Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 17. do 24. siječnja 2021.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane

NEDJELJA 17. siječnja 2. nedjelja kroz godinu, sv. Antun Pustinjak
7,30 sati + Grgo Škrobo, Tadija i Anđa Zovak
9 sati + Petar Ivkić
10,30 sati za sve župljane
18 sati Na nakanu

PONEDJELJAK 18. siječnja Molitvena osmine za jedinstvo kršćana - posvetni dan Gospi Schonstattskoj
18 sati + Ivo Božić

UTORAK 19. siječnja Molitvena osmine za jedinstvo kršćana - pobožnost u Godini sv. Josipa
18 sati + Boris i Nenad Božić

SRIJEDA 20. siječnja sv. Sebastjian, mč. i sv. Fabijan, mč. Molitvena osmine za jedinstvo kršćana
18 sati + Mato Ivkošić

ČETVRTAK 21. siječnja sv. Janja (Agneza), mč. Molitvena osmine za jedinstvo kršćana
18 sati Za potrebe ob. Juzbašić

PETAK 22. siječnja Molitvena osmine za jedinstvo kršćana
18 sati + Ivan i Ana Papratović

SUBOTA 23. siječnja Molitvena osmine za jedinstvo kršćana
9 sati + Fabijan Jozić

NEDJELJA 24. siječnja 3. nedjelja kroz godinu NEDJELJA BOŽJE RIJEČI
7,30 sati + Josip Balentović
9 sati + Drago Suntašić i za duše u čistilištu
10,30 sati za sve župljane
18 sati + Mato Ilišević, Marko i Ruža Živković

KRŠTENJE
U našoj župnoj crkvi kršten je:
Noa Župarić, sin Dine i Manuele r. Prusina.
Obitelji čestitamo, s molitvom za vjerodostojno svjedočenje životne vjere!

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjeni su:
11. siječnja Ivanka Šarec r. Balen (1948.);
12. siječnja Željko Lešić (1956.);
13. siječnja Barbara Jemrić r. Domačinović (1943.);
15. siječnja Katarina Stokić r. Golubičić (1942.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA
Dani od 18. do 25. siječnja u Katoličkoj crkvi i nekim drugim kršćanskim Crkvama, posvećeni su molitvi za jedinstvo svih kršćana. Začetnici ovog molitvenog pokreta su dvojca anglikanskih svećenika Oni su godine 1908., u okviru američke Anglikanske crkve, prvi put organizirali ovu osminu. Ubrzo nakon toga, zajedno s muškom i ženskom redovničkom zajednicom, pristupili su Katoličkoj Crkvi. Otada se ova osmina počela širiti ponajviše u Katoličkoj crkvi. Papa Pio X. službeno ju je odobrio i preporučio svim katolicima.

POBOŽNOST SCHONSTATTSKOJ GOSPI
u ponedjeljak, 18. siječnja spominjemo se Sata saveza s Majkom Triput Divnom, Gospom Schontattskom. Na kraju sv. mise uputit ćemo se do Gospina oratorija u našem dvorištu i izmoliti ćemo posvetnu molitvu.

POBOŽNOST SV. JOSIPU
u Godini sv. Josipa svakog 19. dan u mjesecu naša župna zajednica, okupit će se pred oltarom Isusova poočima, i moliti za obraćenje obitelji i pojedinaca kao i za rast u vjeri po Josipovim vrlinama. Prije sv. mise molit će se krunica sv. Josipu, a na kraju pred njegovim oltarom litanije i posvetnu molitvu. Kako je sv. Josip zaštitnik očinstva, stavljam na srce i potičem sve očeve da ovu pobožnost potaknu u zajedništvu naših obitelji po obiteljskoj molitvi. Cijelu pobožnost pronađite na našem stoliću za tisak kao i na našoj župnoj web stranici.

EUHARISTIJSKO KLANJANJE
Prepoznajmo i sebe pozvanima, te se poput apostola okupimo oko Isusa, kako bi se u poniznoj vjeri poklonili živom Bogu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje je u četvrtak poslije mise.

SUSRET ŽUPSKIH KATEHETA
u pripravi za nastavak župne kateheze, susret kateheta bit će u srijedu 20. siječnja s početkom u 19 sati.

ŽUPNI CARITAS
Zbog epidemiološke situacije Župni Caritas nema dežurstva do daljnjega.

NEDJELJA BOŽJE RIJEČI
obilježava se po nakani pape Franje da vjernici probude svijest o bitnosti Svetog pisma u vjerničkom životu. Nama katolicima se najviše spočitava da Božju Riječ uopće ne poznajemo i da nam Sveto pismo, zapravo ono najvrjednije što nam je Bog dao uz sv. misu i sakramente, najčešće skuplja prašinu na policama. Prvi korak je da vjernik želi dopustiti njegov odjek u svakidašnjici, kako u zajedništvu liturgije tako i u zajedništvu obitelji ili u skrovitosti svoje sobe. Potičući kršćane da se po Svetom pismu stave u živi i trajni dijalog s Bogom sv. Jeronim kaže: Ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista, dok bl. Alojzije Stepinac tvrdi: Više vrijedi jedna stranica Svetoga Pisma, nego svi romani svijeta.
Od sljedeće nedjelje, koju zovemo Nedjelja Božje Riječi, imat ćemo priliku započeti da u izboru dva plana kroz 365 dana započnemo svakodnevno čitanje Biblije. S planom linearnog i usporednog pristup čitanja upoznat ćete se u sljedećim obavijestima, a bit će postavljeni na našoj župnoj web stranici.

BLAGOSLOV OBITELJI
je čin vjere i obiteljskog zajedništva u kojem svi članovi obitelji zajedno s blagoslivljateljem mole za rast u zajedništvu suživota i rasta u vjeri. Znak da obitelj u trenutnim epidemiološkim mjerama želi primiti blagoslov je taj da član obitelji čeka ispred ulaza. Stoga, ako u susjedstvu imate teško pokretne osobe, apeliram na dobrosusjedske odnose, a blagoslivljatelja upozorite ukoliko nemoćni susjedi očekuju da im se dođe.
Zbog što kraćeg zadržavanja blagoslov će biti na ulaznom djelu kuće/stana. Zato je svaka obitelj pozvana da na ulazu (hodnik/terasa/nadstrešnica) pripreme: upaljenu svijeću, obiteljski križ (skinuti sa zida) i blagoslovljenu vodu s malom grančicom za škropljenje.
Plan rasporeda napravljen je prema popisu obitelji koje su ubilježene prilikom plaćanja obiteljskog dara (lukna) u protekle dvije godine. Kao je promjena planu uvijek moguća zbog nepredviđenih okolnosti, odmah molim za razumijevanje ako do toga dođe. Blagoslov svakog dana počinje od 9 sati, prema sljedećem rasporedu, a ide prema redoslijedu ulica kako slijedi (u zagradi je navedeno s koje strane ulicu/trg će blagoslov početi):
- ponedjeljak, 18. 1. – Svećenik 1: Trg Republike (od manjeg broja); Svećenik 2: Trg kralja Tomislava (od većeg broja); Svećenik 3: J.J. Stossmayera (od Velikog kraja).
- utorak, 19. 1. – Svećenik 1: Ilirskog preporoda (od Tržnice obje strane); Svećenik 2 i Svećenik 3: TRŽNICA (obrti);Trg prof. Martina Robotića (od većeg broja).
- srijeda, 20. 1. – Svećenik 1: Veliki kraj (neparna strana od kružnog toka); Svećenik 2: Veliki kraj (parna strana od kružnog toka); Svećenik 3: NAKNADNI BLAGOSLOV.
- četvrtak, 21. 1. – naknadni blagoslov obitelji i ustanova je isključivo uz prethodnu prijavu blagoslova u župnom uredu. Vrijeme dolaska prilagodit ćemo danu i satu prema vašim mogućnostima. Također blagoslov obitelji možete zatražiti u bilo koje doba godine.

POMOĆ STRADALIMA U POTRESU
prilog za potrebe stradalih u potresu na Banovini možete ostaviti u župnom uredu ili donirati putem Hrvatskog Caritasa: pozivom na Donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,25 HRK, a PDV je uključen) ili uplatom na račun: Hrvatski Caritas, Ksaverska cesta 12a, Zagreb, kod PBZ (Privredna banka Zagreb), IBAN: HR0523400091100080340, poziv na broj 12 20. Hrvatska pošta za navedenu svrhu korisnicima ne uzima naknade.

ZNAČENJE NATPISA G+M+B (C+M+B)
Odgađanje početka blagoslova obitelji mnoge je zabrinuo. No to kratko odgađanje podsjetilo nas je kako je blagoslov obitelji, u prvim vremenima, započinjao poslije svetkovine Bogojavljenja. Znak koji nas podsjeća da je obitelj primila blagoslov je naljepnica na kojoj se nalazi tekuća godina uz tri slova: G+M+B (izvorno C + M + B). Prema raširenijem tumačenju slova označavaju imena triju kraljeva: Gašpara (lat. Casparus), Melkiora i Baltazara; dok ono puno konkretnije bi bilo da su to početna slova blagoslovne rečenice: C = Christus; M = mansionem; B = benedicat što znači: Krist neka blagoslovi (ovaj) dom. Samo nekoliko godina unazad svećenik je godinu i slova ispisivao kredom na nadvratniku ulaznih vrata.

NAJAVA DOGAĐANJA
25. siječnja Obraćenja sv. Pavla, ap.;
26. siječnja sv. Timotej i Tit, b.;
27. siječnja sv. Anđela Merici, dj.;
28. siječnja sv. Toma Akvinski, prez. i n.;
31.siječnja sv. Don Bosco, r.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije do-laska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Ovaj tjedan ured je otvoren od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 17 do 18 sati
Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije – Majke Crkve, svetog Josipa i našeg zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.

Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!
vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v.
vlč. Robert Jugović, ž.
vlč. Krešimir Iljazović, đakon

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr