Župne obavijesti - 2. nedjelja kroz godinu

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 15. siječnja do 22. siječnja 2023.

Vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane

NEDJELJA    15.siječnja    II. nedjelja kroz godinu sv. Anastazija, mč.
7,30 sati    + Pero Božić i Jure Lucić 
9 sati    + Petar Ivkić
10,30 sati    za župljane
18 sati    + iz ob. Perković, Fruk i Marić

PONEDJELJAK    16.siječnja    
NEMA SVETE MISE

UTORAK    17.siječnja    Sv. Antun Pustinjak, opat
18 sati     + Kazimir Mikić

SRIJEDA    18.siječnja    
18 sati    + Đuro Puškarić i + Katarina i Mirko Gojun

ČETVRTAK    19.siječnja    Posvetni dan sv. Josipu
18 sati    na nakanu molitelja sv. Josipu

PETAK    20.siječnja    Sv. Fabijan, p. i mč. i sv. Sebastijan, mč.
18 sati     + Ante Pejić

SUBOTA    21.siječnja    Sv. Janja (Agneza), mč.
8 sati    + Janja Filipović

NEDJELJA    22.siječnja    III. nedjelja kroz godinu NEDJELJA BOŽJE RIJEČI sv. Vinko, mč.
7,30 sati    + Sara Ivančičević
9 sati    + Ivan Dretvić
10,30 sati    za župljane
18 sati    + Ivan i Ana Papratović

Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se u kratkoj zahvalnosti i osobnoj molitvi!  

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista na Gradskom groblju sv. Jurja sahranjeni su:
u utorak 10. siječnja Anto Petrić (1942.);
u srijedu 11. siječnja Željko Miler (1961.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine! 

KATEHETSKI SUSRETI
od ovog tjedna nastavljaju se redoviti katehetski susreti za sve uzraste, osim za krizmanike. Sve katehete molim da svojim skupinama u postojeće grupe za komunikaciju pošalju podsjetnik s danom i vremenom katehetskog susreta.

NAKNADNI BLAGOSLOV
U zahvalnosti Bogu na svim susretima koji su se dogodili tijekom blagoslova, ponajprije zahvaljujem da je sve ostvareno kako je i planirano. Hvala svećenicima: preč. Zdravku Čabrajcu, o. Vladimiru Magoču, o. Olegu Zakaljuku, te našem vlč. Leonu na spremnosti da pomognu u obilasku obitelji. 
Sve obitelji i ustanove koje nisu bile u mogućnosti primiriti blagoslov u predviđeni dan, neka se jave u župni ured kako bi se dogovorili za dan blagoslova. 

DAROVI ZA RUČAK O BLAGOSLOVU OBITELJI
U vremenu blagoslova obitelji na daru slatkog i slanog zahvaljujem pojedincima, obiteljima i ustanovama koje su omogućile ručak za svećenike i ministrante. Bez obzira jeste li nam ručak omogućili u svome domu, restoranu ili u župnoj kući, svima veliko HVALA!

MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA
od srijede 18. siječnja pa do 25. siječnja pod geslom Učite se dobrim djelima: pravdi težite (Iz 1, 17) započinje ovogodišnja molitvena Osmina za jedinstvo kršćana. Svakog dana osmine prigodnom molitvom i ti se uključi:
Molitva za jedinstvo kršćana
Isuse Kriste, Gospodine i Spasitelju naš, Ti si obećao ostati s nama zauvijek. Ti pozivaš sve kršćane k sebi da budu dionici Tvoga Tijela i Krvi. Ali naš grijeh nas je podijelio te više ne možemo sudjelovati u Tvojoj Svetoj Euharistiji zajedno. Priznajemo ovaj svoj grijeh i molimo Te, oprosti nam i pomozi nam da služimo putevima pomirenja, u skladu s Tvojom voljom. Zapali naša srca ognjem Duha Svetoga. Daj nam Duha mudrosti i vjere, odvažnosti i strpljivosti, poniznosti i čvrstoće, ljubavi i kajanja, po zagovoru Presvete Bogorodice i svih svetih. Amen. (Sergej Bulgakov)

VELIKA DEVETNICA SV. JOSIPU
članovi molitvenih Vijenaca prečistog Srca Josipova naše župe, u srijedu 18. siječnja, započet će Veliku devetnicu sv. Josipu. Devetnica obuhvaća devet srijeda prije svetkovine sv. Josipa. Svoje nakane i preporuke stavimo u zagovor sv. Josipa po molitvi svečeve krunice i litanija prije svete mise.

POBOŽNOST SCHONSTATTSKOJ GOSPI
u srijedu 18. siječnja mjesečni je susret članova Schonstattske zajednice. Pred kraj svete mise uz marijansku pjesmu uputit ćemo se do Gospina oratorija u našem župnom dvorištu, te nakon molitve Anđeo Gospodnji… i molitve predanja primiti završni misni blagoslov.

SUSRET KRIZMANIKA I RODITELJA
u nedjelju 22. siječnja, poslije večernje sv. mise bit će susret roditelja i krizmanika s osvrtom na sve dosad učinjeno ili propušteno. Susret je u Pastoralnom centru. 

NEDJELJA BOŽJE RIJEČI
treća nedjelja kroz godinu (tj. druga nakon Krštenja Gospodinova) na poticaj pape Franje ističe nam Božju Riječ kao središte vjerničkog nadahnuća i življenja. Nedjeljom Božje Riječi papa želi da vjernici probude osobnu svijest o bitnosti Svetog pisma u vlastitoj duhovnoj izgradnji. Biblija je uz sv. misu i sakramente ono najvrjednije što nam je Bog dao, a najčešće skuplja prašinu na policama. 
neka ti sljedeća Nedjelja Božje Riječi pomogne u donošenju odluke, da u danima koji su pred tobom, svakodnevno pročitaš jedan odlomak Božje riječi.

BLAGOSLOVLJENA VODA
Blagoslovljenu vodu koju imate više od godinu dana izlijte oko svojih biljaka u vrtu, a novu natočite prije ili poslije sv. mise iz posude koja se nalazi uz ispovjedaonicu. 

TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK 
Zaručnici koji namjeravaju sklopiti sakramentalnu ženidbu do kraja rujna 2023. godine ili kasnije, obavezni su pohoditi Tečaj priprave za brak. Tečaj se održava srijedom, četvrtkom i petkom kroz dva tjedna (1., 2. i 3. veljače, te 8., 9. i 10. veljače) s početkom u 19,30 sati. Zaručnici prvi dan trebaju doći 20 min ranije radi upisa. Predavanja su u velikoj dvorani Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca u Županji.

NOVE ODREDBE FINANCIJSKOG SUSTAVA
dolaskom nove novčane valute promijenjene su dosadašnje Odredbe o provedbi financijskog sustava. Ovom odredbom nakon 25 godina od 1. siječnja vrijedit će nova pravila o davanju vjernika za obiteljski dar (lukno), za dar za crkvu i dar vjernika za misnu nakanu. 
Obiteljski dar (lukno) je dar vjernika kojim se podmiruju troškovi svih pastoralnih događanja, kao i brine za život svećenika te se iz njega odvaja za propisane Nadbiskupijske potrebe. Lukno obvezuje sve bračne parove kao i ostale ukućane ili samce koji su zaposleni. Za bračne parove lukno iznosi 20 €, a za ostale zaposlenu ukućane ili samce 10 €.
dar za crkvu je drugi doprinos vjernika koji postaje obavezan. Za razliku od lukna koji je određen, visinu tog dar će odrediti svaka osoba. Njegova namjena je za obnovu i održavanje svih župnih objekata, nabavku redovitih i izvanrednih uređaja i opreme kao i njihovo servisiranje, grijanje crkve…
dar za misu nikako se ne može procijeniti nekom vrijednošću, jer je ona plaćena Kristovom smrću. Zato je dar kojeg vjernik ostavlja za sv. misu njegov osobni dar svećeniku i on iznosi 7 €. Osoba ukoliko želi može darivati i više. Također svećenik može dar i ne uzeti.
Svaki župljanin kome bi navedena godišnja davanja za život župne zajednice bio teret potrebno je da se javi u župni ured kako bi u razgovoru vidjeli hoće li se isti prilagoditi mogućnostima ili potpuno oprostiti do promjene okolnosti.

NARUDŽBA MISNIH VINA
u župnom uredu možete naručiti Misna vina po prigodnom popustu. Moguće je naručiti vino u buteljama bijelo: vrhunski Traminac i Shardonnay (4 €) te kvalitetnu Graševinu (3,35 €); kao i crno kvalitetno Cabernet Sauvignon-Frank (4 €). Dostava poslije 31. siječnja. 

GLAS KONCILA I ŽUPNE OBAVIJESTI
Na našem stoliću za tisak nalaze se Župne obavijesti i ovotjedni Glas koncila u kojem možeš pronaći poticaje za osobni duhovni rast.

KATOLIČKI KALENDARI
na stoliću za tisak možete pronaći dvanaestolisni kalendar za 2023. godinu. Dar za njega stavite u stolić.

NAJAVA DOGAĐANJA
24. siječnja sv. Franjo Saleški, cn.;
25. siječnja Obraćenja sv. Pavla, ap.;
26. siječnja sv. Timotej i Tit, b.;
27. siječnja sv. Anđela Merici, dj.;
28. siječnja sv. Toma Akvinski, prez. i n.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Ako vam je potreban neki dokument, prije nego dođete u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u zaglavlju), kako bi vas traženo čekalo u uredu.
Redovito dežurstvo župnog ureda je od ponedjeljka do petka: 
– prijepodne: od 9 do 12 sati    
– poslijepodne: od 17 do 18 sati 

Svaku vašu molitvu i dar stavljam u moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja. 
vlč. Robert Jugović, župnik 

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr