Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 28. lipnja do 5. srpnja 2020.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA    28. lipnja    13. nedjelja kroz godinu
    8,30 sati    + iz ob. Galetić i Ilić
    10,30 sati    ZA ŽUPLJANE
    18,30 sati    + Ljubomir Prodanović i Stjepan Goda
PONEDJELJAK    29. lipnja    Sv. Petar i Pavao, ap.
    18,30 sati    +Božo Petrina i Antun, Adam, Milka Bačić
UTORAK    30. lipnja    Sv. Rimski prvomučenici
    18,30 sati    + Niko, Marko i Franciska Grgić
SRIJEDA    1. srpnja    
    18,30 sati    + Stjepan Goda
ČETVRTAK    2. srpnja    
    18,30 sati    + Marko i Liza Ivić i pok. iz ob. Janjić
PETAK    3. srpnja    Sv. Toma, ap.Prvi petak
    18,30 sati    + Jakob, Karlo i Ana Bušić
SUBOTA    4. srpnja    Dan molitve za svećenička zvanja, Sv. Elizabeta Portugalska
    8,30 sati    + Lucija Cirak
NEDJELJA    5. srpnja    14. nedjelja kroz godinu, sv. Ćiril i Metoda, slav. ap.
    8,30 sati    + iz ob. Bijelonjić
    10,30 sati    ZA ŽUPLJANE
    18,30 sati    + Luka i Ana Paradžiković
Ispovijed je svakog dana prije sv. mise u sakristiji župne crkve.
Dok čekamo pridržavajmo se propisanog razmaka
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavite se u ulaznom prostoru na kratkoj osobnoj molitvi. Starijima i nemoćnima ponesite neku od tiskovina. 

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju sahranjeni su:
u subotu 20. lipnja Ivan Reljanović;
u utorak 23. lipnja Kata Bošnjak rođ. Biškić;
u četvrtak 25. lipnja Franjo Bezjak.
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

KRŠTENJE
U našoj župnoj crkvi krštena je:
Nina Nemetz, kći Domagoja i Danijele rođ. Tabak.
Obitelji čestitamo, s molitvom za vjerodostojno svjedočenje života u vjeri!

ODGOĐENO OTVARANJE IZLOŽBE
predviđeno popodnevno otvorenje izložbe Novi život staroga hrasta autora Ive Jelušića, zbog nemogućnosti dolaska autora je odgođeno.

SVEĆENIČKO REĐENJE
u ponedjeljak 29. lipnja, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, u Đakovačkoj katedrali za svećenike naše Nadbiskupije bit će zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika.
Pred nama su u našem Županjskom dekanatu također dvije mlade mise: u Bošnjacima fra. Ivice Janjića člana Hrvatske franjevačke provincije sv. Čirila i Metoda, te u Županji 2 p. Hrvoja Juke člana Hrvatske Provincije Družbe Isusove. Obojica su zaređena 20. lipnja u Mariji Bistrici.

VEČERNJE EUHARISTIJSKO KLANJANJE
s obzirom da je redovita pobožnost i raspored misa na prvi petak od srpnja do listopada bez uobičajenih rasporeda, preko ljeta ćemo zadržati naše klanjanje od večernje sv. mise do ponoći. Tako će večernje Euharistijsko klanjanje biti na vanjskom oltaru od kraja svete mise do 19,30 sati, a od 19,30 sati u župnoj crkvi do ponoći. Zadržimo lijepu tradiciju prijavljivanja pojedinaca, obitelji, zajednica… na 30-ominutno osobno bdijenje pred Presvetim. U župnom uredu ubilježi se za neki od termina neprekinutog bdijenja. Potaknimo jedni druge te ih povedimo u zajedništvo s Gospodinom.

PRVA SUBOTA
u našoj Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, svake prve subote u mjesecu, spominjemo se Isusove oporuke koju je ostavio svojim učenicima kroz sva vremena: molite Gospodara da pošalje radnika u žetvu svoju. Dok u srpnju molimo za svetost mladomisnika i redovnika, molimo ovog dana za one koji čuju u svojim nutrinama glas Božjeg poziva.

MISIJSKA AKCIJA – ŽUPANJSKO SRCE KUCA ZA BENIN
od prošle nedjelje pa kroz svaki dan proteklog tjedna, vide se i čuju otkucaji našeg županjskog srca za potrebe misija u Beninu, odnosno u biskupiji Porto Novo, odakle nam je došao naš župni vikar vlč. Noudeviwa Leon Sagbohan. Stoga zahvaljujem: svima VAMA koji ste za ovu nakanu pečenjem kolača (bilo ih je kao nikad do sad) ili darom na sam dan, pokazali životnost vjere i osjetljivost za potrebe ugroženih; potom članovima naše Misijske skupine koji su sve koordinirali i pripremili; Čistoći Županja na ustupljenim štandovima, te vlč. Leonu na predvođenju sv. misa i raspjevanom animiranju još jedno pjesmom svoga naroda. Veliko HVALA!

UPIS VEZANIH MISNIH NAKANA
u prošli utorak upisali smo vezane misne nakane i tako popunili termine za srpanj i kolovoz. Hvala na pridržavanju pravila o godišnjem upisu samo DVIJE misne nakane po obitelji. Kako je lijepo od vas čuti: Napokon da dobijemo termin u svojoj župi!. Hvala, na pokazanoj obzirnosti i strpljivosti.
svaki dan u župnom uredu možete upisati nevezane nakane (bez datuma) koje šaljemo svećenicima koji ih u župama nemaju dovoljno.

PROSLAVA PRVE ISPOVIJEDI I PRVE PRIČESTI
proteklih dana naša župna zajednica proslavila je u radosti 55-ero djece i njihovih obitelji primanje prvih sakramenata Ispovjedi i Pričesti. Samo da ste mogli čuti tu radost djece kada su u trodnevnici od roditelja osobno primali pojedini dar, a onda njihovo sudjelovanje u molitvi i pjesmi. Veliko HVALA: prvo dobrome Bogu što nam je u ovogodišnjim izvanrednim okolnostima omogućio slaviti ove sakramente; potom svakom roditelju koji je bio prisutan ovih dana te osobno nepodijeljena srca pristupio ispovjedi i pričesti dajući svom djetetu primjer vjernosti Kristu; katehisticama Saneli Grebenar i Ivani Marić Damijanović na trudu u pripremi djece i organizaciji slavlja kroz sve dane; našim raspjevanim u uvijek radosnim Isusovim biserima te vlč. Leonu na duhovnim poticajima u svetim misama.
Roditelji prvopričesničke HALJINICE trebaju razdužiti do petka 3. srpnja od 10 do 16 sati u Šivaoni kod gospođe Marijane Živković;

MOJA PRIPREMA ZA SVETU MISU
Na slavlje svete mise uvijek dođi sa željom da hoćeš, a ne da moraš;
Dobro je da dođeš slaviti misu s obitelji, osobito ako je misa na njenu nakanu;
Tvoja odjeća neka bude dolična i prikladna (ne za plažu već za svečanost);
Čuvaj euharistijski post koji je pola sata prije mise (vodu možeš piti). Ako si slab, na vrijeme nešto pojedi, osobito ako piješ lijekove;
Na misu ne dolazi sa žvakaćom gumom ili bombonom u ustima;
Ne zaboravi ponijeti što je potrebno: krunicu, molitvenik, ono što je tog dana posebno potrebno (svijeću, maslinovu grančicu, posudu za vodu...), neki dar za Caritas, milostinju ...;
Dođi u crkvu desetak minuta prije sv. mise, jer je kašnjenje na početku prepreka za pričest i time ometaš druge;
Za ispovijed dođi pripremljen i barem pola sata prije mise;
Ulazeći u crkvu prekidamo svaki razgovor i isključujemo mobitel, te svoje riječi u tišini usmjeravamo prema Bogu;
Zauzmi mjesto koje je najbliže oltaru. Ako su drugi udaljeni od oltara za vrijeme mise, ti nemoj! Ovo se ne odnosi na roditelje s malom djecom.

ŽIVA KRUNICA
s mjesecom srpnjem započinje druga polovica ove građanske godine pa će naša nakana u srpnju biti: za svetost života mladomisnika i novozavjetovanih redovnika i redovnica. Priključimo se svakodnevnoj molitvi samo jedne desetice krunice Blažene Djevice Marije.

ŽUPNI CARITAS
Zauzetošću volontera naš Župni Caritas redovitim dežurstvima: utorkom od 9 do 12 sati i četvrtkom od 14 do 17 sati; otvara vrata kako za potrebite tako i za vaše darove, koje na radost potrebitih s obzirnošću i ljubavlju uredne donosite. Božja dobrota treba tvoje ruke – dođi i pridruži nam se!

ŽUPNA KNJIŽNICA
župna knjižnica otvorena je UTORKOM i ČETVRTKOM od 16 do 18 sati. zahvaljujem g. Mariu Lotaru i g. Josipu Bušiću na darovanom vremenu za našu knjižnicu. Oni su započeli digitalizaciju popisa knjiga za našu web stra-nicu. Iskoristimo zapisanu mudrost te se nadahnimo za osobni rast u vjeri.

GLAS KONCILA
Na našem stoliću za tisak uzmi primjerak ovonedjeljnog broja Glasa koncila!

NAJAVA DOGAĐANJA
5. srpnja blagdan sv. Ćirila i Metoda zaštitnika Đakovačko-osječke crkvene pokrajine (metropolije);
6. srpnja sv. Marija Goretti, dj. i mč.;
9. srpnja bl. Marija od Propetog Petković, red.;
11. srpnja sv. Benedikt, opat, zaštitnik Evrope.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Kako bi, kada god je to moguće smanjili kontakte, svima preporučujemo, prije dolaska u župni ured kontaktirate telefonom ili elektroničkom poštom (vidi u podnožju). Ured je otvoren od ponedjeljka do petka:
– prijepodne:    od 9 do 12 sat
– poslijepodne:     od 17 do 18,30 sati
Svima vama koji ste u proteklom tjednu molitvom ili svojim darom, iskazali brigu za nas svećenike, kao i za materijalne i karitativne potrebe župe, stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije – Majke Crkve, svetog Josipa i našeg svetog zaštitnika Ivana Krstitelja.

Moleći za zajednički rast u vjeri,
vaši svećenici izriču vam veliko HVALA!!!
vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v.            
vlč. Robert Jugović, ž.