Župne obavijesti

ŽUPA MUČENIŠTVA SV. IVANA KRSTITELJA, ŽUPANJA
ŽUPNE OBAVIJESTI
SVETA OBITELJ ISUSA, MARIJE I JOSIPA
31.12.2017.

BLAGOSLOV OBITELJI
- U utorak 02. prosinca 2017. započinje blagoslov obitelji. Raspored blagoslova obitelji podijelili smo vam na listićima na svim misama prošle nedjelje. Ukoliko netko nije bio na misi, raspored blagoslova može vidjeti na oglasnoj ploči ili na našoj web stranici.
- Blagoslov obitelji započinje u 9 sati ujutro, od manjih brojeva prema većim. Ove godine u blagoslovu obitelji pastoralna pomoć biti će vlč. Ivan Benaković, vlč. Nikola Stupjak (grkokatolički župnik u Kaniži) i vlč. Oleg Zakaljuk (grkokatolički župnik u Rajevom Selu).
- Za blagoslov obitelji na stolu možete prirediti raspelo, sv. vodu i svijeću (svijeću zapalite kada svećenik uđe u vaš dom).
- Za vrijeme blagoslova obitelji neće biti posebnog dana rezerviranog za tvrtke ili trgovine, već istoga dana kada je blagoslov određene ulice ili trga blagoslovit ćemo i njih. Budući da meni osobno nije poznato koje tvrtke ili trgovine žele blagoslov potrebno je prijaviti se u župnom uredu ili dočekati svećenika i ministrante, kako bi znali da su dobrodošli u određeni objekt.

GRKOKATOLIČKA CRKVA
- Katolička crkva je samo jedna, no ona u sebi sadrži 24 legitimna obreda i tradicije. Jedan od obreda i tradicija je grkokatolički obred. Znači nije riječ o drugoj Crkvi ili vjeri, već o Katoličkoj. Grkokatolički svećenici ne pripadaju nekoj drugoj Crkvi ili vjeri, već našoj Katoličkoj. Da nije tako, grkokatolički svećenici ne bi ni u kojime slučaju u našoj župi mogli služiti mise, niti ispovijedati. Iznimka je za katoličke svećenike istočnog obreda ili grkokatolike da se za razliku od katoličkih svećenika zapadnog obreda mogu oženiti, te zasnovati obitelj. Tu im je povlastici dopustila Sveta Stolica u Rimu. Ističemo sve ovo zbog brojnih pitanja i negodovanja u našoj župi koji su posljedica neznanja i nepoznavanja Katoličke Crkve i njezina nauka.

LUKNO
- Od ove godine uvodimo župne knjižice u kojima se vodi evidencija o plaćanju lukna i darova za crkvu. Župne knjižice je moguće dobiti u župnom uredu. Od ove godine u blagoslovu obitelji više neće biti moguće platiti lukno, već isključivo u župnom uredu. Naime zbog mnogih previda i pogrešaka koji su se dogodili prethodnih godina pri upisivanju lukna za vrijeme blagoslova obitelji, lukno će se plaćati isključivo u župnom uredu. Ukoliko zbog zdravstvenih razloga niste u mogućnosti doći u župni ured, lukno je moguće platiti po drugoj osobi koja će to učiniti u vaše ime. Lukno je dužna plaćati svaka punoljetna osoba koja je zaposlena. Ono u našoj biskupiji iznosi 50 kn po osobi, odnosno 100 kn po bračnom paru i plaća se godišnje.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
- U tjednu koji je pred nama župni ured neće raditi u ponedjeljak na svetkovinu Svete Marije Bogorodice.

ŽUPNA WEB STRANICA
- Sve informacije o životu naše župne zajednice možete pogledati na našoj web stranici.
- Web adresa je: www.zupa-ivanakrstitelja.hr

SAKRAMENTI I SAKRAMENTALI U 2017. GODINI
- U protekloj 2017. godini bilo je: 55 krštenja, 70 prvopričesnika, 84 krizmanika, 35 vjenčanja, 62 ukopa.
- Kako bi se mogla napraviti usporedba ističemo podatke iz 2016.: 46 krštenja, 77 prvopričesnika, 86 krizmanika, 22 vjenčanja, 54 ukopa.

KONCERT MJEŠOVITOG ZBORA KUU KRISTAL SLADORANA
- U nedjelju 7. siječnja na sv. misi u 18.30 sati pjevat će mješoviti zbor KUU „Kristal Sladorana“. Nakon slavlja sv. mise mješoviti zbor KUU „Kristal Sladorana“ održat će koncert u velikoj dvorani pastoralno-kulturnog središta bl. Alojzija Stepinca. Dođimo!

Raspored svetih misa
01.01.2018. - 07.01.2018.

1. PONEDJELJAK
10,30 sati + Mika i Mara Oršolić,, Ruža Kovačević
18,30 sati + Barnaba Knežević
2. UTORAK 18,30 sati + Lovro i Đurđa Grgić
3. SRIJEDA 18,30 sati + Žarko Ivanković
4. ČETVRTAK 18,30 sati + Zvonko i Ruža Oršolić
5. PETAK 18,30 sati + Josip, Petar i Katarina Mesić
6. SUBOTA
08,30 sati + Alen Lučić
10.30 sati + Ivica i Mijo Milković
18.30 sati - na nakanu
7. NEDJELJA
07,00 sati + Josip i Katarina Bučar
08,30 sati + pok. iz ob. Soha
10,30 sati - PRO POPULO
18,30 sati + Marko i Delfa Jagatić

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
E: zupa1.zupanja@gmail.com
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr