Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 19. studenoga do 26. studenoga 2023.

Vrijeme misnih slavlja i misne nakane
NEDJELJA    19. studenog    XXXIII. nedjelja kroz godinu Svjetski dan siromaha Posvetni dan sv. Josipu
7,30 sati    + Ivan Janković
9 sati    + Niko, Ruža i Ljubica Gagulić
10,30 sati    za župljane 
18 sati    na nakanu molitelja sv. Josipu

PONEDJELJAK    20. studenog    
NEMA SVETE MISE

UTORAK    21.studenog    Gospa od Zdravlja
18 sati     + iz ob. Bačić i Janjić

SRIJEDA    22. studenog    Sv. Cecilija, dj. i mč.
9 sati    Za zdravlje djece

ČETVRTAK    23. studenog    
18 sati    + Terezija i Mato Benaković

PETAK    24. studenog    Sv. Andrija Dung-Lac i 116 vijetnamskih mučenika
18 sati     + iz ob. Viktora Bobalića

SUBOTA    25. studenog    Sv. Katarina Aleksandrijska, dj. i mč.
8,30 sati    + Pavo i Kata Šošić

NEDJELJA    26. studenog    Isus Krist – Kralj svega stvorenja
7,30 sati    + Marijan i Kata Dabić
9 sati    + iz ob. Bučar
10,30 sati    za župljane 
18 sati    + Roko i Ana Dobrinkić

Ispovijed je radnim danom prije sv. mise. Kada u ispovjedaonici vidite upaljeno svijetlo pristupite. Ispovijed traje do pred početak sv. mise.
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se u kratkoj osobnoj molitvi. 

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista na Gradskom groblju sv. Jurja sahranjena je:
u subotu 18. studenoga Željka Džijan r. Krstonijević (1977.).
Pokoj vječni daruj joj Gospodine! 

ISTUP IZ KATOLIČKE CRKVE
ovih dana smo dobili obavijest kako su 12. siječnja 2023. godine u Njemačkoj iz zajedništva Katoličke Crkve istupili:
o    Ivan Lešić (1994.)
o    Vlatka Lešić (1997.)
Kao i svi drugi podaci istup se bilježi u Maticu krštenih, a osoba se svojim postupkom odriče primanja sakramenata ili biti svjedok vjere.

SVJETSKI DAN SIROMAHA - AKCIJA JEDNA SVIJEĆA ZA TOPLI DOM
pape Franje ove nedjelje, na Svjetski dan siromaha, potiče nas: Ne okreći lica od siromaha. U duhu spomenutog poticaja volonteri župnog Caritasa provode akciju Jedna svijeća za topli dom. Prikupljena sredstva od prodaje ručno izrađenih svijeća namijenit će se kupovini dva kubna metra drva potrebitima koji su prijavljeni u našoj župi. Uvijek postoje oni kojima nismo u mogućnosti pomoći, a da ih bude što manje, molim sve Vas župljane, da se prema svojim mogućnostima uključite u ovu akciju. Veliko HVALA onima koji to već jesu.
Veliko HVALA obitelji Krešimira Ćosića na donaciji pčelinjeg voska te malim volonterima sedmih razreda i volonterima Caritasa na izradi svijeća.
Tvoja dobrota neka kroz tjedan dana ugrije nečiji dom!

POSVETNI DAN SV. JOSIPU
danas 19. dana u mjesecu studenom mjesečni je susret za sve vjernike koji se utječu zagovoru sv. Josipu. Kako je to nedjelja, prije sv. mise u 10,30 sati, moli se svečeva krunica i litanije, a večernja sv. misa je na nakane za koje redovito mole članovi vjenčića Prečistog Srca Josipova.

U SPOMEN NA ŽRTVE VUKOVARA
u nedjelju 19. studenog u 19 sati, u Pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca, mješoviti zbor KUU “Kristal-Sladorana”, održat će koncert pod nazivom U spomen na žrtve Vukovara. Dobro došli!

KATEHETSKIH SUSRETI
tjedni katehetski susreti su prema redovitom rasporedu. Sve katehete potičem da u postojeće skupine pošalju podsjetnik o terminu katehetskog susreta. 
ne zaboravimo katehetski susret je priprava za slavlje nedjeljne svete mise i nikako KATEHEZA ne smije biti BITNIJA od MISE. Budni budimo i bdimo kako ne bismo Boga prevarili te u sv. misi propustili osobni susret s NJIME.

PROSLAVA SV. CECILIJE
spomendan sv. Cecilije, zaštitnice crkvenog pjevanja, naš župni mješoviti 
pjevački zbor proslavit će zajedno s drugim zborovima Županjskog dekanata u Cerni 22. studenog sv. misom u 18 sati. 
Zbog toga će na sv. misa u župi biti prijepodne u 9 sati.

EUHARISTIJSKO KLANJANJE 
poput apostola okupimo se u zajedništvu Euharistijske prisutnosti živoga Boga, te mu se u poniznosti vjere poklonimo pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Klanjanje je u četvrtak u nastavku večernje sv. mise.

PRODAJA ADVENTSKIH VIJENACA
Članovi Vjere i svjetla župne zajednice Noa, izrađuju rukotvorine te će ih sljedeće nedjelje ponudit na prodaju. Sve izrađeno je djelo njihove kreativnosti, a mi kupovinom potvrdimo da su dio naše zajednice. Pomognimo im da do ljeta mogu osigurati dovoljno sredstava za hodočašće u Međugorje. Rukotvorinama ukrasimo domove ili neka budu poklon kojim ćemo obradovati druge.

SVETA PRIČEST
mislim da nije potrebno tumačiti koliko je za vjernika svet i uzvišen trenutak svete pričesti u misi. Kako bi ga kao takvog i doživljavali, kako za one koji dijele Tijelo Kristovo ili za one koji pristupaju da ga prime, potrebno je usredotočiti se na male pojedinosti koje nam mogu stvoriti neugodnost. 
često se kao djelitelji susretnemo sa situacijom da oni koji primaju Tijelo Kristovo na usta, nakon što vjernik odgovori AMEN, ne ostane mirno stajati nego pomakne glavu prema naprijed ili unazad te zbog toga pričestitelj Hostiju ne može jednostavno staviti u usta. 
Svi koji iz nekog razloga tako čine (nekad to činite nesvjesno) molim da se potrude zadržati sabranost te pomalo mijenjaju ustaljenu naviku jer se počesto dogodi da u takvom trenutku Hostija padne na pod ili se prelomi pa nam svima bude neugodno.

PODJELA BLAGOSLOVA DJECI KOD PRIČESTI
Kako bi praksa blagoslova male djece za vrijeme pričesti odisala pobožnošću, svako dijete koje njegovi najmiliji ne nose u naručju, neka pristupi svećeniku ili đakonu prekriženih ruku na prsima te nakon riječi blagoslova samo ili ako ga nose onda roditelji, naprave znak križa.

MOBITEL U SVETOJ MISI
u posljednjih nekoliko nedjelja primjetno je kako za vrijeme svete mise zvone mobiteli. I normalno svi se okreću i obraćaju tomu pozornost. Jedni se javljaju pod misom, dok drugi sve njih naglas komentiraju.
UZMI SI PRAVILO prije ulaska u crkvu, provjerimo jesu li na tvom mobitelu isključeni tonovi i svi alarmi (podsjeti i druge). Tako čineći bit ćemo sabraniji i druge nećemo ometati.

PRIJAVA BOLESNIKA ZA ISPOVIJED
kako bi se naši nemoćni sakramentalno ispunili radošću Božjeg rođenja, učinimo sve da im to omogućimo. Stoga molimo članove obitelji, prijatelje i 
susjede, da sve nepokretne župljane do 25. studenog prijave u župni ured. Zbog vlastite savjesti, nemojmo dopustiti da bolesne osobe u svojem trpljenju ne prime milost sakramenata. Kako samo svećenik može podijeliti sakrament pomirenja, a ove godine došašće je najkraće, pohod bolesnicima započet će prije Došašća.

DARIVANJE BOROVA 
za izradu našeg vanjskog adventskog vijenca svake godine netko od vjernika daruje bor ili jelku koje žele ukloniti iz svojih okućnica i dvorišta. Kako je uskoro Došašće, vi koji bi htjeli darivati bor za navedenu svrhu javite se u župni ured. Nakon prijave djelatnici Čistoće će doći i procijeniti stvarnu mogućnost uklanjanja drveta.

KATOLIČKI KALENDARI
dođite na vrijeme te u župnom uredu nabaviti jednolisni i dvanaestolisni kalendar za nadolazeću 2024. godinu. Na vaše poticaje naručili smo Obiteljski kalendar koji je drugačiji i bogatiji od onih koje smo dosada imali.

ŽUPNI CARITAS
Zauzetošću volontera naš Župni Caritas otvoren je za potrebite iz naše župe u utorak: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati. Vrata župnog Caritasa otvorena su i za vaše darove, koje na radost potrebitih s obzirnošću i ljubavlju donosite. 
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

GLAS KONCILA
u ovotjednom Glas koncila pronađi poticaj za osobni duhovni rast.

NAJAVA DOGAĐANJA
29. studenog Biblijski susret na temu U koji čas Bog dolazi?;
1. prosinca prvi petak i večernje Euharistijsko klanjanje. Klanjanje za krizmanike je u 19,30, a pripravnike prve godine za krizmu je u 20 sati.
2. prosinca u 18 sati blagoslov obiteljskih adventskih vijenaca i paljenje prve adventske svijeće u župnom dvorištu;
3. prosinca sv. Franjo Ksaverski, prez. i Dan molitve za svećenička zvanja
- u 15 sati program za djecu uoči spomendana sv. Nikole.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Ako vam je potreban neki dokument, prije nego dođete u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u zaglavlju), kako bi vas traženo čekalo u uredu.
Redovito dežurstvo župnog ureda je od ponedjeljka do petka. 
– prijepodne: od 9 do 12 sati    
– poslijepodne: od 17 do 18 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo u moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja. 
vlč. Mihael Macanić, đakon                    
vlč. Robert Jugović, župnik 
 

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
E: zupa1.zupanja@gmail.com
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr