Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 31. svibnja do 7. lipnja 2020.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA    31. svibnja    DUHOVI - PEDESETNICA
Pohoda BDM
    8,30 sati    + Luka Oršolić
    10,30 sati    ZA ŽUPLJANE
    18,30 sati    + Jelka Šarčević
PONEDJELJAK    1. lipnja    BDM Majka Crkve.
    18,30 sati    + Đuro i Marija Orkić
UTORAK    2. lipnja    Dvanaesti utorak sv. Antunu, Sv. Marcelin i Petar,mč.
    18,30 sati    + Đuro Knežević
SRIJEDA    3. lipnja    Sv. Karlo Lwanga i drugovi, mč.
    18,30 sati    + Marija Pokrajac i + iz ob. Flanjak
ČETVRTAK    4. lipnja    Sv. Kvirin Sisački, b. i mč.
    18,30 sati    + iz ob. Ivanković
PETAK    5. lipnja    Prvi petak, Sv. Bonifacije, b. i mč.
    8,30 sati    
    18,30 sati    + Petar, Jozo i Anto Gagulić
SUBOTA    6. lipnja    Dan molitve za svećenička zvanja
    8,30 sati    + iz ob. Ive i Božice Kobaš
NEDJELJA    7. lipnja    PRESVETO TROJSTVO
    8,30 sati    + Ivan Petrović
    10,30 sati    ZA ŽUPLJANE
    18,30 sati    + Ilija Ćurić i Mato Lasić
Ispovijed je svakog dana prije sv. mise u sakristiji župne crkve.
Dok čekamo pridržavajmo se propisanog razmaka
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavite se u ulaznom prostoru na kratkoj osobnoj molitvi. Starijima i nemoćnima ponesite neku od tiskovina. 

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju sahranjene su:
u utorak 26. svibnja Kata Sabljak;
u subotu 30. svibnja Slavica Prgić Fulgaria r. Žeravica.
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

KRŠTENJE
U našoj župnoj crkvi nakon velike mise krštena je:
Eva Čolakovac, kći Nikole i Katarine rođ. Vidović.
Obitelji čestitamo, s molitvom za vjerodostojno svjedočenje života u vjeri!

ŽIVA KRUNICA
nakana molitelja Žive krunice za lipanj: zahvala za službene osobe (u zdravstvu, policiji, vatrogastvu, vojsci, civilnim stožerima) koje se u vremenu pandemije brinu za najbolje moguće dobro svih ljudi. HVALA što ćeš
moliti deseticu na ovu nakanu!

PRVA PRIČEST I KRIZMA
u zajedničkom promišljanju o novim terminima za podjeljivanje sakramenata prve Ispovijedi i Pričesti našoj djeci, te sakramenta Krizme našim mladima, na roditeljskim susretima proteklog tjedna odlučeno je:
-    podjela Prve pričesti će biti na sv. misi u subotu 27. lipnja u 10 sati;
-    podjela Krizme će biti na sv. misi u subotu 19. rujna u 10 sati.

ŽUPNA KATEHEZA ZA OBITELJ, OSNOVNO-SREDNJOŠKOLCE I MLADE
Kateheza za prvopričesnike: 3A ima katehezu srijedom u 14 sati; 3D ima katehezu srijedom u 15 sati; 3B ima katehezu srijedom i petkom u 16 sati; 3B ima katehezu srijedom i petkom u 16, 50 sati
Sva druga katehetska okupljanja neka budu u krugu naših obitelji. Pronađimo tjedne kateheze prema pripadajućem uzrastu na web stranici naše Nadbiskupije. Neka se snaga vjere naših obitelji gradi na rastu u vjeri svakog njenog člana. Roditelji, neka vaše osobno zauzimanje i katehetska poučljivost, bude obitelji i bližnjima na radost. Materijale pronađite očitanjem QR koda ili na http://djos.hr/molitveno-katehetski-sadrzaj

MISIJSKI SUSRET
u pripremi za prodajnu akciju prikupljanja sredstava za potrebe siromašnih u Beninu, susret članova Misijske zajednice bit će u ponedjeljak 1. lipnja poslije večernje sv. mise u Pastoralnom centru.

13 UTORAKA SV. ANTUNU PADOVANSKOM
pred nama je pretposljednji, dvanaesti utorak u pobožnosti 13. utoraka sv. Antunu Padovanskom. Na kraju svete mise, pred svečevom relikvijom, izmoliti ćemo 13 Oče naša… Zdravo Marija… Slava Ocu…. Svi koji su spriječeni doći neka ovo zajedništvo molitve očituju kod svojih domova.

POHOD I ISPOVIJED BOLESNIKA
još sutra možete prijaviti u župnom uredu svoje nemoćne i bolesne ukućane
ili susjede za pohod i ispovijed u njihovim domovima. Pohod prijavljenih će započeti od utoraka 2. lipnja. Dan prije dolaska svećenika svi prijavljeni bit će obaviješteni hoće li svećenici doći prijepodne ili poslijepodne.

BIBLIJSKA URA
znajući kako Božja riječ uvijek govori više od napisanog, pozivam te da se pridružiš na biblijsko-molitvenoj uri. Neka se naš život u Bogu potpuno osloni na razumijevanju njegove riječi, te promišljanju o njenoj važnosti u tvom životu. Dođi i ti bez oklijevanja na susret četvrtkom poslije sv. mise.

PRVI PETAK
5. lipnja je deveti (i posljednji) petak velike devetnice Srcu Isusovu. Toga dana su dvije sv. mise: u 8,30 i u 18,30 sati.
Mogućnost za ispovijed je u našoj župnoj crkvi: prijepodne od 8 do 11 sati, te poslijepodne od 17,30 sati pa dok bude potrebe.
Večernje Euharistijsko klanjanje je na otvorenom od večernje svete mise do 20 sati, a od 20 sati u župnoj crkvi do ponoći. Pojedinci, obitelji, zajednice… neka se u župnom uredu prijave kako bi se ubilježili neki od termina od 30 minuta u neprekinutom bdijenju pred Presvetim oltarskim sakramentom. Potaknimo jedni druge na zagovornu molitvu pred Gospodinom.

PRIMANJE HOSTIJE - TIJELA KRISTOVA NA RUKU
Zbog izvanrednih okolnosti, pričest na ruku je naš svakidašnji način po kojem svaki vjernik, u trenutku primanja Tijela Kristova, istovremeno uključuje i vjerničku ljubav i štovanje Boga. Mi znamo kako se u posvećenoj hostiji nalazi Bog koji se radi našega spasenja ponizio do prilike kruha. Blagujući ga, mi primamo duhovnu hranu koja nas čisti od grijeha u pripremi za konačno gledanje Njega, licem u lice. Zato ispovijedamo da je punina Isusova božanstva prisutna u svakoj, pa i najsitnijoj mrvici posvećene hostije.
Time nas vjera obvezuje da primanju hostije na ruku pristupamo pažljivo i dolično. Kada svećenik dođe do vas u visini laktova ispružite ruke. Prvo postavimo lijevi dlan (na koji svećenik odloži hostiju), a ispod držimo desni (s tom rukom uzmemo hostiju i pričestimo se). Pričestit se trebamo odmah pred svećenikom, pažljivo pazeći da se hostija ne izmrvi. Odmah provjerite je li na dlanu ostalo mrvica, jer njih se ne otrese na pod, već je potrebno svaku preostalu česticu konzumirati. Izbjegavajmo svako nemarno pričešćivanja na ruku jer je hostija za nas Živi Bog - Tijelo Kristovo.

ZAHVALE
o svetkovinu Duhova darom jedne osobe vanjski oltar ukrašen je novim oltarnikom. U izradi je i ostali liturgijski parament za ovaj prost, te toj osobi već sada zahvaljujem u ime naše Župe. Neka svaki vaš dar i svako vaše djelo doprinese duhovnoj i materijalnoj obnovi prostora i ljepoti naših svetinja.
zahvaljujem Isusovim biserima i voditeljici Ivani Marić Damjanović što su pjesmom kroz tjedan dopunili ljepotu svibanjskih sv. misa i pobožnosti.
HVALA na darovanoj ljepoti cvijeća za naš vanjski oltarni prostor. Ako svojim cvijećem i ubuduće želite uljepšati naše svetinje, prije nego uberete i donesete cvijeće, o svemu se dogovorite s gospođom Marijanom Živković

TRODNEVNA DUHOVNA OBNOVA I DUHOVSKO BDIJENJE ZA MLADE
Proteklih dana, uoči svetkovine Duhova, imali smo mogućnost u župnoj duhovnoj obnovi uz voditelja vlč. Grgu Grbešića, otvarati se darovima i primati plodove Duha Svetoga. Veliko HVALA svima na tom zajedništvu napose našim svećenicima vlč. Leonu i vlč. Ivanu, našim župnim zborovima i svima vama koji ste svojim darom pokazali brigu za potrebite.
Hvala i na subotnjem zajedništvu Duhovskog bdijenja kao i onima koji su sudjelovali u pripremi.

SVIBANJSKE POBOŽNOSTI
Svetkovinom Duhova završavaju ovogodišnje svibanjske pobožnosti koje su ove godine bila drugačija od svih dosadašnjih. Prisjetimo se, započeli smo ih odvojene kod svojih domova (poput apostola koji su se razbježali nakon Isusove muke), a završavamo ih zajednički u sili i snazi Duha Svetoga. Neka nam Marijine riječi: Sve što vam rekne učinite, oblikuju vjerničko življenje po uzoru na njenog sina Isusa. Stoga budimo više Njegovi i činimo što god rekne.

GLAS KONCILA
Na našem stoliću za tisak uzmi primjerak ovonedjeljnog broja Glasa koncila!

NAJAVA DOGAĐANJA
11. lipnja TIJELOVO - Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove
13. lipnja spomendan sv. Antuna Padovanskog, prez. i n.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Kako bi, kada god je to moguće smanjili kontakte, svima preporučujemo, prije dolaska u župni ured kontaktirate telefonom ili elektroničkom poštom (vidi u podnožju).
Svima vama koji ste u proteklom tjednu molitvom ili svojim darom, iskazali brigu za nas svećenike, kao i za materijalne i karitativne potrebe župe, stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije – Majke Crkve, svetog Josipa i našeg svetog zaštitnika Ivana Krstitelja.

Moleći za zajednički rast u vjeri,
vaši svećenici izriču vam veliko HVALA!!!
vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v.            
vlč. Robert Jugović, ž.