Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 26. srpnja do 2. kolovoza 2020.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA 26. srpnja 17. nedjelja kroz godinu sv. Joakim i Ana
8,30 sati + Ivica i Janja Marijanović
10,30 sati Za sve župljane
18,30 sati + Ivo i Pavka Pejić
PONEDJELJAK 27. srpnja sv. Klement Odridski
8,30 sati + Zvonimir Kunčić
UTORAK 28. srpnja
18,30 sati + iz ob. Lešić
SRIJEDA 29. srpnja sv. Marta
18,30 sati + Anto, Jakov i Anđa Mandić
ČETVRTAK 30. srpnja bl. Zdenka Schelingova, dj. i mč.
18,30 sati + Anto i Manda Lučić
PETAK 31. srpnja sv Ignacije Lojolski, prez..
18,30 sati + Katica i Vid Fajdetić
SUBOTA 1. kolov. Dan molitve za svećenička zvanja sv. Alfonz Marija de Liguori, b. i n.
8,30 sati + Alojz Babić
NEDJELJA 2. kolov. 18. nedjelja kroz godinu Gospa od Anđela – Porciunkula
8,30 sati + Ana i Anto Paradžik
10,30 sati Za sve župljane
18,30 sati + Manda Poredski
Ispovijed je svakog dana prije sv. mise u sakristiji župne crkve.
Dok čekamo pridržavajmo se propisanog razmaka
Prolazeći pokraj župne crkve
zaustavite se u ulaznom prostoru na kratkoj osobnoj molitvi.
Starijima i nemoćnima ponesite neku od tiskovina. 

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju sahranjen je:
u srijedu 22. srpnja Pavo Bikić.
Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

KRŠTENJE
U našoj župnoj crkvi kršteni su:
Izabela Anđić, kći Ivana i Ozane rođ. Klarić;
Ena Klarić, kći Roberta i Ivane rođ. Mikolić.
Obiteljima čestitamo, s molitvom za vjerodostojno svjedočenje života u vjeri!

MLADA MISA U DEKANATU
danas je druga mlada misa u našem Županjskom dekanatu. U Bošnjacima će ju imati fra Ivice Janjića, člana Hrvatske franjevačke provincije sv. Čirila i Metoda. Slavlje započinje roditeljskim blagoslovom (J. Kozarca 54b) u 10,30 sati. Potom će se u procesiji uputiti prema župnoj crkvi gdje se nastavlja sv. misom oko 11 sati.

VEČERNJE EUHARISTIJSKO KLANJANJE
U spomen na Isusovu večeru s apostolima u poniznoj vjeri, poklonimo se zajedno u četvrtak pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Klanjanje je na otvorenom, pa je potrebno ponijeti podmetač za koljena.

ŽIVA KRUNICA
Nakana molitelja Žive krunice tijekom kolovoza bit će: da se pronađu grobovi svih poginulih u Domovinskom ratu. PRIKLJUČI se svakodnevnom molitvom samo jedne desetice krunice Blažene Djevice Marije (provjereno, traje manje od 5 min). Moliteljima veliko HVALA!

PRVA SUBOTA
u našoj Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, svake prve subote u mjesecu, spominjemo se Isusove oporuke koju je kroz sva vremena ostavio svojim učenicima: Molite Gospodara žetve, da pošalje radnika u žetvu svoju. Molimo ovog dana za one iz naše župe, koji u svojim nutrinama čuju glas Božjeg poziva, da ga u odlučnosti slijede i ostvare.

GOSPA OD ANĐELA - PORCIUNKULA
Gospa od Anđela je mala crkvica koju je sv. Franjo Asiški obnovio svojim rukama. Crkvica se zove još Porciunkula, a znači mali dio, djelić neba što ga je Franjo pridržao za upotrebu na zemlji. U toj crkvici Franjo je spoznao Božji poziv i počeo novi život, ali i preminuo 1216. godine.
Vjernicima je Porciunkula poznata osobito po oprostu koji je sv. Franjo od Isusa izmolio. Dana 2. kolovoza dok je molio u crkvici, ukazali su mu se Isus i Marija okruženi mnoštvom anđela. Isus upita Franju kakvu milost želi za spas ljudi. Franjo zamoli Gospodina da udijeli potpuni oprost svakome tko se skrušeno ispovijedi i posjeti ovu crkvicu. I Gospodin mu udijeli traženu milost, a povlastica oprosta se proširila na sve župne crkve.
Tako na dan 2. kolovoza, u župnim crkvama može se zadobiti potpuni oprost zvani «Porciunkula». Za dobivanje ovog oprosta potrebno je: pohoditi crkvu u kojoj treba izmoliti Oče naš i Vjerovanje, ispovjediti se i pričestiti, te moliti na nakanu sv. Oca. Ovaj se oprost može dobiti samo jednom.

ŽUPNI CARITAS
Zauzetošću volontera naš Župni Caritas redovitim dežurstvima: utorkom od 9 do 12 sati i četvrtkom od 14 do 17 sati, +otvara vrata kako za potrebite tako i za vaše darove, koje na radost potrebitih s obzirnošću i ljubavlju uredne donosite. Božja dobrota treba tvoje ruke – dođi i pridruži nam se!
• U prostore župnog Caritasa može se ući samo s maskom!

NATJEČAJ ZA STIPENDIJE
Nadbiskupijska zaklade Dr. Nikola Dogan od 1. kolovoza otvara natječaj za dodjelu novčane pomoći učenicima i studentima u školskoj/akademskoj godini 2020./2021. Sve potrebne informacije i dokumentaciju koju treba ispuniti potražite na stranici http://caritas.djos.hr ili skeniranjem QR-kod.

KAMP ZA MLADE U RAČINOVCIMA
Ured za mlade naše nadbiskupije od 20. do 23. kolovoza organizira Ljetni kamp za mlade od 18. do 30 godina. Želja je mladima omogućiti da provedu nekoliko dana u zajedničkoj molitvi, društveno korisnom radu, katehezama, euharistijskom slavlju i klanjanju, kako bi nakon ljetnih praznika započeli obogaćeni novim korisnim iskustvima. Broj sudionika je ograničen na 30 osoba. Prijave su online, a možete ju učiniti skeniranjem QR-kod:

COVID-19 MJERE
Uvijek imajmo u vidu nekoliko bitnih napomena za odgovorno ponašanje:
- pridržavanje propisanog razmaka, osim za članove istog kućanstva;
- na vanjskom oltarnom prostoru maske se preporučuju, ali nisu obavezne;
- ulaskom u sve zatvorene župne prostore (Župnu crkvu, župni ured, Caritas, Župnu knjižnicu, pastoralne prostore) osim dezinfekcije i poštivanje razmaka, nošenje maski je OBAVEZNO!;
- kako su sva slavlja podjele sakramenata u našoj župnoj crkvi, broj prisutnih osoba neka se ograniči na što manji broj članova obitelji;
- kako bi se smanjio broj mogućih kontakata, kada vam je potrebno izdavanje dokumenta, prije dolaska u župni ured kontaktirajte nas tel. ili na e-adresu.

SV. ILIJA
u ponedjeljak smo hodočastili do kapele sv. Ilije, proroka. Dok zahvaljujem Bogu na prekrasnom jutru, zahvalu izričem svima koji ste, prije svojih obaveza, poranili i hodočastili kao i svima koji prostor kapele redovito uređuju. Za učinjenu žrtvu dobri Bog, po zagovoru sv. Ilije uzvratio uslišanjem molitvi.

ŽUPNA KNJIŽNICA
• župna knjižnica otvorena je UTORKOM i ČETVRTKOM od 16 do 18 sati. Iskoristimo zapisanu mudrost te se nadahnimo za osobni rast u vjeri.
• U prostor župne knjižnice može se ući samo s maskom!

GLAS KONCILA
Na našem stoliću za tisak uzmi i upoznaj se s novostima iz života crkve u ovonedjeljnom broju Glasa koncila. U raznim iskustvima življenja vjere prepoznaj potrebu za osobnim rastom.

ODIJEVANJE NA SV. MISI
Poštivanje dana Gospodnjeg očituje se i u načinu kako to činim. Spominjući se Božjih riječi upućenih Mojsiju: „Mjesto na kojem stojiš sveto je tlo“ potrebno je u Božjoj prisutnosti, u župnoj crkvi ili na vanjskom oltarnom prostoru, to pokazati doličnošću odijevanja. Neka tvoje dolično odijevanje očituje bogatstvo i ljepotu tvoga duha, a ne da vanjštinom obezvređujemo SVETOST Božje prisutnosti pokazujući pritom siromaštvo osobne vjere.

NAJAVA DOGAĐANJA
3. kolovoza bl. Augustin Kažotić, b. i sv. Bono, mč;
4. kolovoza sv. Ivan Marija Vianney, prez.;
5. kolovoza Snježna Gospa, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
6. kolovoza Preobraženje Gospodinovo
7. kolovoza sv. Dominik - to je i prvi petak u kolovozu;
8. kolovoza sv. Terezija Benedikta od Križa, dj. mč (Edith Stein). Prva subota – dan molitve za svećenička i redovnička zvanja;

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Kako bi smanjili kontakte kada god je to moguće, pozivam sve koji trebaju neki dokument, da prije dolaska u župni ured najave dolazak tlefonom ili elektroničkom poštom (vidi u podnožju).
Ured je otvoren od utorka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati
– poslijepodne: od 17 do 18,30 sati
• U prostore župnog ureda može se ući samo s maskom!
Svima vama koji ste u proteklom tjednu molitvom ili svojim darom, iskazali brigu za nas svećenike, kao i za materijalne i karitativne potrebe župe, stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije – Majke Crkve, svetog Josipa i našeg svetog zaštitnika Ivana Krstitelja.

Moleći za zajednički rast u vjeri,
vaši svećenici izriču vam veliko HVALA!!!
vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v.
vlč. Robert Jugović, ž.