Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 2. do 9. kolovoza 2020.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane

NEDJELJA 2. kolovo. 18. nedjelja kroz godinu, Gospa od Anđela – Porciunkula
8,30 sati + Ana i Anto Paradžik
10,30 sati Za sve župljane
18,30 sati + Manda Poredski
PONEDJELJAK 3. kolovo. bl. Augustin Kažotić, b. i sv. Bono, mč.
8,30 sati + Vidan i Marinko Dominković
UTORAK 4. kolovo. sv. Ivan Marija Vianney, prez.
18,30 sati + iz ob. Lovrić
SRIJEDA 5. kolovo. Snježna Gospa, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
18,30 sati + Jozo Ilijić
ČETVRTAK 6. kolovo. Preobraženje Gospodinovo
18,30 sati + Stjepan i Marija Petek
PETAK 7. kolovo. Prvi petak
18,30 sati + Ljubica Tetković
SUBOTA 8. kolovo. sv. Dominik
8,30 sati
NEDJELJA 9. kolovo. 19. nedjelja kroz godinu sv. Terezija Benedikta od Križa, dj. mč (Edith Stein)
8,30 sati + Franca Terzić
10,30 sati Za sve župljane
18,30 sati + Martin Babić
Ispovijed je svakog dana prije sv. mise u sakristiji župne crkve.
Dok čekamo pridržavajmo se propisanog razmaka
Prolazeći pokraj župne crkve
zaustavite se u ulaznom prostoru na kratkoj osobnoj molitvi.
Starijima i nemoćnima ponesite neku od tiskovina. 

KRŠTENJE
U našoj župnoj crkvi kršteni su:
Petara Baotić, kći Stjepana i Katarine r. Štrljić;
Matej Miličić, sin Ivana i Josipe r. Vrhovac.
Obiteljima čestitamo, s molitvom za vjerodostojno svjedočenje života u vjeri!

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjeni su:
u četvrtak 30. srpnja Marija Poturica r. Naglić (1940.);
u petak 31. srpnja Đuro Džebić (1978.);
u petak 31. srpnja Marija Andreković r. Pletikosić (1933.)
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

GOSPA OD ANĐELA - PORCIUNKULA
Gospa od Anđela je titul male crkvice koju je obnovio sv. Franjo Asiški. Crkvica se zove još Porciunkula, a znači mali dio, odnosno djelić neba što ga je Franjo pridržao za upotrebu na zemlji. U toj crkvici Franjo je spoznao Božji poziv i počeo novi život, ali i preminuo 1216. godine.
Vjernicima je Porciunkula poznata po oprostu koji je sv. Franjo od Isusa izmolio. Dana 2. kolovoza dok je molio u crkvici, ukazali su mu se Isus i Marija okruženi mnoštvom anđela. Isus upita Franju kakvu milost želi za spas ljudi. Franjo zamoli Gospodina da udijeli potpuni oprost svakome tko se skrušeno ispovijedi i posjeti ovu crkvicu. I Gospodin mu udijeli traženu milost, a povlastica oprosta se proširila na sve župne crkve.
Tako na dan 2. kolovoza, u župnim crkvama može se zadobiti potpuni oprost zvani «Porciunkula». Za dobivanje ovog oprosta potrebno je: pohoditi crkvu u kojoj treba izmoliti Oče naš i Vjerovanje, ispovjediti se i pričestiti, te moliti na nakanu sv. Oca. Ovaj se oprost može dobiti samo jednom.

ŽIVA KRUNICA
Nakana molitelja Žive krunice tijekom kolovoza bit će: da se pronađu grobovi svih poginulih u Domovinskom ratu. PRIKLJUČI se svakodnevnom molitvom samo jedne desetice krunice Blažene Djevice Marije (provjereno, traje manje od 5 min). Moliteljima veliko HVALA!

SNJEŽNA GOSPA –DAN POBJEDE I HRVATSKIH BRANITELJA
Službeno se današnji Gospin spomendan naziva Obljetnica posvete svete Marije Velike, rimska bazilika, jedne od četiri velike. Izgrađena je u zahvalu što je Efeški sabor 431. g. proglasio dogmu o Marijinu bogomaterinstvu.
Za Crkvu u Hrvata je posebno značajan što istog dana slavi blagdan Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta. Slavi se od 1979. u spomen na Godinu Velikog zavjeta kada se u Solinu okupila Crkva u Hrvata s ciljem obnove cjelokupnog kršćanskog života Hrvata, da se osnaži vjernost Crkvi i Apostolskoj Stolici, utvrdi pradjedovska vjera i obnovi katolički život, kako bi izmolili plodnu budućnost Crkvi u Hrvata i cijelom hrvatskom narodu.

Od Domovinskog rata Gospa Velikog hrvatskog krsnog zavjeta postaje zaštitnica Vojne biskupije, hrvatskih vojnika i branitelja. Na taj blagdan proslavljamo i najveću vojnu pobjedu Hrvatske vojske u povijesti te početak toliko željene slobode. Stoga taj dan naš narod slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
Proslavimo ga i mi zahvaljujući Bogu na daru slobode u svetoj misi, ali i ne zaboravimo OKITITI NAŠE DOMOVE dragom trobojnicom.

VEČERNJE EUHARISTIJSKO KLANJANJE
ovaj tjedan, na prvi petak u kolovozu, naše je večernje bdijenje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom od večernje sv. mise do ponoći. Od kraja svete mise do 19,30 sati Euharistijsko klanjanje bit će na vanjskom oltaru, a od 19,30 sati do ponoći u župnoj crkvi. Zadržimo lijepu tradiciju prijavljivanja pojedinaca, obitelji, zajednica… za 30-minutno bdijenje pred Presvetim. Poslije nedjeljne mise ili u župnom uredu ubilježi svoj termin. Potaknimo jedni druge te ih dovedimo pred Gospodina.

TJEDAN DARIVANJA
Bog nas po mnogim događajima u Bibliji potiče da se radost umnaža kada god ju dijelimo s drugima. Bilo da se radi o duhovnom ili materijalnom obilju, tada osobito ne smijemo zaboraviti na one koji su u potrebi.
Upravo tu osobnu vrlinu vjere iskaži pred naš crkveni god Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, i to u tjednu od 9. do 16. kolovoza.
Nije važno što ćeš donijeti, već neka to bude tvoj dar ljubavi i brige prema potrebitima naše župne. Neka tvoj doneseni dar (svakidašnje potrepštine koje nisu brzo kvarljive), ostavljen uz oltara na otvorenom, bude vidljivi radosno-zahvalni prinos u toj misi.

KAMP ZA MLADE U RAČINOVCIMA
Ured za mlade naše nadbiskupije od 20. do 23. kolovoza organizira Ljetni kamp za mlade od 18. do 30 godina. Želja je mladima omogućiti da provedu nekoliko dana u zajedničkoj molitvi, društveno korisnom radu, katehezama, euharistijskom slavlju i klanjanju, kako bi dane nakon ljetnih praznika započeli obogaćeni novim korisnim iskustvima. Broj sudionika je ograničen na 30 osoba. Prijave su online, a možete ju učiniti skeniranjem QR-kod:

NATJEČAJ ZA STIPENDIJE
Nadbiskupijska zaklade Dr. Nikola Dogan od 1. kolovoza otvara natječaj za dodjelu novčane pomoći učenicima i studentima u školskoj/akademskoj godini 2020./2021. Sve potrebne informacije i dokumentaciju koju treba ispuniti, potražite na stranici http://caritas.djos.hr ili skeniranjem QR-kod.

GLAS KONCILA
Na našem stoliću za tisak uzmi i upoznaj se, u ovonedjeljnom broju Glasa koncila, s novostima iz života Crkve, te kroz mnoga svjedočenja življene vjere prepoznaj potrebu za osobnim rastom.

ŽUPNI CARITAS
Zauzetošću volontera naš Župni Caritas redovitim dežurstvima: - utorkom od 9 do 12 sati i - četvrtkom od 14 do 17 sati, otvara vrata kako za potrebite tako i za vaše darove, koje na radost potrebitih s obzirnošću i ljubavlju donesite uredne. Božja dobrota treba tvoje ruke – dođi i pridruži nam se!
• U prostore župnog Caritasa može se ući samo s maskom!

ŽUPNA KNJIŽNICA
župna knjižnica otvorena je UTORKOM i ČETVRTKOM od 16 do 18 sati. Iskoristimo zapisanu mudrost te se nadahnimo za osobni rast u vjeri.
U prostor župne knjižnice može se ući samo s maskom!

NAJAVA DOGAĐANJA
10. kolovoza sv. Lovro, mč.;
11. kolovoza sv. Klara, dj.;
12. – 14. kolovoza Trodnevnica Velike Gospe. Ukoliko se sadašnje epidemiološkim preporukama ne ublaže sv. mise će biti u župi;
14. kolovoza sv. Maksimilijan Marije Kolbe, prez. i mč.;
15. kolovoza Uzvišenje BDM ili Velika Gospa;
16. kolovoza Sv. Rok i sv. Stjepan Ugarski.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Kako bi smanjili kontakte kada god je to moguće, pozivam sve koji trebaju neki dokument, da prije dolaska u župni ured najave dolazak telefonom ili elektroničkom poštom (vidi u podnožju).
Ured je otvoren od utorka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati
– poslijepodne: od 17 do 18,30 sati
• U prostore župnog ureda može se ući samo s maskom!
Svima vama koji ste u proteklom tjednu molitvom ili svojim darom, iskazali brigu za nas svećenike, kao i za materijalne i karitativne potrebe župe, stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije – Majke Crkve, svetog Josipa i našeg zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.

Moleći za zajednički rast u vjeri,
vaši svećenici izriču vam veliko HVALA!!!
vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v.
vlč. Robert Jugović, ž.