Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 24. do 31. siječnja 2021.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane

NEDJELJA 24. siječnja 3. nedjelja kroz godinu, NEDJELJA BOŽJE RIJEČI
7,30 sati + Josip Balentović
9 sati + Drago Suntašić i za duše u čistilištu
10,30 sati za sve župljane
18 sati + Mato Ilišević, Marko i Ruža Živković

PONEDJELJAK 25. siječnja Obraćenje sv. Pavla, ap.
18 sati + Ilija i Lucija Knežević

UTORAK 26. siječnja Sv. Timotej i Tit, b.
18 sati

SRIJEDA 27. siječnja Sv. Anđela Merici, dj.
18 sati + Pejo Stjepanović

ČETVRTAK 28. siječnja Sv. Toma Akvinski, prez. i n.
18 sati Sv. Ivanu Pavlu II. za obraćenje

PETAK 29. siječnja
18 sati + Vesna Čonda
SUBOTA 30. siječnja
9 sati Za zahvalu

NEDJELJA 31. siječnja 4. nedjelja kroz godinu, Sv. Ivan Bosco, prez.
7,30 sati Na nakanu
9 sati + Martin Marić
10,30 sati za sve župljane
18 sati Sv. Anti na nakanu

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjeni su:
18. siječnja Manda Ivančičević r. Dubravac (1935.);
19. siječnja Ana Filipović r. Balentović (1929.);
20. siječnja Anto Pejić (1950.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

NEDJELJA BOŽJE RIJEČI
Nedjelja Božje Riječi – se obilježava u nakani pape Franje da vjernici probude svijest o važnosti Svetog pisma za naš vjernički život, počevši od njegova odjeka u svakidašnjici kao i u liturgiji koja nas stavlja u živi i trajni dijalog s Bogom. Potičući kršćane da se po Svetom pismu stave u živi i trajni dijalog s Bogom sv. Jeronim kaže: Ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista, dok bl. Alojzije Stepinac tvrdi: Više vrijedi jedna stranica Svetoga Pisma, nego svi romani svijeta.
Nama katolicima se najviše spočitava da Božju riječ uopće ne poznajemo i da nam Sveto pismo, zapravo ono najvrjednije što nam je Bog dao uz sv. misu i sakramente, najčešće skuplja prašinu na policama. Kako bi to promijenili skupina zaljubljenika napravila je za 365 dana dva plana pristupa svakodnevnom čitanju Biblije: linearni i usporedni pristup.
o Linearni pristup donosi raspored svakodnevnog čitanja nekoliko poglavlja, počevši od knjige Postanka, a završava se knjigom Otkrivenjem. Tim pristupu dovoljno je dnevno po 5–10 minuta da se čitava Biblija pročita i razmatra.
o Usporedni pristup je nešto zahtjevniji i prema njemu se starije i novije svetopisamske knjige uspoređuju i razmatraju. Svakog se dana tako čitaju po dva čitanja iz Staroga zavjeta i jedan iz Novoga zavjeta, a za to je potre-bno 10-ak minuta. Premda naizgled nepovezana, sva tri čitanja pokazuju određene dodirne točke i činjenicu kako se mnoge stvari najavljene u Sta-rome zavjetu ispunjuju u Novome zavjetu. Takav se pristup osobito prepo-ruča za čitanje u grupi (zajednici, obitelji) u kojoj pojedinci mogu podijeliti s drugima svoje dojmove i istaknuti svoje poveznice između čitanja.
Božja Riječ bila ti na rast i poticaj, a iz nje svakog dana crpili Božje milosti i blagoslove, a na čije ćeš čitanje i proučavanje poticati i druge. I ne zaboravi na našoj župnoj web stranici preuzeti planove čitanja (planovi su napravljeni po danima u mjesecu no vi čitajte istim redoslijedom bez obzira na predloženo, a kada pročitate pribilježite svoj datum ili samo prekrižite).

MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA
sutrašnjim danom zaključuje se molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Pridružujući se Isusovoj Velikosvećeničkoj molitvi za jedinstvo njegovih učenika, i mi smo pozvani molitvi za jedinstvo svih kršćana. Ponajprije da u nama vjernicima prevlada predanje Duhu Svatom, te ono što nas je u ljudskosti razdvojilo, Bog u svojoj milosti iscijeli i obnovi. Začetnici ovog molitvenog pokreta su dvojca anglikanskih svećenika koji su 1908., u okviru američke Anglikanske crkve, prvi put organizirali ovu osminu. Ubrzo nakon toga, zajedno s muškom i ženskom redovničkom zajednicom, pristupili su Katoličkoj crkvi. Otada se ova osmina počela širi ponajviše u Katoličkoj crkvi. Papa Pio X. službeno ju je odobrio i preporučio svim katolicima.
Osmina završava sutrašnjom svetkovinom Obraćenja sv. Pavla, apostola.

BLAGOSLOV OBITELJI
Veliko HVALA - obiteljima na odgovornom sudjelovanju u molitvi i darovima za ministrante i potrebe župe; hvala ministrantima, župnom vikaru Leonu i đakonu Krešimiru. Zanimljivost koju ste mogli ove godine primijetiti je da su sve obitelji pohodili blagoslivljatelji sa službom u našoj župi.
NAKNADNI BLAGOSLOV obitelji i ustanova svi onih koji su iz nekog razloga bili spriječeni, rado ćemo omogućiti uz prethodnu prijavu u župnom uredu. Vrijeme dolaska prilagodit ćemo danu i satu prema vašim mogućnostima.

EUHARISTIJSKO KLANJANJE
Prepoznajmo i sebe pozvanima, te se poput apostola okupimo oko Isusa, kako bi se u poniznoj vjeri poklonili živom Bogu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje je u četvrtak poslije mise.

BIBLIJSKA URA
biblijsko-molitveni susret bit će u četvrtak, 28. siječnja. Biblija, odnosno utjelovljena, a onda i zapisana Božja riječ, temelj je naše vjere i potrebna je našeg razumijevanja kako bi nam bila izvor svakidašnje mudrosti. Uz svećenike i ti budi sudionik na susretu u našem Pastoralnom centru s početkom u 19 sati. DOĐI i povedi dragu osobu!

IVAN MARINKOVIĆ – NASTAVLJA STUDIJ TEOLOGIJE U VARŠAVI
Redovnički kandidat Družbe Isusove ovih dana završava drugu godinu prakse (tzv. magisterij) u Krakovu kao promotor zvanja i voditelj duhovnih vježbi u šutnji za mlade od 15 do 25 godina za južnopoljsku provinciju. U vremenu magisterija se okušao u svojoj prvoj misiji nakon trogodišnjeg studija filozofije i religiologije. Nakon dvije godine uspješno obavljane misije, dobio je potvrdu od provincijala, da će trogodišnji studij teologije nastaviti u Varšavi. U tri godine prolazit će proces bogate integracije između osobnog napretka, sposobnosti za određeni apostolat, studija teologije i zauzetosti za svećeništvo kao isusovac. Na trećoj godini primit će đakonat, a ovisno o situaciji, vrlo brzo i svećeničko ređenje, koje kao isusovačka iznimka, može biti i idući dan.

ŽUPNI CARITAS
Zbog trenutnih epidemioloških mjera naš Župni Caritas svoja dežurstva imat će svaki drugi utorak (počevši od 26. siječnja) od 9 do 12 sati.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

ŽIVA KRUNICA
nakana molitelja Žive krunice za prosinac je: da vjernike napasti i kušnje ne dovedu do sablazni bližnjih. Započni Novu godinu s dobrim odlukama i nakanama, a jedna neka bude da se priključiš molitvi samo jedne desetice dnevno (manje od 5 min).

TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK
Zaručnici koji namjeravaju sklopiti Crkvenu ženidbu do kraja rujna 2021. godine ili kasnije, obavezni su pohoditi Tečaj priprave za brak. Tečaj počinje u srijedu 26. siječnja s početkom u 19 sati, a održava se srijedom, četvrtkom i petkom kroz dva tjedna. Zaručnici prvi dan trebaju doći ranije radi upisa i preuzimanja potvrde o pohađanju. Predavanja će biti u velikoj dvorani Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca u Županji.

POMOĆ STRADALIMA U POTRESU
prilog za potrebe stradalih u potresu na Banovini možete ostaviti u župnom uredu ili donirati putem Hrvatskog Caritasa: pozivom na Donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,25 HRK, a PDV je uključen) ili uplatom na račun: Hrvatski Caritas, Ksaverska cesta 12a, Zagreb, kod PBZ (Privredna banka Zagreb), IBAN: HR0523400091100080340, poziv na broj 12 20. Hrvatska pošta za navedenu svrhu korisnicima ne uzima naknade.

GLAS KONCILA
S stolića za tisak uzmite Glas koncila i upoznaj se kroz mnoga svjedočenja s novostima iz života Crkve, te prepoznaj poticaj za osobni rast u vjeri.

NAJAVA DOGAĐANJA
1. veljače početak Katehetskih susreta za učenike od 1 do 4 razreda OŠ;
2. veljače Prikazanje Gospodinovo – Svijećnica (Marino);
3. veljače sv. Blaž i blagoslova grla;
ujedno je to i prvi dan devetnice Gospi Lurdskoj;
5. veljače peti petak velike devetnice Srcu Isusovu;
6. veljače Dan molitve za svećenička i redovnička zvanja.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije do-laska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Ovaj tjedan ured je otvoren od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 17 do 18 sati
Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije – Majke Crkve, svetog Josipa i našeg zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.

Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!
vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v.
vlč. Robert Jugović, ž.
vlč. Krešimir Iljazović, đakon

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr