti da svećenik pohađajući vaše domove o blagoslovu obitelji, susretne nemoćne osobe koje prethodno nisu primile Božje milosrđe.

PODJELA SAKRAMENATA ODRASLIMA
Sakramenti nam omogućavaju da kroz život hodamo s Bogom u punini milosti koju nam po svome Sinu daje. Stoga Pozivam sve odrasle vjernike i osobe, koji nisu primili puninu sakramenata kršćanske inicijacije, da se jave u župni ured. Također pozivam sve koji žive u civilnom braku te imaju pitanja oko sakramentalne ženidbe.

ŽUPNI CARITAS
Naš Župni Caritas redovitim dežurstvima: utorkom od 9 do 12 sati i četvrtkom od 14 do 17 sati; otvara vrata kako za potrebite tako i za vaše darove koje s obzirnošću i ljubavlju donosite na radost potrebitih.

POSTANI ČLAN ZBOR MLADIH MIR - POZIV
svi mladi od 8 r. OŠ i stariji dobrodošli su i rado viđeni, na probama utorkom u 19 sati ili subotom u 16 sati, u prostorijama zbora mladih MIR. Više informacija na Instagram profilu @bend.mir - DOĐI!

ZAMJENA STOLARIJE NA ŽUPNOJ KUĆI
Sve što je u župi vidljivo, plod je suradnje vjernika i svećenika. Postojeći objekti koji su izgrađeni prije ili unazad desetljeća, čine našu zajednicu ponosnom jer i danas služe svojoj svrsi. Tako je i sa župnom kućom koja je građena 1983. godine. Danas poslije četiri desetljeća, onda postavljena stolarija, očituje svoju dotrajalost. To je uzrok da župna kuća ima najveće ekonomske gubitke vidljive u potrošnji plina i električne energije.
Projektom zamjene vanjske stolarije na župnoj kući, želimo istaknuti odgovornost prema vašim darovima koje s ljubavlju darujete za uzdržavanje župnih objekata. Po onoj mudroj izreci kamen po kamen palača, nakon dugo vremena molim sve obitelji i pojedince da se uključimo u skupljanje priloga za financiranje projekta. Zahvalni za svaki Vaš dar koji ćete izdvojiti za ovu nakanu, molimo da započeto djelo bude na Božju slavu, a svima na radost.
Zahvaljujem suradnicima koji ovih dana zajedničkim snagama doprinose da radovi ne utječu na svakodnevne potrebe vjernika koji pohađaju župni ured.

NAJAVA DOGAĐANJA
16. studenoga Nadbiskupijski seminar za župne katehete.
18. studenoga susret Misijske zajednice naše župe
22. studenoga spomendan je sv. Cecilije, zaštitnice crkvenog pjevanja, naš mješoviti zbor proslavit će zajedno s drugim zborovima dekanata u Gradištu, na misi u17,30 sati.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
od ponedjeljka do petka: – prijepodne: od 9 do 12 sati
– poslijepodne: od 17 do 18,30 sati

Svima koji su, riječju i djelom, iskazali brigu za nas svećenike uplatom lukna i darom za održavanje župnih objekata, po našim zahvalnim molitvama Gospodin uzvratio svojim blagoslovom.

vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v.
vlč. Robert Jugović, ž.