Featured

7. DJEČJI LJETNI ORATORIJ U ŽUPANJI

Pod geslom "Sve(t) ili ništa", u našoj je župi već 7. put održan dječji ljetni oratorij. Kao i prethodnih godina, tradicionalno se održao za vrijeme trodnevnice uoči župnog goda. I ovoga ljeta rekreativni, formativni i duhovni program vodili su animatori salezijanskog centra iz Žepča, predvođeni mladim salezijancem don Brankom Bendrom. Pomoć u animiranju djece kroz raznovrsne igre, formaciju, molitvu, ples pružili su im naši mladi srednjoškolci, koji su donedavno i sami bili sudionici ljetnog oratorija.
Program je svakog jutra formalno započinjao u 9 h, ali dječja radoznalost nije mogla toliko čekati pa su djeca dolazila i ranije na igru. Program bi otvorili veselo, s raznim bansevima (plesovima) kako bi se djeca malo "zagrijala" i razbudila, a nakon toga bi uslijedila grupna molitva u crkvi.

Iza molitve bi uslijedile igre po grupama, a poslije doručka slijedile su razne radionice. Slikari, glazbenici, pirografi (rezbarenje na drvetu), rukotvorine, hokej na travi, nogomet, rukomet… izbor za radionice je zaista bio velik te se našlo ponešto za sve, i za male i za velike. Jutarnji dio programa završavao se grupnom molitvom i blagoslovom. Poslijepodnevni program bi se nastavljao drugim satom radionica, timskim igrama i formacijama (male kateheze za djecu). Na formacijama smo malo više razgovarali na temu svetosti i na primjerima poput don Bosca i Dominika Savija pokušavali približiti djeci pojam svetosti, te im pokazati kako svetost nije nešto nedostižno i kako svatko od nas može postati svet. Timske igre bile su najbučniji, najnapetiji, ali i najveseliji dio programa u kojem smo svi povrh svega uživali. Oko 18 h program bi se završio i djeca su žurno odlazila kući kako bi se stigla spremiti i doći na večernju svetu misu. Na taj su način djeca dan, koji je počeo s Gospodinom, s Njim u euharistijskom obliku i završavala.

Svaki dan oratorija je imao svoju posebnost. Prvi dan bio je u duhu upoznavanja, građenja novih prijateljstava i timskog duha. Drugi dan bio je obilježen vodom kroz vodene igre, prskanje i gađanje vodenim balonima. Treći, ujedno i posljednji dan, djeca su kroz jutarnji program imala priliku pristupiti svetoj ispovijedi te je prizor crkve na otvorenom, pune djece koja skrušeno i sabrano pristupaju sakramentu pomirenja, bio uistinu prekrasan. Popodnevni dio posljednjeg dana prošao je u izuzetno veselom duhu, budući da se igrala velika igra po gradu koja je bila najuzbudljiviji izazov za svaku grupu. Ove godine naslov ukupnog pobjednika u timskim igrama osvojila je grupa Svetoljupci. Oratorij je na posljetku priveden kraju kroz zajedničkog druženje djece i roditelja, odnosno završnim programom u pastoralnom centru.

Prožeti Božjom ljubavi, zahvalni na novim iskustvima i poznanstvima, teško smo se rastali i u mislima smo već počeli iščekivati i planirati novi oratorij. Djeca su iz crkve ponijela radost svojim domovima i ostavila animatore također ispunjena srca te s još većom motiviranošću za sljedeću godinu.

Cjelokupnu podršku svim sadržajima, ali i mladim animatorima, pružili su naš kapelan, vlč. Leon i župnik Robert i to svojom prisutnošću, savjetima i brigom, na čemu im od srca velika hvala. A zahvalu upućujemo i svim onim dobrim i vrijednim rukama koje su tijekom tri dana oratorija donosile kiflice, kolače, peciva, sokove kojima su se djeca u pauzama krijepila.

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 17:00 do 18:00 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
E: zupa1.zupanja@gmail.com
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr