Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 7. do 14. srpnja 2024.

Vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane

NEDJELJA    7. srpnja    XIV. nedjelja kroz godinu
8,30 sati    + Đuro, Kata i Manda Čović
Nema svete mise    ------------
18,30 sati    + Tadija Perkunić

PONEDJELJAK    8. srpnja    
NEMA SVETE MISE

UTORAK    9. srpnja    Bl. Marija Propetog Isusa Petković
8,30 sati    + Tadija Lučić

SRIJEDA    10. srpnja    
8,30 sati    + Alojzija Slavica Petrić

ČETVRTAK    11. srpnja    Sv. Benedikt, r., zaštitnik Europe
8,30 sati    + Miroslav, Ivan i Marta Galović

PETAK    12. srpnja    
8,30 sati     + Franjo, Marta i Mato Balentović

SUBOTA    13. srpnja    Majka Božja Bistrička
8,30 sati    + Anto Petrić i Kata i Marijan Ivić

NEDJELJA    14. srpnja    XV. nedjelja kroz godinu
8,30 sati    + Anica i Antun Oršolić
10 sati    za župljane
18,30 sati    + Stjepan Župarić

Ispovijed je u župnoj crkvi radnim danom prije sv. mise.
Kada vidite upaljeno svjetlo pristupite.
Prolazeći pored župne crkve zaustavi se u kratkoj osobnoj molitvi! 

ŽENIDBENI NAVJEŠTAJ
U subotu 20. srpnja u našoj župnoj crkvi vjenčati će se:
Luka Kobašević (sin +Josipa i Nade r. Jović, rođen 1994.) i Verica Kerhut (kći Ferenca i Kate r. Šarić, rođena 1997.).

NEMA SVETE MISE
zbog odlaska na mladu misu u Donji Miholjac, danas 7. srpnja, nema nedjeljne svete mise u 10 sati.

POBOŽNOST KROZ TJEDAN 
Molitvena zajednica sv. Mihael svakodnevnu molitvu ima na vanjskom oltarnom prostoru u 20 sati (nedjeljom poslije večernje sv. mise);
Krunica BDM je prije sv. mise svakog radnog dana kada prethodno nije najavljena neka druga pobožnost;
srijedom prije sv. mise molitvom krunice i litanija stavljamo svoje nakane u zagovor sv. Josipa, Isusova poočima i nebeskog zaštitnika Hrvatske;

MLADA MISA
vlč. Mihael Macanić danas slavi svoju mladu misu, u rodnoj župi svetog Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu. Za mladomisničko geslo si je uzeo citat iz knjige proroka Izaije: Gospodine, za tebe živjet će srce moje! (Iz 38, 6). Slavlje će započeti roditeljskim blagoslovom u obiteljskom domu u 10 sati, a sveta misa je u 10,30 u župnom dvorištu.
Mihael je u petak je od nadbiskupa mons. Đure Hranića primio svoj privi svećenički dekret te će kao župni vikar svoju službu obnašati u Valpovu. 

SUPERKINO ZA DJECU
Za djecu od četiri godine pa do četvrtog razreda u ponedjeljak od 19 sati u novom Pastoralnom centru organiziramo ljetno Superkino. Na početku je kratka kreativna radionica za izradu kutije za kokice, a potom će uslijediti zajedničko gledanje dvije epizode Superknjige - Rođenje Ivana Krstitelja i Dobri Samarijanac. Djeca si i sama mogu ponijeti nekakve grickalica. 
Superkino će biti tijekom cijelog ljeta, a za posljednji termin, uz redoviti oratorij imat ćemo jedno iznenađenje. Roditelji, dovedite ili pošaljite svoje malene kako bi se u zajedništvu s drugima opustili i uživali.

LJETOVANJE DJECE I MLADIH U ZATONU
u četvrtak 12. srpnja u 18 sati susret je roditelja i djece koja će poći na ljetovanje u Zatonu. 

PONAŠANJE DJECE KOD PRETVORBE I BLAGOSLOVA
svi znamo kako je Isus djecu apostolima stavljao za uzor povjerenja i čistioče srca te je na njih polagao ruke. S tom nakanom i danas roditelji donose djecu kako bi od svećenika molili da na njih položi ruke. Zato smo pozvani u Isusovoj strpljivosti djecu poučavati o uzvišenosti pojedinih trenutak.
Želeći očuvati svetost trenutka pretvorbe i podjele blagoslova djeci, potičem vas roditelje da u tim trenucima djeca, koliko je moguće imaju stav mira i poštovanja trenutka.
Kod pretvorbe zaustavimo djecu u njihovoj razigranosti, a kada djecu dovodite na blagoslov pokažite im kako treba prekrižiti ruke, ali i da po primljenom blagoslovu sama učine znak križa.

ODIJEVANJE NA SV. MISI
Pred nama su sve topliji dani. Poštivanje dana Gospodnjeg očituje se i u načinu kako to činim. Spominjući se riječi Boga upućenih Mojsiju Mjesto na kojem stojiš sveto je tlo potrebno je u Božjoj prisutnosti, u župnoj crkvi ili na vanjskom oltarnom prostoru, dolično ponašanje iskazati i po odijevanju. Odijevajte se na način koji omogućuje da se istakne svečanost Božje prisutnosti, a ne našeg tijela ili ljepotu odjevnih predmeta. 
o    Ono što nije prikladno obući i odjenuti za sv. misu su: japanke i odjeća za plažu; kratke ili preuske majice na britele, kratke suknje i hlačice; donji dio trenirki i tajice. Nošenje ovih odjevnih predmeta ostavimo za kod kuće ili za vrijeme rekreacije.
o    Dovoljno je obući jednostavniju i ugodniju, a opet svečaniju kombinaciju i izgledat ćete odlično (majica ili košulja s kratkim rukavima, dužina hlača i suknji neka bude ispod koljena, svečanije cipele, tenisice ili sandale).
Neka tvoje dolično odijevanje očituje bogatstvo i ljepotu tvoga duha, a ne da vanjštinom obezvređujemo SVETOST Božje prisutnosti pokazujući pritom siromaštvo osobne vjere. 

KAJANJE U ISPOVIJEDI 
nakon što u Ispovjedi izreknemo sve grijehe i dobijemo pokoru, svećenik će nam reći: Pokaj se! Čin kajanja kojega smo pozvani iskreno izgovoriti može imati različite oblike, no u sebi uvijek mora imati dvije bitne osobine: prva je da moram reći KAJEM SE za učinjene grijehe, a druga je ODLUKA srca za obraćenjem, odnosno da ću se u grešnosti popraviti. Iz tih riječi proizlazi da ćemo se trudi ne griješiti kloneći se bližih grešnih prigoda.
Prema gore rečenom najčešći oblik KAJANJA kojega danas poznajemo je: Kajem se od svega srca što sam uvrijedio Boga, najveće i najmilije dobro. Mrzim sve svoje grijehe i čvrsto obećajem da ću se popraviti i što manje griješiti.

TKO PRIPADA ŽUPI
mobilnost vjernika (tuzemstvo ili inozemstvo) često dovodi do zbunjenosti s obzirom na mjerodavnost župa na crkvenom području. Ponajviše je ovo vidljivo kod dijeljenja sakramenata ili izdavanja potrebnih dokumenata za crkveno područje. Osim onih koji se školuju/studiraju, svi koji izbivaju izvan naše župe više od godinu dana moraju se javiti u župni ured župe na čijem teritoriju su se nastanili jer im ona postaje mjerodavna za sve što će ubuduće trebati. Svaka osoba svjedočanstvo/potvrdu o primljenim sakramentima mora zatražiti u župi gdje ih je primila (tu su upisani u matične knjige), ali za sve što je ubuduće potrebno (svjedočanstva o kumovanju kod krštenja/krizme ili        
nadležnosti za vjenčanje ili ukop) osoba se mora javiti u župni ured župe na čijem je teritoriju nastanjena. 

OLTARNICI ZA ŽUPNU CRKVU
prije dvije godine započeli smo naše oltare ukrašavati novim oltarnicima. Nakon što ste se osobno prijavili kao darovatelji za izradu oltarnika za oltare: sv. Josipa, Blažene Djevice Marije, Presvetog Srca Isusova te oltar Lurdske Gospe za oltar sv. Antuna ostavili smo da svatko daruje prema svojoj mogućnosti. Kada sam u jesen prema dogovoru nazvao majstoricu teško se razbolila, a ovo proljeće sam primio vijest da je i preminula. U dogovoru sa župnikom u Sikirevcima, nakon što oni za svoju crkvu završe izradu oltarnika, vezilje bi preuzele izradu oltarnika za našu crkvu.

ŽUPNI CARITAS
OBAVIJEST za sve koji namjeravate donijeti odjeću/obuću: Molim vas da to ne činite ukoliko prethodno niste provjerili u kakovom je stanju. Pitajte se: Biste li VI robu koju predajete obukli i odmah ćete dobiti odgovor u kakvom je roba stanju. Primanje predmeta je isključivo UTORKOM jer ako ostavite ispred vrata roba će se navlažiti i propasti pa ju ne ostavljajte po dvorištu. 
Zauzetošću volontera naš Župni Caritas ima redovito dežurstvo utorkom: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati. 

GLAS KONCILA I ŽUPNE OBAVIJESTI
Na našem stoliću za tisak nalaze se Župne obavijesti i ovotjedni Glas koncila u kojem možeš pronaći poticaje za osobni duhovni rast.

NAJAVA DOGAĐANJA
16. srpnja Gospa Karmelska;
od 16. do 23. srpnja odlazak djece i mladih na ljetovanje u Zaton kod Zadra;
18. srpnja Posvetni dan Gospi Schonstattskoj;
19. srpnja Posvetni dan sv. Josipu;
20. srpnja sv. Ilija. Zajednički polazak uz krunicu je u 6 sati od kapele sv. Antuna, a sv. misa je kod kapele u polju oko 6,30 sati.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Ako vam je potreban neki dokument, prije nego dođete u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u zaglavlju), kako bi vas traženo dočekalo u uredu.
Redovito dežurstvo župnog ureda je od utorka do petka. 
– prijepodne: od 9 do 12 sati    
– poslijepodne: od 17 do 18 sati
Moleći za zajednički rast u vjeri, izričem veliko HVALA na svakom molitvenom i svakom vidljivom daru kojeg ste po svojoj darežljivosti učinili za životne potrebe u župnoj kući.
vlč. Robert Jugović, župnik  

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 17:00 do 18:00 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
E: zupa1.zupanja@gmail.com
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr