Vjera i svjetlo

Voditelji: Lidija i Zoran Zadro

Zajednica Vjere i svjetla Noa koja djeluje u našoj župi osnovana je 29. travnja 2007. godine na inicijativu gospođa iz Pastorala osoba s invaliditetom i njihovih obitelji: Jadranke Ivkić, Vesne Krtalić i Kate Spaić, te uz veliku potporu župnika Ivana Varoščića. Voditelji su bračni par Lidija i Zoran Zadro. Zajednica se sastaje jednom mjesečno, uvijek u zadnju nedjelju u mjesecu u 16 sati, a susret traje do iza večernje sv. mise. Osim voditelja zajednice, u pripremi i realizaciji susreta, ali i svih drugih aktivnosti povezanih sa zajednicom (izleti, hodočašća, kreativne radionice, prodajne izložbe...) sudjeluje koordinacijski tim zajednice, a njega uz voditelje čine duhovnik vlč. Krunoslav Karas, osoba s poteškoćama, nekoliko roditelja i nekoliko prijatelja.
Roditelji u zajednici spoznaju da u njihovoj blizini postoje osobe koje imaju iste životne probleme i prolaze iste životne kušnje, primaju duhovnu podršku te su svjedoci kako je njihovo dijete ljubljeno i prihvaćeno i izvan obitelji. Oni nose najteži teret bolesti svoga djeteta, kroz život doživljavaju mnoge padove i razočaranja. Ovdje zajednica može odigrati važnu ulogu, dajući im psihološku, ali još važnije - duhovnu pomoć. Prijatelji u zajednici (a pogotovo mladi prijatelji) doprinose radosnom raspoloženju tijekom susreta i hodočašća, pomažu roditeljima u brizi oko djece, animiraju susrete pjesmom, molitvom, oživljavanjem evanđeoskih tekstova..., a sami baštine stostruku ljubav i radost.
Od osnivanja do danas ovu zajednicu na susretima prati bend mladih Mir, koji svojom pjesmom i svirkom značajno doprinosi kvaliteti susreta. Na misnom slavlju, kojim završava svaki mjesečni susret, članovi zajednice pokretima animiraju pjesme te oživljuju Evanđelje, što ih jako raduje, a po osmjesima na licima ostalih župljana, primjećuje se da je ovakav oblik liturgije, prilagođen osobama s intelektualnim poteškoćama, prihvaćen i kod njih.
Zajednica Noa je od prvog dana član Vjere i svjetla – Provincija Hrvatska, pa tako i međunarodnog pokreta Vjera i svjetlo. Nakon 4 godine probacije, zajednica je službeno priznata 8. svibnja 2011. Voditelji redovito dva puta godišnje odlaze na formativne vikende, a cijela zajednica na Provincijsko hodočašće Vjere i svjetla u Mariju Bistricu. Osim ovoga, redovito i aktivno sudjeluje na regionalnim i nadbiskupijskim susretima osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, posjećuje zajednice u regiji, a tri je puta sudjelovala na Međunarodnom hodočašću osoba s invaliditetom u Međugorju.

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr