Župne obavijesti - 2. nedjelja kroz godinu

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 16. do 23. siječnja 2022.

NEDJELJA 16. siječ. 2. nedjelja kroz godinu
7,30 sati+ Pero i Manda Ivančičević
9 sati+ Franjo i Barica Bubnjar i + iz ob. Župarić
10,30 satiZa župljane
18 satiNa nakanu GBP

PONEDJELJAK 17 siječ. Sv. Antun Pustinjak, opat
18 sati + Joso i Janja Mikić

UTORAK 18. siječ. Molitvena osmine za jedinstvo kršćana - posvetni dan Gospi Schonstattskoj Sv. Margareta Ugarska, r.
18 sati + Pero Božić i Jure Lucić

SRIJEDA 19. siječ .Molitvena osmine za jedinstvo kršćana- pobožnost u Godini sv. Josipa
18 sati + Franjo i Anica Hrastović

ČETVRTAK 20. siječ.Molitvena osmine za jedinstvo kršćana Sv. Fabijan, p. i sv. Sebastian, mč.
18 sati + Anto Pejić

PETAK 21. siječ.sv. Janja (Agneza), dj. i mč. Molitvena osmine za jedinstvo kršćana
18 sata + Lucija Knežević

SUBOTA 22. siječ.Molitvena osmine za jedinstvo kršćana sv. Vinko, đ. i mč. i sv. Vinko Palloti
8 sati + Vinko i Anita Obradović

NEDJELJA 23. siječ. 3. nedjelja kroz godinu Nedjelja Božje Riječi
7,30 sati + Ivan i Ruža Jemrić, Kata Dugina
9 sati + Ladislav i Dragica Šivak
10,30 sati Za župljane
18 sati + Stjepan i Mara Filipović

Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise. Kada i gdje vidite upaljeno svjetlo pristupite. Ispovijed traje do pred početak sv. mise ili kada ispovjednik nije za oltarom do molitve Oče naš...

Ukop
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjeni su:
u ponedjeljak 10. siječnja Mato Juzbašić (1953.);
u utorak 11. siječnja Franjo Filipović (1935.);
u srijedu 12. siječnja Anka Samardžija r. Škrabot (1943.);
u četvrtak 13. siječnja Željka Šarec r. Milaković (1978.);
u četvrtak 13. siječnja Marija Šarić r. Buljević (1937.);
u petak 14. siječnja Vedran Balentović (1988.);
u subotu 15. siječnja Kata Ilišević r. Vincetić (1967.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

Susret ministranata
susret ministranata je danas, u nedjelju 16. siječnja s početkom u 19 sati. Bogu zahvaljujemo na novim ministrantima i pozivamo sve druge da nam se pridruže. Roditelji potaknite i ohrabrite svoju djecu i pošaljite ih na susret!

KATEHETSKI I RODITELJSKI SUSRETI
zbog epidemioloških okolnosti planirani susreti se odgađaju do veljače. Raspored za katehetske skupine bit će na našoj oglasnoj ploči.

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana
u utorak 18. siječnja pa do 25. siječnja pod geslom Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti započinje molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Začetnici ovog molitvenog pokreta su dvojica anglikanskih svećenika koji su 1908., u okviru američke Anglikanske crkve, prvi put organizirali molitvenu osminu. Ubrzo nakon toga pristupili su Katoličkoj crkvi, pa se od tada ova osmina počela širiti ponajviše u Katoličkoj crkvi. Papa Pio X. službeno ju je odobrio i preporučio svim katolicima. U danima osmine moli i ti na istu nakanu:

Molitva za jedinstvo kršćana
Isuse Kriste, Gospodine i Spasitelju naš, Ti si obećao ostati s nama zauvijek. Ti pozivaš sve kršćane k sebi da budu dionici Tvoga Tijela i Krvi. Ali naš grijeh nas je podijelio te više ne možemo sudjelovati u Tvojoj Svetoj Euharistiji zajedno. Priznajemo ovaj svoj grijeh i molimo Te, oprosti nam i pomozi nam da služimo putevima pomirenja, u skladu s Tvojom voljom. Zapali naša srca ognjem Duha Svetoga. Daj nam Duha mudrosti i vjere, odvažnosti i strpljivosti, poniznosti i čvrstoće, ljubavi i kajanja, po zagovoru Presvete Bogorodice i svih svetih. Amen. (Sergej Bulgakov)

Pobožnost Schonstattskoj Gospi
u utorak 18. siječnja mjesečni je susret članova Schonstattske zajednice i Sat saveza s Majkom Triput Divnom. Pred kraj svete mise uz marijansku pjesmu uputit ćemo se do Gospina oratorija u našem župnom dvorištu, te nakon molitve predanja i misnog blagoslova zapjevati Gospi u čast.

Pobožnost sv. Josipu
svakog 19. dana u mjesecu, uz oltar sv. Josipa, molimo za obraćenje
obitelji i pojedinaca, kao i za vlastiti rast u vjeri po njegovim vrlinama. Krunicu sv. Josipu izmolit ćemo prije, a litanije pred kraj sv. mise. Sve očeve potičem da ovu pobožnost potaknu u zajedništvu svojih obitelji.

Euharistijsko klanjanje
U Euharistijskoj gesti klanjanja događa se susret Boga i čovjeka. Pritom vjernik otkriva poziv i poslanje da poput Isusa razumije Božju volju. U klanjanju se ostvaruje uzdizanje duše Bogu kako bi bili svjedoci njegove poruke koja oslobađa i poziva da činimo dobro. Stoga u polusatnom bdijenju postanimo novi ljudi, ojačani u svome identitetu i samosvijesti, ohrabreni i potaknuti na života prema Kristovoj zamisli.
Klanjanje je u četvrtak u nastavku sv. mise.

Biblijska ura
u srijedu poslije večernje sv. mise promišljamo o povijesnim okolnostima nastanka misnih čitanja treće nedjelje kroz godinu. DOĐI i ti kako bi svojim promišljanjem obogatio druge, a sam bio obogaćen promišljanjima drugih.

Naknadni blagoslov obitelji
sve obitelji i ustanove koje nisu bile u mogućnosti primiriti blagoslov u predviđeni dan, neka se prijave u župni ured kako bi prilagodili blagoslov vremenu koji im odgovara.

Nedjelja Božje Riječi
treća nedjelja kroz godinu (tj. druga nakon Krštenja Gospodinova) obilježava se od 2019. g. na poticaj pape Franje. Želja mu je da vjernici probude osobnu svijest o bitnosti Svetog pisma u vlastitoj duhovnoj izgradnji. Biblija je ono najvrjednije što nam je Bog dao uz sv. misu i sakramente, a najčešće skuplja prašinu na policama. neka ti sljedeća Nedjelja Božje Riječi pomogne u donošenju odluke o svakodnevnom čitanju Božje riječi kroz dane koji su pred tobom.

Blagoslovljena Trikraljska voda
Blagoslovljenu vodu na Bogojavljenje (Sveta tri kralja) možete natočiti u župnoj crkvi uz ispovjedaonicu. Kroz godinu njome poškropite članove obitelji, svoje domove, vrtove i imovinu, kao i grobove dragih pokojnika. Vodu koju imate više od godinu dana izlijmo oko biljaka u vrtu.

Narudžba misnih vina
kroz nadolazeća dva tjedan primamo narudžbe za Misna vina po prigodnom popustu. Moguće je naručiti u buteljama bijelo vino: vrhunski Traminac i Chardonnay (30 HRK) te kvalitetnu Graševinu (25 HRK); kao i kvalitetno crno vino Cabernet Sauvignon-Frank (30 HRK). Narudžbe primamo do 21. siječnja, a dostava će biti u danima poslije 23. siječnja.

Tečaj priprave za brak
Zaručnici koji namjeravaju sklopiti sakramentalnu ženidbu do kraja rujna 2022. godine ili kasnije, obavezni su pohoditi Tečaj priprave za brak. Tečaj se održava srijedom, četvrtkom i petkom kroz dva tjedna (9., 10. i 11. veljače, te
16., 17. i 18. veljače) s početkom u 19 sati. Zaručnici prvi dan trebaju doći ranije radi upisa i preuzimanja potvrde o pohađanju. Predavanja su u velikoj dvorani Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca u Županji.

Ispovijed za parove koji žive nevjenčano sakramentalno?
jedno od čestih pitanja s kojim se susrećemo zašto svećenik ne smije udijeliti oprost vjernicima koji nisu sakramentalno vjenčali:
u izvanbračnom zajedništvu - osobe koje žive u bilo kojem obliku izvanbračnog zajedništva (bilo da su civilno vjenčani ili žive u izvanbračnoj zajednici) ne mogu primiti odrješenje u sakramentu Ispovjedi i pristupati svetoj Pričesti.
civilno rastavljeni - osoba koja se civilno rastala, a nije sklopila drugu civilnu ženidbu ili ne živi u izvan bračnom zajedništvu, može pristupati sakramentima Ispovjedi i Pričesti;
Često razgovor kod USKRATE odrješenja grijeha završi tvrdnjom: Bolje da sam to PREŠUTIO? Ova tvrdnja polazi od svjetovnog gledanja na sakrament Ispovjedi, a sažeta je u izreci: Cilj opravdava sredstva! No, ako znamo da je SVAKI sakrament vidljivi znak nevidljive Božje milosti, onda PREŠUĆIVANJEM bitne stvari, vjernik u Ispovijedi može slagati svećenika kao posrednika, ali NIKAKO ne može Boga koji je djelitelja oproštenja. Iz toga proizlazi da namjerno prešućivanjem grijeha, koji je bitan za odrješenje pa makar ga u Ispovjedi svećenik udijelio, Ispovijed čini NEVALJANU!

Glas koncila i župne obavijesti
Na našem stoliću za tisak nalaze se Župne obavijesti i ovotjedni Glas koncila u kojem možeš pronaći poticaje za osobni duhovni rast.

Najava događanja
24. siječnja sv. Franjo Saleški, cn.;
25. siječnja Obraćenja sv. Pavla, ap.;
26. siječnja sv. Timotej i Tit, b.;
27. siječnja sv. Anđela Merici, dj.;
28. siječnja sv. Toma Akvinski, prez. i n.;

Radno vrijeme župnog ureda
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije nego dođete u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom uredu je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 16,30 do 17,30 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
vlč. Matija Aušić, župni vikar
vlč. Željko Grigić, pastoralni suradnik
vlč. Robert Jugović, župnik

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 17:00 do 18:00 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
E: zupa1.zupanja@gmail.com
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr