"ŽIVE JASLICE" - Priča o malom bubnjaru

Popularna božićna pjesma 'Little Drummer Boy' (Mali bubnjar) napisana je 1941. godine. Izvorni naziv bio joj je 'Božićna pjesma bubnja', a utemeljena je na tradicionalnoj češkoj božićnoj pjesmi. Pjesma govori o tome kako su mudraci pozvali dječaka da prisustvuje rođenju Isusa Krista. No, za razliku od mudraca koji su sa sobom donijeli skupe darove (zlato, miris i tamjan), mali bubnjar nije imao ništa. Njegove ruke bile su prazne i sve što je on imao bili su njegovi bubnjevi.

Upravo ova 'Priča o malom bubnjaru' bila je dio Živih jaslica koje su na sam Badnjak s početkom u 17.00 sati uprizorili djeca i mladi Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja. 'ŽIVE JASLICE' - Priča o malom bubnjaru izvedene su u sklopu Adventa u Županji na središnjem Gradskom trgu.
Za tu prigodu, cjelokupna priča je produhovljena kako bi se stalo na kraj učestaloj komercijalizaciji i amerikanizaciji samog Božića. Skromnost, poniznost, jednostavnost, zajedništvo, ljubav i mir sa rođenim Spasiteljem Isusom Kristom u središtu svega su ono što Božić uistinu jest.

Stoga su sestre Glorija i Gracija Lešić cijelu priču osmislile na način koji dolikuje nama kao kršćanima katolicima te pripremile svoju obradu pjesme koju je te večeri otpjevao i na klaviru odsvirao Juraj Šokičić uz pratnju Jelene Gnjidić, Klare Lešić i Josipe Stjepanović ('band MIR'/seniori). Kako pjesma govori o Malom bubnjaru, tako su i te večeri odjekivali bubnjevi kojima su majstorski zabubnjali, vlč. Noudeviwa L. Sagbohan (župni vikar Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja) i Zvonimir Filipović (član band-a MIR) te naš 'mali bubnjar' Dorian Petričević.
No, najzaslužniji za scenski prikaz cijele priče i uprizorenje Živih jaslica bila su djeca naše Župe i župna dramska skupina 'Ivan Pavao II' koju vodi Ivana Perišić Juzbašić. I, kao ono najljepše, za kraj ostaje posebna zahvala našem župniku, vlč. Robertu Jugoviću koji je dao svoj blagoslov i bio najveća potpora od samog početka.

I tako je Sveta obitelj po prvi put stigla u samo središte Grada, na središnji Gradski trg, u srce Županje, a što je još važnije, ušla je i u srca nas ljudi - na zadovoljstvo okupljenih i ponos cijele Župe. A onaj glavni, završni čin koji je uslijedio nakon svega bila je sveta misa polnoćka na kojoj smo, ponovno zajedno, dočekali rođenje našeg Gospodina Isusa Krista.

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr