Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 11. do 18. travnja 2021.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane

NEDJELJA 11. travnja Nedjelja Božjeg milosrđa
9 sati + Ante, Maša i Marija Marijanović
10,30 sati +za narod
18 sati + Marijan Rajčić
PONEDJELJAK 12. travnja
9 sati Za zdravlje Željke Šarec

UTORAK 13. travnja Sv. Martin I., papa, mučenik, 5. utorak sv. Antunu Padovanskom
18 sati + Zlatko Plesivčak

SRIJEDA 14. travnja
18 sati Misa za ubijene članove HSS

ČETVRTAK 15. travnja
18 sati + ob Zovkić

PETAK 16. travnja
18 sati + Pavo i Kata Šokić

SUBOTA 17. travnja
9 sati Na nakanu

NEDJELJA 18. travnja Treća vazmena nedjelja
9 sati + Liza i Petar Lešić, i Marija Galović
10,30 sati Za narod
18 sati + Marko Kelava

Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise iza glavnog oltara. Kada vidimo upaljeno svjetlo pristupamo kroz sredinu crkve.
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se u kratkoj osobnoj molitvi. 

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjen je:
u srijedu 7. travnja Željko Najbert (1959.).
Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

KRŠTENJE
U našoj župnoj crkvi kršteni su:
Jakov Bačić, sin Nikole i Danijele r. Trojanović;
Ana Iličić, kći Predraga i Julijane r. Đordić;
Matej Janjić, sin Zlatka i Željke r. Mirosavljević;
Eva Kovačević, kći Josipa i Sandre r. Lukačević.
Obiteljima čestitamo, s molitvom za vjerodostojni život u vjeri!

NEDJELJA BOŽJEG MILOSRĐA
Ova nedjelja ima nekoliko imena, a da nas ne zbune evo objašnjenja: Druga Vazmena - jer je druga po Uskrsu; Bijela nedjelja - jer su u prvim vremenima novokrštenici kao odrasli, bili krštavani u noći Vazmenog bdijenja obučeni u bijele haljine. U znaku radosti krsne bijele haljine, koje danas simbolično prislanjamo krštenicima, nosili su tjedan dana i skidali ih u predvečerje ove nedjelje; Nedjelja Božjeg Milosrđa naziva se od 2002. jer se prema objavi sv. Faustini Kowalskoj na ovu nedjelju časti Božje Milosrđe, kojem je sv. papa Ivana Pavao II. posvetio cijeli svijet.
zahvaljujem svima koji ste se uključili u molitvu devetnice Božjeg Milosrđa

MINISTRANTSKI SUSRET
je danas 11. travnja poslije večernje svete mise. Prigoda je to da nam se priključe novi članovi. Ohrabrite ih!

ŽUPNA KATEHEZA
prema epidemiološkim mjerama ovaj tjedan s katehetskim susretima započinju uzrasti od prvog do četvrtog r. OŠ prema rasporedu na oglasnoj ploči. Kako su prvi katehete djece njihovi roditelji, TO i budimo. Uz primjer svakodnevnog života, neka svaka kateheza započne zajedničkim dolaskom na nedjeljnu svetu misom. Jer su nedjeljne sv. mise na vanjskom oltarnom prostoru, neka briga o pohađanju sv. mise, bude potvrda roditeljske vjernosti Bogu.
katehetske skupine od 5 r. do 8 r. OŠ, te 1 r. i 2 r. SŠ (krizmanici) s redovitom katehezom započet će prestankom nastave na daljinu.

13 UTORAKA SV. ANTUNU PADOVANSKOM
peta pobožnost od 13. utoraka sv. Antunu Padovanskom je u utorak 13. travnja. Pri kraju sv. mise, uz oltar sv. Antuna, izmolit ćemo svečevu krunicu i litanije njemu u čast.

MISA ZA UBIJENE ČLANOVE HSS-A
u srijedu 14. travnja u župnoj crkvi bit će služena sv. misa za ubijene članove HSS. Njihovu spomenu pridodat ćemo molitvu i za sve druge nevino ubijene. Poslije mise uslijedit će prigodna molitva kod križa na
savskom nasipu.

EUHARISTIJSKO KLANJANJE
Prepoznajmo sebe pozvanima, te se poput apostola okupimo oko Isusa, kako bi se u poniznoj vjeri poklonili živom Bogu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje je četvrtkom poslije večernje sv. mise.

BIBLIJSKA URA
Biblija, odnosno Utjelovljena i zapisana Božja riječ, temelj je naše vjere i potrebna je našeg razumijevanja kako bi nam bila izvor svakidašnje mudrosti. Biblijsko-molitveni susret bit će u četvrtak, 15. travnja poslije Euharistijskog klanjanja. Uz svećenike i ti budi sudionik na susretu u našem Pastoralnom centru. DOĐI i povedi one koje želiš obogatiti Božjom riječju!

BRAČNI VIKEND U VUKOVARU
Hrvatska zajednica bračnih susreta poziva bračne parove na vikend susrete od 16. do 18. travnja 2021. u Đakovu. Bez obzira koliko vam je godina braka, na susretu ćete se iznenaditi kada otkrijete koliko vas Bog po vašem bračnom partneru blagoslivlja. Sve informacije možete pogledati na našoj oglasnoj ploči ili usmeno na broj 099 730 6487 kod bračnog para Dinka i Josipe Hrehorović. NEĆETE POGRIJEŠITI!

IZLOŽBA USKRSNIH PISANICA
Još ovaj tjedan bit će postavljena jubilarna Dvadeseta izložba uskrsnih pisanica. Kako za protekle tako i za ovu, zahvalnost izričem koordinatorici gospođi Ani Vuković i svima koji su je u tome poduprijeli. Izložbu je moguće razgledati u holu našeg Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca. DOĐIMO!

OBNOVA ŽUPNE CRKVE I VANJSKOG OLTARNOG PROSTORA
Svaki predmet i prostor ostvaruje svoju razložnost kada svakodnevno ostvaruje svrhu zbog koje je načinjen. Ako za što možemo ustvrditi svrhovitost i razložnost postojanja, onda je to naša župna crkva i naš vanjski oltarni prostor. A da su ova dva prostora neizostavni dijelovi svakodnevnog života župne zajednice, svjedočite i vi kada me povlačite za rukav i upozoravate: župniče ovo je dotrajalo; tamo otpada žbuka ili ono treba zaštititi od propadanja.
Stoga najavljujem pokretanje postupka za obnovu vaše župne crkve. Obnova će biti pod nazorom Konzervatorskog ureda u Vukovaru, koji će dati uvjete za izradu opširne projektne dokumentacija. Iz onoga što sada možemo vidjeti, obnova će biti detaljna i dugotrajna. Hoće li sve moći biti završeno do 2025. godine kada obilježavamo 225. godina od njene gradnje, pokazat će zahtjevnost i dinamika radova.
obnova vanjskog oltarnog prostora napose se odnosi na zaštitu drvene krovne konstrukcije. Žurnost i neophodnost zaštitnih radova najbolje je vidljiva na drvenim plohama koje su izloženije svakodnevnim atmosferilijama. Svakako da ste primijetili i potrebu nabave novih tapeciranih podmetača za sjedalice.

MOLITVENA NAKANA ZA P. CHRISTOPHA HORNA
u devetnici ocu Josephu Kentenihu započetoj u petka 9. travnja, pred oratorijem Gospe Schontattske u našem dvorištu, Šenštatska obitelj Županje moli Majku Triput Divnu za zdravlje svog duhovnika p Christopha Horna. Udijelila Božja volja da nas nakon oporavka što prije posjeti.

ŽUPNI CARITAS
Hvala na trudu i vremenu svim volonterima Caritas koji u periodu do 20. travnja neće imati svoja dežurstva.
Božja dobrota uvijek treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

ŽUPNA KNJIŽNICA
Župna knjižnica neće biti otvorena do 20. travnja.

BLAGOSLOV OBITELJI I USTANOVA
uz prethodnu prijavu u župnom uredu rado ćemo omogućiti svakoj obitelji i ustanovi. Vrijeme dolaska prilagodit ćemo danu i satu vaših mogućnosti.

NAJAVA DOGAĐANJA
19. travnja pobožnost u Godini sv. Josipa - krunicu sv. Josipu izmolit ćemo pije sv. mise, a pred kraj zajedno ćemo izmoliti litanije i posvetnu molitvu;
20. travnja šesti je utorak pobožnosti sv. Antunu;
23. travnja sv. Juraj, mč. – naslovnik kapele na groblju. Ukoliko epidemiološke mjere budu dopuštale sv. misa bila bi kod kapele u 16 sati;
od 23. do 25. travnja: duhovna obnova krizmanika (ako epidemiološke mjere budu dopuštale);
25. travnja Nedjelja Dobrog Pastira – svjetski dan molitve za svećenička i redovnička zvanja. Tog dana je i blagdan sv. Marka kada ćemo zazvati blagoslov na naše usjeve i voćnjake.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije dolaska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom ured je od utorka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati
– poslijepodne: od 16,30 do 17,30 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!
vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v.
vlč. Robert Jugović, ž.
vlč. Krešimir Iljazović, đ.

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 17:00 do 18:00 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
E: zupa1.zupanja@gmail.com
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr