Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 5. rujna do 12. rujna 2021.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA 5. rujna 23. nedjelja kroz godinu sv. Majka Terezija iz Kalkute
8,30 sati + iz ob. Pere i Ane Filipović
10,30 sati Za župljane
18,30 sati + iz ob. Brač, Jerinić i Jurković

PONEDJELJAK 6. rujna
18,30 sati + Marijan i Marija Mihić

UTORAK 7. rujna Sv. Marko Križevčanin, prez. i mč.
18,30 sati + Vladimir Marić

SRIJEDA 8. rujna Rođenje BDM – Mala Gospa
18,30 sati + iz ob. Sebastijana Palića

ČETVRTAK 9. rujna
18,30 sati + Anka Považanski i Ana Maričić

PETAK 10. rujna
18,30 sati + Ivan i Ruža Oršolić i + iz. ob. Oršolić i Stanić

SUBOTA 11. rujna
8,30 sati + Franjo Bezjak i + Lucija i Ilija Oršolić

NEDJELJA 12. rujna 24. nedjelja kroz godinu Preslavno Ime Marijino
8,30 sati Na nakanu
10,30 sati Za župljane
18,30 sati + Dragutin Šivak

Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise iza glavnog oltara. Kada iza glavnog oltara vidite upaljeno svjetlo pristupite kroz sredinu.
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se u kratkoj osobnoj molitvi.

Ženidbeni navještaj
U četvrtak 16. rujna u našoj župnoj crkvi sakramentalno će se vjenčati:
Igor Stanušić (sin Mate i Mire r. Grbavac, rođen 1989.) i Ivona Stanušić r. Nikić (kći Darka i Nade r. Zlatunić, rođena 1992.);
U subotu 18. rujna u našoj župnoj crkvi sakramentalno će se vjenčati:
Tomislav Matić (sin Josipa i Mirjane r. Matanović, rođen 1988.) i Jelena Pavlović (kći Marka i Ane r. Pranjkić, rođena 1989.).
Moleći za mladence Božji blagoslov, iskreno čestitamo!

Početak Školske godine
Od sutra u našim osnovnim i srednjim školama počinje nastava. Svjedoci smo kako su još na snazi epidemiološke mjere koje iziskuju odgovorno ponašanje, kako bismo sačuvali zdravlje i živote svake osobe, a ponajviše naših bližnjih.
Dok nas takva odgovornost uči ponašanju u školskim prostorima, a što je s mojim VJERNIČKIM PONAŠANJEM. Djeco i roditelji dolazak na sv. misu nije navika ono mora imati naš sasvim drugačiji stav od svi drugih. Neka nam ova molitva u tome bude na pomoć:
Gospodine Bože naš, ti si nam očitovao svoju ljubav
i darovao nam milost da budemo tvoja djeca.
U Kristu, svome Sinu, pokazao si nam uzor novoga čovjeka i
preobrazio nas svojim uskrsnućem, da rastemo u mudrosti, dobi i milosti.
Oče svjetlosti, u vremenu pandemije svojom blizinom prati i blagoslovi
učenike i učitelje, (nastavnike, profesore) i sve djelatnike škole.
Moćnom rukom štiti i jačaj sve članove odgojne zajednice
i učini plodnima njihove napore, da novi naraštaji napreduju
u stjecanju znanja i kršćanskih krjeposti.
Roditelje neprestano potiči na očitovanje ljubavi u odgovornosti za ljudski i vjernički rast svoje djece, a djeci otvori srce za prepoznavanje žrtve njihovih roditelja i svih koji se za njih brinu.
Odgojiteljima udijeli strpljivost i brižnost u služenju mladima
koji traže uzore i u usmjeravanju njihova života prema dobru.
Učini naše škole sigurnim ozračjem zajedništva u kojemu će se i učenici i učitelji
upućivati u istinu, slijediti vrijednosti Kristove žrtve
i nepodijeljena srca prianjati uz izvor vječne radosti.
A sve nas prožimaj svojim Duhom da se nesebično zalažemo
za izgradnju kraljevstva nebeskoga, u zajedništvu civilizacije ljubavi,
na hvalu i slavu tvoga imena. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Hodočašće uoči Male Gospe u Prkovce
u utorak 7. rujna, uoči Male Gospe, naša župna zajednica hodočasti u svetište Gospe Lurdske u Prkovce. Sveta misa je u 20 sati poslije koje će biti procesija s Gospinim kipom i svijećama.
Polazak je u 18,45 sati ispred župne kuće, a cijena puta je 30 HRK.

Susret roditelja i krizmanika
pozivam roditelje i buduće krizmanike da dođu u srijedu 8. rujna na susret koji će započeti u 19,30 sati, a bit će u velikoj dvorani Pastoralnog centra.

Euharistijsko klanjanje
U spomen na Isusovu večeru s apostolima, poniznom vjerom zajedno se poklonimo u četvrtak pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Tridesetminutno klanjanje je poslije sv. mise.

Hodočašće u Međugorje
Zbog otkazivanja u zadnje dane pred polazak, 38 hodočasnika nije imalo mogućnosti hodočastiti u Međugorje. Zahvaljujem na razumijevanju svih koji su ostali razočarani, te im zahvaljujem na njihovoj strpljivosti.

Nedjelja Bračnih jubileja
3. listopada naša župa obilježit će Nedjelju bračnih jubileja. Ovim danom želimo da supružnici jednim misnim slavljem u godini imaju mogućnost zahvaliti Bogu na osobnoj vjernosti, kao i na svemu vrijednom s čime su obogatili svoje živote i živote članova svoje obitelji. Kako je svaka obljetnica vrijedna spomena, pozivam sve bračne parove koji obilježavaju okrugli bračni jubilej 5, 10, 15, 20… i više godina braka (napose 25. i 50.godina), da se do nedjelje 26. rujna prijave u župni ured. Nemojmo oklijevati. Potaknimo jedni druge: muževi svoje žene / žene svoje muževe, djeca svoje roditelje. Bogu sigurno imamo na čemu zahvaliti.

Zašto činimo znak Križa
Zbog primjetne površne i brzoplete prakse znamenovanja znakom križa, ovim tekstom želimo potaknuti na svjesno činjenje istoga. Znamenovanje znakom križa veoma je staro. Sv. Augustin veli: Znakom križa se posvećuje Gospodnje Tijelo, posvećuje krsni zdenac, zaređuju se svećenici i drugi službenici, zapravo posvećuje se sve ono što, po zazivanju imena Kristova treba biti sveto. U samim početcima je to bio isključivo znak križa načinjen palcem ili kažiprstom na čelu. Početkom 5. st. javljaju se dva načina križanja: palcem i kažiprstom, što označava dvije naravi u Kristu (božansku i ljudsku) ili, sve češće, s tri prsta (kažiprst, palac, i srednji prst) što označava Presveto Trojstvo. Veliki znak križa, kako ga mi danas činimo, uveden je vjerojatno u nekim samostanima u 10. st., a službeno tek s tridentskom reformom u 16 stoljeću.
Svećenik Romano Guardini piše: Na križu je naš Gospodin otkupio sve ljude. Po križu posvećuje svakog čovjeka, svega, do posljednje niti njegova bića. Radi toga se križamo prije molitve, da nas križ uredi i sabere, da nam misli, srce i volju utopi u Boga. Križamo se poslije molitve, da ostane u nama što nam je Bog darovao. Križamo se u napasti, da nas jača. U nesreći, da nas čuva. Kod blagoslova, da u svoju dušu primimo svu puninu Božjeg života, da taj u njoj sve oplodi i posveti. Misli na to uvijek, kad se križaš. To je najsvetiji znak što ga imamo. Čini ga pravilno, polagano, na dugo i široko, promišljeno. Tada će obuzeti sve tvoje biće, vanjštinu i nutrinu, tvoje misli i tvoju volju,
osjećaje i ćud, svu tvoju djelatnost. I po njemu će sve označiti, obilježiti, posvetiti u moći Kristovoj, u imenu trojedinoga Boga.

Župni Caritas
Zbog odlaska volontera na zasluženo ljetovanje, župni Caritas UTORKOM neće imati dežurstva do 14 rujna.

Tečaj priprave za brak
Zaručnici koji namjeravaju sklopiti Crkvenu ženidbu do kraja veljače 2022. godine ili kasnije, obavezni su pohoditi Tečaj priprave za brak. Tečaj počinje 15. rujna s početkom u 19,30 sati, a održava se srijedom, četvrtkom i petkom kroz dva tjedna. Zaručnici prvi dan trebaju doći ranije radi upisa i preuzimanja potvrde o pohađanju. Predavanja će biti u velikoj dvorani Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca.

Natječaj za stipendije
Nadbiskupijska zaklade Dr. Nikola Dogan do 10. listopada otvara natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima u školskoj/akademskoj godini 2021./2022. Sve potrebne informacije i dokumentaciju koju treba ispuniti, potražite na web stranici Nadbiskupijskog Caritasa (http://caritas.djos.hr/?p=3718) ili skeniranjem QR-kod

Glas koncila
Na našem stoliću za tisak nalazi se ovotjedni Glas koncila. Uzmi i upoznaj se s novostima iz života Crkve, te kroz mnoga svjedočenja vjere pronađi poticaj za osobnim duhovnim rastom.

Najava događanja
13. rujna sv. Ivan Zlatousti, b. i n.;
14. rujna Uzvišenje Svetog Križa;
15. rujna BDM Žalosna
- poslije večernje sv. mise je susret molitelja Žive krunice;
17. rujna sv. Robert Bellarmino, b. i n.

Radno vrijeme župnog ureda
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije dolaska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom uredu je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 17 do 18 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!
vlč. Matija Aušić, župni vikar
vlč. Robert Jugović, župnik

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 17:00 do 18:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr