Župne obavijesti - Prva korizmena nedjelja

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 6. do 13. ožujka 2022.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane

NEDJELJA 6. ožujka Prva korizmena nedjelja Dan molitve za svećenička zvanja
7,30 sati + Stjepan i Anka Franić
9 sati + Andrija Bušić (Đukin)
10,30 sati za župljane
18 sati + Danica Babić i Marko Filipović

PONEDJELJAK 7. ožujka Sv. Perpetua i Felicita, mč.
18 sati + iz ob. Lukačević i Domačinović

UTORAK 8. ožujka Sv. Ivan od Boga, r.
18 sati + Mijo i Ana Jozić

SRIJEDA 9. ožujka Sv. Franciska Rimska
18 sati + iz ob. Dogan i Klanac

ČETVRTAK 10. ožuj. Početak devetnice sv. Josipu
18 sati + Joso i Mara Pejić

PETAK 11. ožuj.
18 sata Zahvala bl. Alojziju Stepincu

SUBOTA 12. ožuj.
8 sati + iz ob. Galović

NEDJELJA 13. ožuj. Druga korizmena nedjelja obljetnica izbora pape Franje
7,30 sati + iz ob. Ilišević
9 sati + iz ob. Franciske i Ivana Juzbašića
10,30 sati za župljane
18 sati + Ivan Lešić (Baćo)

Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise. Kada i gdje vidite upaljeno svjetlo pristupite. Ispovijed traje do pred početak sv. mise ili kada ispovjednik nije za oltarom do molitve Oče naš...
Prolazeći u danu pokraj župne crkve
zaustavi se u kratkoj osobnoj molitvi.

Ukop
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjeni su:
u petak 4. ožujka Anica Petrić r. Mogušar (1932.);
u subotu 5. ožujka Stjepan Beraković (1934.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

Katehetski susreti
katehetski susreti redoviti su za sve uzraste. Raspored je na našoj oglasnoj ploči i web stranici župe.

Korizmeni pohod i ispovijed bolesnika
u župnom uredu prijavimo svoje ukućane ili susjede za korizmeni pohod i ispovijed naših starih i nepokretnih župljana. Ispovijed će započeti 21. ožujka. Dan prije dolaska, prijavljene osobe telefonski ćemo obavijesti o dolasku svećenika.

Darujmo potrebite u Korizmi
korizma poziva i na činjenje tjelesnih djela milosrđa prema potrebitima. Doneseni dar ostavi u košari kod ulaza u župnu crkvu. Darovano neka potre-bitima naše župe pokaže snagu vjere u Kristovu pobjedu nad zlom. HVALA TI!

Pobožnost križnog puta
Križni put je pobožnost u kojoj vjernici proživljavaju put vlastitog otkupljenja po Isusovom trpljenju. Ta draga pobožnost u našoj župi biti će svakog petka i utorka s početkom u 17,30 sati. Redovito će biti na vanjskoj Kalvariji, a u slučaju lošeg vremena u župnoj crkvi. Nemojmo razdvajati križni put od sv. mise jer su to nerazdvojiva obilježja pobožnosti Korizmenog vremena. Planirajmo i uložimo vrijeme u svoj duhovni rast!
Križ potiče na odvažnost! Stoga potičem sve očeve, majke i djecu, bake i djedove da obiteljskim dolaskom na Križni put, posvjedoče zajedništvo i snagu vjere u svojim obiteljima.
za Križni put potreban je tvoj glas. Upiši se u sakristiji na raspored čitača.

Križni put za mlade
Potaknite mlade 7. i 8. r. OŠ te sve srednjoškolce (osobito 1. i 2. r. SŠ) da učine korak bliže Kristu. To mogu svakog korizmenog petka u 19,30 sati.

Euharistijsko klanjanje
U Euharistijskoj gesti klanjanja događa se susret Boga i čovjeka koji svojom dušom želi spoznati svoga Stvoritelja. Stoga u polusatnom bdijenju postanimo novi ljudi, ohrabreni i potaknuti na život prema Kristovom naumu. Klanjanje je četvrtkom u nastavku sv. mise.

Devetnica sv. Josipu
pred svetkovinu sv. Josipa, kroz devet dana, uz oltar Isusova Poočima molimo za vlastiti rast u vjeri po Josipovim vrlinama. U danima devetnice (osim utorkom i petkom kada je križni put) svaki dan ćemo prije svete mise moliti krunicu sv. Josipu, a pred kraj sv. mise litanije i zavjetnu molitvu. U petak i utorak krunicu sv. Josipu izmolite osobno, a na početku sv. mise umjesto pokajničkog čina zajedno ćemo izmoliti litanije.
Kako je sv. Josip zaštitnik očinstva, pozivam i potičem sve očeve da kroz ovu devetnicu prikažu svoju obitelj i to posvjedoče svojim vjerničkim primjerom.

Susret roditelja krizmanika
pozivam sve roditelje krizmanika na susret u petak s početkom u 19 sati. Susret je u velikoj dvorani Novog pastoralnog centra.

Izbor članova župnih vijeća
u nedjelju 13. ožujka 2022. godine bit će izbor novih članova Župnog pastoralnog vijeća i Župnog ekonomskog vijeća. Izbori su čin u kojem svaki vjernik, član župne zajednice kojoj pripada, suodgovorno sudjeluje u njenom izgrađivanju i oblikovanju.
GLASANJE: za svako župno vijeće glasački listić bit će drugačije boje. Uzet ćete ga na ulazu u crkvu. Nakon što zaokružite traženi broj imena ubacit ćete ga na izlazu iz župne crkve ministrantima u košare. Ponesite svoje pisaljke radi bržeg i lakšeg popunjavanja. Sve osobe na listama poredane su abecednim redom prema prezimenima.
Za Župno ekonomsko vijeće biramo 4 člana. Svatko između 8 osoba ima pravo zaokružiti do četiri osobe. Da bi listić bio valjan mora biti zaokruženo do četiri osobe. Ukoliko je više od toga listić će biti nevažeći. Nove članove biramo između sljedećih: Darka Benaković, Josipa Džebića, Jadranke Ivkić, Daria Klarića, Ilije Lešića, Josipa Ognjanovića, Ivana Šimića i Drena Vuića.
Za Župno pastoralno vijeće biramo 9 članova. Za razliku od Ekonomskog vijeća, članovi Pastoralnog vijeća podijeljeni su u tri odbora. Svaki odbor ima 6 osoba između kojih imamo pravo (u svakom odboru) zaokružiti do tri osobe. Da bi listić bio valjan u svakom odboru mora biti zaokruženo do tri osobe. Ako je više od toga listić će biti nevažeći. Nove članove biramo između: Obor za naviještanje Janja Juzbašić, Sanela Grebenar, Glorija Lešić, Gracija Lešić, Ivana Perišić Juzbašić i Katarina Šimić; Obor za liturgijski i molitveni život Zlatko Domačinović, Ivana Marić Damjanović, Magdalena Pastović, Gordana Tomić, Zoran Zadro i Ana Zlatunić; Obor za karitativno djelovanje Ružica Bačić, Ana Baotić, Ljubica Bušić, Tanja Goda, Ana Pejić i Marija Vučićević.

Novi svijećnjaci
dotrajalost dosadašnjih svijećnjaka potakla je da uz oltare Gospe Lurdske i sv. Antuna Padovanskog postavimo nove svijećnjake. Predviđeni su da se na njihove dvije razine stavljaju upaljene lućice. Svijeće pronađite na polici ispod. Dar za pojedinu svijeću koju ćete upaliti na određenu nakanu je vaš dobrovoljni prilog, te se ubacuje u škrabicu koja je na svijećnjacima.

Živa krunica
zbog novo nastalih okolnosti najavljenu nakanu molitelja žive krunice za ožujak promijeniti ćemo u: za prestanak rata u Ukrajini. Dopusti da vrijeme Korizme i tebe učini jednim djelićem molitvenog vijenca naše župe.Mreža molitelja za zvanja
svake prve nedjelje u mjesecu svi vjernici, obitelji i pojedinci naše župne zajednice, pozvani su na molitvu za svećenička i redovnička zvanja. Spominjući se Isusovih riječi molite Gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju, zajedno molimo na tu nakanu pred kraj nedjeljnih sv. misa. Ti se odvaži na tu nakanu moliti svaki dan i priključi se nadbiskupijskoj mreži molitelja.

Župna knjižnica
U župnoj knjižnici UTORKOM i PETKOM od 16 do 18 sati posudite zapisanu mudrost kako bi te u vremenu Korizme nadahnuli za osobni rast u vjeri.

Župni Caritas
Redovito dežurstvo volontera Župnog Caritasa je utorkom: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati.
Zbog negativnih iskustava donaciju odjeće i obuće možete donijeti i predati samo volonterima osobno. Ukoliko je isto neupotrebljivo neće se preuzeti. Žalosno je što ostavljate odjeću pred ulazom, jer se ista u vrećama ovlaži, te ju nažalost moramo baciti. Donesite ju i predajte osobno.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

Najava događanja
15. ožujka započinjemo pobožnost trinaest utoraka svetom Antunu;
17. ožujka sv. Patrik (Domagoj), b.;
18. ožujka Dan saveza s Gospom Schonstattskom;
19. ožujka sv. Josip, zaručnik BDM;
20. ožujka Nedjelja solidarnosti s crkvom i ljudima u BiH.

Radno vrijeme župnog ureda
Ako vam je potreban neki dokument, prije nego dođete u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Kod prijave za sakramente ili druge kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom uredu je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 16,30 do 17,30 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
vlč. Matija Aušić, župni vikar
vlč. Željko Grigić, pastoralni suradnik
vlč. Robert Jugović, župnik

Molitva za Ukrajinu
Oče, Bože mira i pravde, molimo Te danas za narod Ukrajine.
Molimo za mir i odbacivanje oružja. Molimo za sve one koji se boje za svoje sutra, neka im utjeha Tvoga Duha Svetog bude blizu napose u svim njihovim stradanjima. Molimo i za one koji imaju moć nad ratom ili mirom, za njihovu mudrost i razlučivanje pri donošenju odluka. Iznad svega, molimo Te za svu Tvoju dragocjenu djecu, koja su u opasnosti i u strahu, da im živote čuvaš i štitiš.
Oče, molimo te u ime Isusa Krista, Kralja mira. Amen.

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr