Gosti iz Poljske u našoj Župi

Zahvaljujući susretljivosti i požrtvovnosti župnika Robetra Jugovića u Župi mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji, od 21. do 24. kolovoza 2020. godine su gostovala dva svećenika iz Poljske koji svoju službu obavljaju u Župi pohođenja Blažene Djevice Marije u mjestu Kasinka Mala u krakovskoj nadbiskupiji. To su svećenik JAN ZAJĄC (u mirovini) koji dobro govori hrvatski i s njim mlađi svećenik DOMINIK POPIELARCZYK.

U subotu, 22. 08. na blagdan Marije Kraljice oba svećenika su sudjelovala na večernoj sv. Misi, u crkvi na otvorenom u našoj župi. Uz njih je crkveno pjevanje na misnom slavlju predvodio ženski crkevni zbor JEDNOŚĆ iz iste župe u Poljskoj, a nakon sv. Mise ženski zbor je održao kratki koncert izvodeći nekoliko tradicijskih poljskih pjesama.
Gosti iz Poljske, u nedjelju 23. kolovoza, sudjelovali su na Međunarodnoj smotri 23. SUSRETU NARODA I KULTURA- IGRE NA BEDENKU u Vođincima i 21. SMOTRI CRKVENOG PJEVANJA koja se isti dan održala nakon sv. Mise u Crkvi Kraljice sv. Krunice u Vođincima. Smotre u Vođnicima i gostovanje u Županji, organizirala je udruga „Družina“ iz Zagreba uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Župe Kraljice sv. Krunice, Općine Vođinci, kojima su se pridružili naša Župa i Grad Županja.

U subotu i nedjelju ( u prijepodnevnim satima) za goste iz Poljske organizirani su posjeti Vukovaru, Vinkovcima i Đakovu. Prije odlaska za Vukovar gosti su posjetili stalne postave Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber u Županji uz stručno vodstvo kustosa Muzeja. U Vukovaru su posjetili Franjevački Muzej i darovali pateru Jagodiću poljski križ za samostansku Zbirku križeva te su pogledali stalni postav Gradskoga muzeja Vukovar, u dvorcu Eltz. U Vinkovcima su u nedjelju ujutro panoramski pogledali uži centar grada i posjetili Crkvu sv. Euzebija i Poliona, potom su u Đakovu posjetili Državnu ergelu lipicanaca, a posjet Đakovu je završio stručnim vodstvom i molitvom u Đakovačkoj katedrali. U ponedjeljak, neposredno prije odlaska naših gostiju iz Županje članove crkvenoga Zbora i svećenike primio je Gradonačelnik grada Županje Davor Miličević. U ime Grada Županja i naše župe, u organizaciji izleta i boravka gostiju iz Poljske brinule su naše župljanke – djelatnice Muzeja Janja Juzbašić i Katica Filipović.
Na kraju moramo naglasiti da su naši gosti iz Poljske izrazili veliku zahvalnost za boravak u Županji i Slavoniji. Nadamo se da smo im na ovaj skromni način vratili ljubav koju su pokazali našem crkvenom zboru „Isusovi biseri“ i dramskoj sekciji naše Župe koji su upravo zahvaljujući svećeniku Janu Zajacu boravili u Poljskoj 2006. godine izvodeći božićni igrokaz „Ustajte pastiri“. (Janja Juzbašić, mr.sc.)

gosti_poljska (1)
gosti_poljska (1)
gosti_poljska (2)
gosti_poljska (2)
gosti_poljska (3)
gosti_poljska (3)
gosti_poljska (4)
gosti_poljska (4)

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr