Župne obavijesti - 3. nedjelja Došašća

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 11. prosinca do 18. prosinca 2022.

Vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA    11.prosinca    3. nedjelja došašća Nedjelja Caritasa
7,30 sati    + Augustin i Manda Prce i Jasminka Mamut
9 sati    + iz ob. Andreković i Mikić
10,30 sati    za župljane 
18 sati    + Jozo Zovkić

PONEDJELJAK    12.prosinca    
6 sati    na nakanu

UTORAK    13.prosinca    Sv. Lucija, dj. i mč.
6 sati    + Luca Knežević

SRIJEDA    14.prosinca    Sv. Ivan od Križa, cn.
6 sati    + Luca Tadić i Marija Eržić

ČETVRTAK    15.prosinca    Drinske mučenice
6 sati    + Mateo Blažević

PETAK    16.prosinca    Velika predbožićna ispovijed
6 sati    + Luka i Marta Iljić
11,30 sati    na nakanu
18 sati    + Mara Nikolić

SUBOTA    17.prosinca    Paljenje četvrte adventske svijeće
6 sati    + Fabijan Jozić i Juro i Janja Peranović

NEDJELJA    18.prosinca     4. nedjelja došašća
7,30 sati    + iz ob. Čajkovac i Horvatović
9 sati    + iz ob. Lukić i Živković
10,30 sati    za župljane
19 sati    + Marija, Branko i Anto Plavčić

Prolazeći u tjednu pokraj župne crkve zaustavi se u kratkoj zahvalnosti i osobnoj molitvi!  

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista na Gradskom groblju sv. Jurja sahranjen je:
u četvrtak 8. prosinca Niko Tunjić (1936.).
Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

NEDJELJA CARITAS
ovu nedjelju Crkva u Hrvata tradicionalno obilježava pod nazivom Nedjelja Caritasa. Ove godine obilježava se pod geslom Pratit će ih radost i veselje (Iz 35, 10). Vaš dar od nedjeljne milostinje namjenjuje se za karitativne potrebe naše župe i cijele nadbiskupije.
potaknuti vašim interesom volonteri župnog Caritasa prodavat će preostale božićne svijeće za akciju Jedna svijeća za topli dom. Nakana je pomoć u kupovini dva kubna metra drva našim najpotrebitijim župljanima.
Ova nedjelja je prigoda da zahvalim svim volonterima župnog Caritasa, svima vama na darovima za potrebite, djeci koja su se odrekla igračaka i slatkiša, svim našim dobrotvorima. SVIMA dobri Bog uzvratio obiljem milosti!
u znak zahvalnosti na izlazu naši mladi volonteri dat će vam Caritasovo SRCE koja su volonteri ručno izradili.

SUSRET RODITELJA I MINISTRANATA
danas poslije večernje sv. mise pozivam na susret roditelje i ministrante kako bi se upoznali s njihovom službom u životu naše župne zajednice.

BRIGA ZA POTREBITE
u trećem tjedna došašća za potrebite prikupljamo ulje, tjesteninu i rižu. Doneseni dar ostavi u prigodnoj košari koja će biti kod glavnog izlaza iz crkve.
Prigodne Božićne pakete našim potrebitima dijelit ćemo u ukorak i srijedu (20. i 21. prosinca).

ADVENTSKA BIBLIJSKA DUHOVNA TRIBINA
u utorak 13. studenog u 18 sati druga je Adventska biblijska duhovna tribina pod nazivom Kršćanstvo koje ima smisla, imat će prof. biblijskih znanosti vlč. Ivan Benaković.

VELIKA PREDBOŽIĆNA ISPOVIJED
odazvavši se pozivu pripravimo put Gospodinu ispunimo se u sakramentu Pomirenja (ispovijedi) puninom Božje milosti. Duhovno se pripravi za radosno slavlje Božića. Nasutoj iskreno osluhnuti glas svoje savjesti te se odrekni svake svoje grešnosti. Povedi druge!
u našoj župi velika predbožićna ispovijed bit će u petak 16. prosinca: prijepodne od 9 sati, te poslijepodne od 16 sati. Taj dan su tri svete mise u 6;11,30 i 18 sati.
PAŽNJA! Svi vi koji ste prijepodne slobodni ne ostavljajte ispovijed za poslijepodne, kako bi se izbjegle gužve s onima koji će doći s posla. Isto vrijedi i za školsku djecu. Iskoristimo ovaj dan i dočekajmo Božić s mirom u srcu i duši!
Za one koji su taj dan spriječeni ispovijedat se mogu u nekoj od susjednih 
župa dekanata. Ispovijedi počinju prijepodne od 9 sati te poslijepodne od 16 sati prema sljedećem rasporedu: - srijeda, 14. prosinca Gradište; - četvrtak, 15. prosinca Cerna; - ponedjeljak, 19. prosinca Županja 2 te u - utorak, 20. prosinca Bošnjaci.

PALJENJE ČETVRTE ADVENTSKE SVIJEĆE
u predvečerje četvrte nedjelje došašća, u subotu 17. prosinca u 19 sati, uz 
kratko molitveno bdijenje upalit ćemo četvrtu adventsku svijeću. Ove subote animatori će biti djeca od 5. do 8. r. OŠ. Potičem da zajedno s roditeljima pripreme malo suhih kolačića ili slanog peciva za sve prisutne.
Hvala djeci od 1. do 4. r. OŠ, njihovim roditeljima i katehetama koji su se uključili u obred paljenja treće svijeće, kao i u pripremi čaja i čajnog peciva za sve prisutne.

OBILAZAK BOLESNIKA
Ovaj tjedan završili smo obilazak bolesnika pa ukoliko je još netko u nemogućnosti doći na veliku predbožićnu ispovijed neka se javi u ured pa ćemo naknadno dogovoriti slijedeći mogući termin pohoda. Hvala obiteljima i našim nemoćnima na strpljivosti i razumijevanju oko dogovara termina obilaska.
Sve naše starije i nemoćne koje je svećenik pohodio, u tjednu od 19. prosinca, pohodit će volonteri Caritasa i volonteri viših razreda OŠ.

POBOŽNOST SCHONSTATTSKOJ GOSPI
u nedjelju 18. prosinca mjesečni je susret članova Schonstattske zajednice. Pred kraj svete mise u 10,30 uz marijansku pjesmu uputit ćemo se do Gospina oratorija u našem župnom dvorištu, te nakon molitve predanja i misnog blagoslova zapjevati Gospi u čast.

BOŽIĆNA PŠENICA 
Božićna pšenica sije se u vremenu od spomendana sv. Barbare (4. prosinca) do spomendana sv. Lucije (13. prosinca). Simbol je plodnosti, novog života i njegove obnove, a svojim zelenilom simbolizira neprolaznost života. 
Pšenica raste do Božića kad se uredi i stavi na stol. Često se ukrasi bojama hrvatske trobojnice, a unutar nje može se staviti svijeća. U zadnje vrijeme pšenicu možemo kupiti, no posebnu draž daje osjećaj kada ju sami posijemo i pratimo njezin rast. Što je pšenica gušća i zelenija, vjerovalo se, da će naredna godina biti plodnija. Poslije božićnih blagdana pšenicu se davalo pticama da se taj sveti dio Božića ne bi uništio.

DAN SV. NIKOLE
zahvaljujem našim mladim srednjoškolcima i djeci viših razreda OŠ te svim katehistice  na pripremi prigodnog programa uoči sv. Nikole.
u akciji Širi oko sebe ljubav i dobrotu da u tebi vide Božju dobrotu djeca su donijela pregršt igračaka i slatkiša koje će se proslijediti onima koji su potrebiti. 
Hvala svima koji su napisali osobnu molitvu, pismo ili crtež sv. Nikoli.

ŽUPNI CARITAS
Zauzetošću volontera naš Župni Caritas otvoren je za potrebite iz naše župe u utorak: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati. Vrata župnog Caritasa otvorena su i za vaše darove, koje na radost potrebitih s obzirnošću i ljubavlju donesite. 
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

ŽUPNA KNJIŽNICA
župna knjižnica otvorena je u UTORAK i PETAK od 17 do 18 sati. Iskoristimo zapisanu riječ te se nadahnimo za nove korake rasta u vjeri. 

KATOLIČKI KALENDARI
dođite na vrijeme te u župnom uredu nabaviti jednolisni i dvanaestolisni kalendare za nadolazeću 2023. godinu.

NARUDŽBA MISNIH VINA
od ovoga tjedna možemo naručiti Misna vina po prigodnom popustu. Moguće je naručiti vino u buteljama bijelo: vrhunski Traminac i Shardonnay (30 HRK) te kvalitetnu Graševinu (25 HRK); kao i crno kvalitetno Cabernet Sauvignon-Frank (30 HRK). Dostava poslije 21. prosinca. 

GLAS KONCILA I ŽUPNE OBAVIJESTI
Na našem stoliću za tisak nalaze se Župne obavijesti i ovotjedni Glas koncila u kojem možeš pronaći poticaje za osobni duhovni rast.

NAJAVA DOGAĐANJA
19. studenog Posvetni dan sv. Josipu;
21. prosinca od 16 sati je upis misnih nakana za siječanj, veljaču i ožujak;
23. prosinca donošenje Betlehemskog svijetla;
24. prosinca Badnjak (Adam i Eva)
- dvije su sv. mise bdijenja (polnoćke). Prva u 19 sati i druga u 24 sata.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Ako vam je potreban neki dokument, prije nego dođete u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u zaglavlju), kako bi vas traženo čekalo u uredu.
Redovito dežurstvo župnog ureda je od ponedjeljka do petka: 
prijepodne: od 9 do 12 sati    
poslijepodne: od 17 do 18 sati 

Svaku vašu molitvu i dar stavljam u moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja. 
 

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr