Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 16. do 23. lipnja 2024.

Vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane

NEDJELJA    16. lipnja    XI. nedjelja kroz godinu
8,30 sati    + Kata Ivančan i Vedran Karlić
10,30 sati    za župljane 
18,30 sati    + Josip Krznarić, Marko Filipović i Marko Kobašević

PONEDJELJAK    17. lipnja    
NEMA SVETE MISE

UTORAK    18. lipnja    Posvetni dan Gospi Schönstattskoj
18,30 sati    + Željko, Neda i Luka Žaper

SRIJEDA    19. lipnja    Posvetni dan sv. Josipu
18,30 sati    na nakanu molitelja sv. Josipa

ČETVRTAK    20. lipnja    
18,30 sati    + Jere Klisović

PETAK    21. lipnja    sv. Alojzije Gonzaga, r.
18,30 sati     + iz ob. Galović

SUBOTA    22. lipnja    
8,30 sati    + Vladimir Marić i Slavica i Drago Grgić

NEDJELJA    23. lipnja    XII. nedjelja kroz godinu
8,30 sati    + Liza i Marko Ivić i Ivica Janjić
10,30 sati    za župljane 
18,30 sati    + iz ob. Kate Maznik

Ispovijed je u župnoj crkvi radnim danom prije sv. mise. Kada vidite upaljeno svjetlo pristupite.
Prolazeći pored župne crkve zaustavi se u kratkoj osobnoj molitvi! 

KRŠTENJE
Danas su u našoj župi krštene:
Lara Mikić, kći Krunoslava i Marine r. Živković;
Vita Đurić, kći Ratka i Ane r. Mišić.
Čestitamo, s molitvom za vjerodostojno svjedočenje vjere!

SUSRET RODITELJA PRIPRAVNIKA PRVE GODINE ZA KRIZMU
danas, u nedjelju 16. lipnja, poslije večernje sv. mise, susret je roditelja i pripravnika prve godine za krizmu s osvrtom tko je revnošću i ustrajnošću potvrdio da sljedeće katehetske godine želi nastaviti pripravu za sakrament Potvrde/Krizme ili isto mora preko ljeta potvrditi.

POBOŽNOST KROZ TJEDAN
Molitvena zajednica sv. Mihael svakodnevnu molitvu ima na vanjskom oltarnom prostoru u 20 sati (nedjeljom poslije večernje sv. mise);
Krunica BDM je svakog radnog dana kada prethodno nije najavljena neka druga pobožnost;
Euharistijsko klanjanje je u četvrtak u nastavku sv. mise.

OBIĐIMO IZLOŽBU O SV. ANTUNU PADOVANSKOM
tijekom tjedna, prije i poslije večernjih svetih misa, u Pastoralnom centru obiđimo izložbu o pučkoj pobožnosti uoči spomendana sv. Antuna Padovanskog.

POSVETNI DAN SCHÖNSTATTSKOJ GOSPI
u utorak 18. lipnja posvetni je dan i susret Schönstattske zajednice. Pred kraj sv. mise s pjesmom ćemo se uputiti prema Gospinu oratoriju u našem župnom dvorištu kako bi pred slikom Gospe triput Divne izmolili Anđeo Gospodnji i molitvu predanja.

POSVETNI DAN SV. JOSIPU
u srijedu 19. dana u mjesecu lipnju nakana večernje sv. mise je za molitvene nakane članova sva četiri vjenčića Prečistog Srca Josipova, ali i za sve druge koji se utječu zagovoru sv. Josipu. Prije sv. mise molimo svečevu krunicu, a pred kraj uz oltar sv. Josipa svečeve litanije.

BIBLIJSKA URA
u srijedu s početkom u 19 sati na temu Kako bezuvjetno vjerovati u Boga promišljajmo o pouci iz evanđeoskog odlomka nadolazeće nedjelje. DOĐITE i zajednički promišljajmo o Božju riječ.

UPIS MISNIH NAKANA
Upis misnih nakana za srpanj, kolovoz i rujan je u petak 21. lipnja od 16 sati. Ponesite Župnu knjižicu, osobito od starijih i nemoćnih ili svi drugih u čije ime ćete doći, jer u nju bilježimo misnu nakanu. 
Ne zaboravimo, na određeni datum možete upisati samo dvije nakane. Ako ste za ovu godinu već upisali dvije nakane svaku sljedeću možete jedino poslati za Đakovo. Na dan upisa nakane nije moguće upisati prije naznačene satnice. Od srpnja je NOVOST da dar vjernika za nakanu je 10 € prema odluci HBK za cijelu Hrvatsku. Unaprijed hvala, na strpljivosti i uvažavanju drugih.

LJETOVANJE U ZATONU
Svi koji su se prijavili za ljetovanje u Zatonu do utorka trebaju potvrdu odlaska djeteta na ljetovanje potvrditi uplatom preostalog iznosa do 130 €.

PROGLAŠENJE SLUGOM BOŽJIM KARDINALA FRANJE KUHARIĆA
Na početku slavlja svetkovine Majke Božje od Kamenitih Vrata (31. svibnja 2024.), zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša obznanio je obavijest Dikasterija za kauze svetaca da Sveta Stolica nema nikakvih zapreka za pokretanje kauze za beatifikaciju i kanonizaciju kardinala Franje Kuharića. To znači da sada slijedi biskupijski proces, tj. biskupijska faza istraživanja. Proces je dugotrajan i zahtjevan jer u njemu treba teološki vrednovati pisanu ostavštinu, proučiti arhivske spise, saslušati svjedoke, zapravo objektivno utvrditi sve činjenice koje idu u korist potencijalnoga budućega blaženika i svetca Katoličke Crkve, ali i sve one koje to priječe. Kako bi se to ostvarilo potrebno je sve ove korake pratimo molitvom uslišanja po zagovoru sl. Božjega Franje Kuharića:
Molitva za proglašenje blaženim
Presveto Trojstvo, Oče nebeski, milosrdni Isuse, Ti čista ljubavi raspeta za čovjeka, nauči nas prepoznavati plodove Duha. U tom Duhu Svetom ti si hrvatskom narodu darovao oca i pastira, blagopokojnog nam kardinala Franju Kuharića. Proslavi ga, milosrdni Bože, i na ovoj zemlji onom čašću koju si ti za njega oduvijek predvidio. A hrvatskom narodu i Crkvi u Hrvata, braniteljima i malenima, po njegovom zagovoru podaj dostojanstvo, svjedočku vjeru i mir u vremenima koja dolaze. Amen.

ODLAZAK NA MISIJU U TANZANIJU
Naša županjka Marta Kon na tri mjeseca odlazi u Tanzaniju preko udruge Kolajna ljubavi. Prvo ide na sjever zemlje gdje će obilaziti djecu koja su u projektu školovanja u regijama Arusha i Morogoro, gdje danas živi pleme Masai. Nakon toga će na jugu Tanzanije u grad Songeu boraviti u sirotištu i vrtić. Uz administrativne obaveze u svakodnevnim aktivnostima će poučavati djecu s njima prati odjeću na bunaru, organizirati igre, raditi u vrtu i polju. Nadaju se da će u tom vremenu u novoizgrađenu štalu stići i neke životinje pa će se posvetiti i brizi oko njih. U svim pripremnim planovima Marta se obraća svojim županjcima:
Sve vas molim, da se svakodnevnoj pomolite za mene i za one kojima odlazim!

NOVE SLUŽBE NAŠEG ŽUPLJANINA ĐAKONA O. IVANA MARINKOVIĆA
Dragi župljani,
u radosti dijelim s vama vijest kako sam, nakon šestogodišnjeg filozofsko-teološkog studija, diplomirao na Katoličkom sveučilištu u Varšavi na temu Nastanak i razvoj grkokatoličke eparhije Križevci. Ovo ljeto vraćam se u Hrvatsku gdje sam dobio uz službu na župi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu, dobio i sljedeće: službu tehničkog urednika internetske stranice isusovci.hr, delegata za medije i misiju za otvaranje ignacijanskog medijskog centra u Zagrebu što će nam pomoći širiti isusovačku duhovnost kroz moderne tehnologije. Nakon đakonske godine veselim se svećeničkom ređenju, a i mladoj misi u Županji iduće ljeto. Radujem se svim našim susretima i od srca hvala na svim molitvama podrške!            U Kristu! o. Ivan

ZAHVALA ZA MISIJSKU AKCIJU ŽUPANJSKO SRCE KUCA ZA BENIN
u ime vlč. Leona prenosim zahvalnost svima vama koji ste u dobroti srca ili po svojim vrijednim rukama sudjelovali u misijskoj akciji Županjsko srce kuca za Benin. Od vašeg dara u milostinji ili darom u prodajnoj akciji prikupili smo i
predali 3.143 €. Veliko HVALA!

ODLAZAK NA SVEĆENIČKO REĐENJE
u subotu 29. lipnja, na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, uputit ćemo se u Đakovo na svećeničko ređenje. Polazak je u 9 sati, a cijena puta je 6,50 €. Prijave je moguće upisati do ponedjeljka 24. lipnja.

HODOČAŠĆE U RIM U SVETOJ GODINI JUBILEJA 
vjernici iz cijele Hrvatske u tjednu od 5. do 12. listopada 2025. uputit će se u Svetoj godini jubileja 2025. na Nacionalno hodočašće u Rim. Promislimo kako bi kada se odrede točni datumi polaska i povratka bili spremni.

ŽUPNI CARITAS
OBAVIJEST za sve koji namjeravate donijeti odjeću/obuću: Molim vas da to ne činite ukoliko prethodno niste provjerili u kakovom je stanju. Pitajte se: Biste li VI robu koju predajete obukli i odmah ćete dobiti odgovor u kakvom je roba stanju. Primanje predmeta je isključivo UTORKOM jer ako ostavite ispred vrata roba će se navlažiti i propasti. 
Zauzetošću volontera naš Župni Caritas ima redovito dežurstvo utorkom: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati. 

NAJAVA DOGAĐANJA
24. lipnja svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja;
26. lipnja sv. Ivan i Pavao, rimski mučenici - župni zavjetni dan od nevremena
27. lipnja sv. Ladislav, kralj;
29. lipnja sv. Petar i Pavao, apostolski prvaci i Svećeničko ređenje u Đakovu; 
od 30. lipnja do 14. kolovoza promjena termina nedjeljne mise na 10 sati, a radnim danom u 8,30 sati.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Ako vam je potreban neki dokument, prije nego dođete u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u zaglavlju), kako bi vas traženo dočekalo u uredu.
Redovito dežurstvo župnog ureda je od ponedjeljka do petka. 
– prijepodne: od 9 do 12 sati    
– poslijepodne: od 17 do 18 sati
Moleći za zajednički rast u vjeri, izričem veliko HVALA na svakom molitvenom i svakom vidljivom daru kojeg ste po svojoj darežljivosti učinili za životne potrebe u župnoj kući. 
vlč. Robert Jugović, župnik 

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 17:00 do 18:00 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
E: zupa1.zupanja@gmail.com
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr