Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 12. rujna do 19. rujna 2021.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA 12. rujna 24 nedjelja kroz godinu Preslavno Ime Marijino
8,30 sati Na nakanu
10,30 sati Za župljane
18,30 sati + Dragutin Šivak

PONEDJELJAK 13. rujna Sv. Ivan Zlatousti, b. i n.
18,30 sati + Zlatko Krtalić

UTORAK 14. rujna Uzvišenje Svetog Križa
18,30 sati + Marija i Đuro Jakobović

SRIJEDA 15. rujna BDM Žalosna
18,30 sati + iz ob. Pekera

ČETVRTAK 16. rujna
18,30 sati + Alojzije Kobašević i + iz ob. Ognjanović

PETAK 17. rujnasv. Robert Bellarmino, b. i cn.
18,30 sati + Ilija Vuković

SUBOTA 18. rujna sv. Josip Kupertinski, r.
8,30 sati + Petar i Eva Arnold

NEDJELJA 19. rujna KATEHETSKA NEDJELJA 25 nedjelja kroz godinu
8,30 sati + Anto Pejić
10,30 sati Za župljane
18,30 sati + Mato Baotić

Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise iza glavnog oltara. Kada iza glavnog oltara vidite upaljeno svjetlo pristupite kroz sredinu.
Ispovijed traje do pred početak sv. mise ili do molitve Očenaša kada drugi svećenik nije na oltaru.
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se u kratkoj osobnoj molitvi.

Krštenje
Danas je u našoj župi po vjeri roditelja kršten:
Renato Marić, sin Maria i Ane r. Jurkić.
Obiteljima čestitamo, s molitvom za vjerodostojno svjedočenje životne vjere!

Ženidbeni navještaj
U subotu 18. rujna u našoj župnoj crkvi sakramentalno će se vjenčati:
Martin Šumanovac (sin +Petra i Vere r. Piršlin, rođen 1990.) i Katarina Miličević (kći Davora i Marije r. Tomičić, rođena 1993.).
Moleći za mladence Božji blagoslov, iskreno čestitamo!

Ukop
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjeni su:
u utorak 7. rujna Janja Maričić r. Čališ (1952.);
u srijedu 8. rujna Ana Modrić r. Bušić (1936.);
u petak 10. rujna Mijo Filipović (1955.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

Živa krunica – susret trenutnih i upis novih članova
članovi molitelji Žive krunice imaju svoj šestomjesečni susret u ponedjeljak, 13. rujna poslije večernje sv. mise (jer je klanjanje prebačeno na srijedu). Tada ćemo zamijeniti otajstva krunice i odrediti početne desetice za novo razdoblje.
Priključi se molitvi samo jedne desetice dnevno. Za početak neka to bude blagoslovljena gesta koju ćeš činiti kroz listopad.

Župni Caritas
Zauzetošću volontera, naš Župni Caritas, od 14. rujna započinje s redovitim dežurstvima svakog utorka: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati. Vrata su otvorena kako za potrebite tako i za vaše donacije hrane.
Zbog negativnih iskustava donacije odjeće i obuće možete donijeti i predati samo volonterima osobno. Ukoliko je isto neupotrebljivo neće se preuzeti. Žalosno je što ostavljate odjeću pred ulazom, jer se ista u vrećama ovlaži, te ju nažalost moramo baciti.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

Susret vjeroučitelja i kateheta
završavajući katehetsku godinu pozivam sve vjeroučitelje i katehete na susret koji će se održati u Pastoralnom centru u utorak 14. rujna u 19,30 sati.
svi katehete trebaju ponijeti prošlogodišnje preuzete udžbenike i prozivnike.

Župna knjižnica – ponovno za Vas
od ovoga tjedna UTORKOM i PETKOM od 16 do 18 sati započinju u našoj župnoj knjižnici redovna dežurstva. U Hrvatskoj je 2021. godina proglašena Godinom čitanja uz slogan „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi. Za vjernika je Riječ pisana velikim slovom jer se odnosi na jedinog i pravog Učitelja. Nemojte propustiti da vas zapisana mudrost ne potakne na osobni rast u vjeri.

Tečaj priprave za brak
ovaj tjedan od 15. rujna s početkom u 19,30 sati, započinje Zaručnički tečaj. Održava se srijedom, četvrtkom i petkom kroz dva tjedna. Zaručnici koji namjeravaju sklopiti Crkvenu ženidbu do kraja veljače 2022. godine ili kasnije, obavezni su pohoditi Tečaj. Prvi dan, radi upisa, svi trebaju doći ranije kako bi popunili i preuzeli potvrdu o pohađanju. Predavanja će biti u velikoj dvorani Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca.

Euharistijsko klanjanje
Spominjući se Isusovih riječi: I evo, ja sam s vama u sve dane do - svršetka svijeta, poniznom se vjerom zajedno poklonimo u srijedu (zbog vjenčanja u četvrtak) pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Tridesetminutno klanjanje je poslije sv. mise.

Pobožnost Schonstattskoj Gospi
u subotu 18. rujna mjesečni je susret članova Schonstattske zajednice i Sat saveza s Majkom Triput Divnom. Misni blagoslov udijelit će se svima nakon posvetne molitve uz Gospin oratorij u našem dvorištu.

Trideseta obljetnica osnutka specijalne postrojbe Delta
u subotu 18. rujna obilježit ćemo 30. obljetnicu osnutka specijalne postrojbe Delta-Županja. Započet će sv. misom u 10 sati te zaključit polaganjem vijenaca i molitvom kod spomen obilježja poginulih branitelja Županjske Posavine.

Ministrantski susret
je u subotu 18. rujna s početkom u 18,30 sati. Prigoda je to da svojim dolaskom dosadašnji upisani ministranti potvrde svoj status, ali i da nam se priključe novi članovi. Ohrabrite ih!

Katehetska nedjelja i Blagoslov svih školaraca
u nedjelju 19. rujna na sv. misi u 8,30 sati, obilježit ćemo Katehetsku nedjelju. Tom prigodom spomenut ćemo se početka školske godine, te ujedno najaviti početak nove katehetske godine u našoj župi.
Pozivamo sve učenike i nastavnike osnovne i srednjih škola da zajedno zazovemo Duha Svetoga. Na kraju sv. mise zazvat ćemo blagoslov na sve učenike te blagosloviti njihove torbe, napose mislimo ovdje na naše prvašiće.

Pobožnost sv. Josipu
u Godini sv. Josipa i ovog 19. dana mjeseca rujna, naša župna zajednica, okupiti će se podno lika sv. Josipa, Isusova Poočima, i moliti za obraćenje obitelji i pojedinaca, kao i za vlastiti rast u vjeri po njegovim vrlinama. Krunicu sv. Josipu izmoliti ćemo prije nedjeljne večernje svete mise, a litanije i posvetnu molitvu prije završnog blagoslova svih sv. misa toga dana. Sve očeve potičem da ovu pobožnost potaknu u zajedništvu svojih obitelji. Cijelu pobožnost pronađite na našem stoliću za tisak.

Susret roditelja i učenika 1. r. SŠ
pozivam roditelje i buduće krizmanike da u nedjelju 19. rujna dođu na susret koji će započeti poslije večernje sv. mise, a bit će u velikoj dvorani Pastoralnog centra.

Nedjelja Bračnih jubileja
3. listopada naša župa obilježit će Nedjelju bračnih jubileja. Ovim danom želimo da supružnici jednim misnim slavljem u godini imaju mogućnost zahvaliti Bogu na osobnoj vjernosti, kao i na svemu vrijednom s čime su obogatili svoje živote i živote članova svoje obitelji. Kako je svaka obljetnica vrijedna spomena, pozivam sve bračne parove koji obilježavaju okrugli bračni jubilej 5, 10, 15, 20… i više godina braka (napose 25. i 50. godina), da se do nedjelje 26. rujna prijave u župni ured. Nemojmo oklijevati. Potaknimo jedni druge: muževi svoje žene / žene svoje muževe, djeca svoje roditelje. Bogu sigurno imamo na čemu zahvaliti.

Natječaj za stipendije
Nadbiskupijska zaklada Dr. Nikola Dogan do 10. listopada otvara natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima u školskoj/akademskoj godini 2021./2022. Sve potrebne informacije i dokumentaciju koju treba ispuniti, potražite na web stranici Nadbiskupijskog Caritasa (http://caritas.djos.hr/?p=3718) ili skeniranjem QR-kod

Glas koncila
Na našem stoliću za tisak nalazi se ovotjedni Glas koncila. Uzmi i upoznaj se s novostima iz života Crkve, te pronađi poticaj za osobni duhovni rast.

Najava događanja
20. rujna Hrvatska družba povjesničara predstavlja knjigu Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori Geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni ... autora Stipe Pilića i mr.sc. Blanke Matković.
21. rujna sv. Matej, ap. i ev. – Crkveni god u Štitaru;
23. rujna sv. Pio iz Pietrelcine, r.;
26. rujna susret krizmanika poslije večernje sv. mise.

Radno vrijeme župnog ureda
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije dolaska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom uredu je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 17 do 18 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!
vlč. Matija Aušić, župni vikar
vlč. Robert Jugović, župnik

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr