Župne obavijesti - 19. nedjelja kroz godinu

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 7. kolovoza do 14. kolovoza 2022.

Vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA 7. kolovoza 19. nedjelja kroz godinu Dan molitve za svećenička zvanja
8,30 sati + Žorka Božić i + iz ob. Trlin
10,30 sati za župljane
18,30 sati + iz ob. Bušić

PONEDJELJAK 8. kolovoza sv. Dominik, prez.
NEMA SVETE MISE

UTORAK 9. kolovoza sv. Terezija od Križa, dj. i mč. (Edith Stein)
8,30 sati + Mato i Marica Marianović

SRIJEDA 10. kolovoza sv. Lovro, đ. i mč.
8,30 sati + Karlo, Ana i Jakob Bušić

ČETVRTAK 11. kolovoza sv. Klara, dj.
8,30 sati + Mara i Ivo Dolić

PETAK 12. kolovoza Prvi dan trodnevnice Velike Gospe
19 sati Misa kod kapele + iz ob. Božić

SUBOTA 13. kolovoza Drugi dan trodnevnice Velike Gospe
19 sati Misa kod kapele + Ena Strepački

NEDJELJA 14. kolovoza 20. nedjelja kroz godinu Treći dan trodnevnice sv. M. Kolbe, prez. i mč.
8,30 sati + iz ob. Ajzenkelbl, Kropf i Fidler
10,30 sati za župljane
18,30 sati + Mato, Katarina i Petar Benaković

Ispovijed je u župnoj crkvi radnim danon prije sv. mise. Kada i gdje vidite upaljeno svjetlo pristupite. Ispovijed traje do pred početak sv. mise ili kada ispovjednik nije za oltarom do molitve Oče naš...

Ženidbeni navještaj
U subotu 20. kolovoza u našoj župnoj crkvi sakramentalno će se vjenčati:
Kristijan Huber (sin Damira i Slavice r. Matić, rođen 1995.) i Jelena Huber r. Mijić (kći Tadije i Selme Hamzić, rođena 1998.).
Moleći za mladence Božji blagoslov, iskreno čestitamo!

Ukop
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju sv. Jurja, sahranjena je:
u utorak 2. kolovoza Verica Sabljić r. Aleksić (1941.).
Pokoj vječni daruj joj Gospodine!

Misionar među nama
u zajedništvu euharistijskih slavlja ove nedjelje s nama je dragi prijatelj i misionar salezijanac don Danko Litrić. Poslije mise u 8,30 sati pozivam vas u Pastoralni centar na spontani susret s njime kako bi nas potaknuo da Božjom snagom u sebi umnožiš misijski duh.

Nadbiskupijski dan molitve za svećenička i redovnička zvanja
i ove, prve nedjelje u mjesecu kolovozu, pozvani smo moliti za svećenička i redovnička zvanja. Pred kraj nedjeljnih sv. misa spomenuti ćemo se Isusovih riječi molite Gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju te zajedno moliti na tu nakanu. Ti se odvaži na ovu nakanu moliti svakog dana i tako se priključiti nadbiskupijskoj mreži molitelja.

Ljetni oratorij - PRIJAVA
ove godine u tjednu poslije Velike Gospe, od 18. do 21. kolovoza, u našoj župi održat će se molitveno-zabavni program za djecu osnovnoškolskog uzrasta pod nazivom Ljetni oratorij. Oratorij vode Salezijanci i animatori Salezijanske mladeži. Program uključuje igre, radionice, plesove te, naravno, duhovne sadržaje. Prijave za Oratorij su isključivo putem prijavnica koju je moguće uzeti na našim stoliću za tisak ili župnom uredu. Popunjenu Prijavnicu treba donijeti u župni ured najkasnije do 14. kolovoza.
ODRASLI: Hvala svima koji ste proteklih godina darivali djecu raznim pecivima ili novčanim darom omogućili kupovinu istih. Kako svake godine u danima Oratorija djeci želimo omogućiti jednostavnu okrepu, molimo darežljiva srca i spretne ruke, da se prijave za pečenje slanih peciva ili žele ostavi novčani dar za kupovinu pizza. Radi odgovornog postupanja prema hrani, molim te da se do kraja ovog tjedna (tj. do nedjelje 14. kolovoza) prijavite u župni ured.
ANIMATORI: srednjoškolci i mladi koji se žele uključiti u Oratorij neka dođu na susret sljedeće nedjelje poslije večernje sv. mise.

Trodnevna priprava i svetkovina Velike Gospe
od petka do nedjelje (12. - 14. kolovoza) bit će trodnevnica uoči Velike Gospe. U petak i subotu sv. mise su kod kapele Marije Pomoćnice u Gaćancima (križanje ulica V. Nazora i I. Mažuranića). Prva dva dana sv. mise su u 19 sati, a u nedjelju, trećeg dana trodnevnice, sve sv. mise su u župi na vanjskom oltarnom prostoru prema redovitom nedjeljnom rasporedu.
na svetkovinu Velike Gospe, u ponedjeljak 15. kolovoza, sv. mise su u župi na vanjskom oltarnom prostoru u 8,30 i 10,30 sati, a večernja je u 19 sati kod kapele s tradicionalnom procesijom kroz ulice onog kraja.
Kako je svaki dan trodnevnice u župnoj crkvi vjenčanje, mogućnost za svetu Ispovijed iskoristite kroz tjedan, prije ili poslije jutarnje sv. mise.
Vi koji živite u blizini kapele budite i ove godine dobri domaćini, osobito za starije hodočasnike, da im prema mogućnostima osiguraju sjedeće mjesto.

Ministrantski susret
je u četvrtak 12. kolovoza poslije večernje sv. mise. Prigoda je to da svojim dolaskom dosadašnji upisani ministranti potvrde svoj status, ali i da nam se priključe novi članovi. Ohrabrite ih i pošaljite!

Natječaj za stipendije
Nadbiskupijska zaklade Dr. Nikola Dogan do 10. listopada otvara natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima u školskoj/akademskoj godini 2022./2023. Sve potrebne informacije, te dokumentaciju koju treba ispuniti, potražite na stranici http://caritas.djos.hr/?p=4112 ili skeniranjem QR-kod

Pričest odraslih - Praktičnost
Na koji se način želim pričestiti? Odgovor na ovo pitanje, svatko tko zna da je prikladan, treba znati u trenutku kada pristupa pričesnoj procesiji. Kako u zadnje vrijeme kod pričesti često dolazi do neugodnih situacija, ovo imajmo na umu. Na koji način želiš primiti Tijelo Kristovo (usta ili ruku) odluči prije nego staneš pred pričestitelja. I pritom znaj:
Kod pričesti na usta, nakon što izgovoriš AMEN, otvori usta i zadrži mirnoću glave. Ako glavu pomakneš naprijed ili nazad, ili prije vremena zatvoriš usta otežavaš dostojanstvenu pričest.
Kod pričesti na ruku, kada stanete pred pričestitelja podigni ispruženi dlan u visini ciborija (posuda iz koje se pričešćuje). Ispružite lijevi dlan (na koji se spusti hostija), a ispod drži desni s kojim se potom uzme hostija i pričesti se. Pričestit se odmah pred pričestiteljem, pažljivo pazeći da se hostija ne izmrvi. Odmah provjerite je li na dlanu ostalo mrvica, jer njih se ne otrese na pod, već je potrebno svaku vidljivu česticu konzumirati. Mi ispovijedamo da je punina Isusova božanstva prisutna u svakoj, pa i u najsitnijoj vidljivoj mrvici posvećene hostije.

Podjela blagoslova djeci kod pričesti
Kako bi praksa svećenikova blagoslova djece kod pričesti odisala pobožnošću i ljepotom, svako dijete koje njegovi najmiliji ne nose u naručju, neka priđe i blagoslov zatraži prekriženih ruku na prsima.

Hodočašće u Međugorje
kao je bilo dosta upita o hodočašću u Međugorje zatražili smo ponudu za termin od 8. do 11. rujna. Polazak je 8. rujna u večernjem terminu, a povratak 11. rujna u popodnevnim satima. Novi ekonomski uvjeti utjecali su i na cijenu. Tako
je cijena hodočašća sa smještajem 250 m od svetišta, doručkom i večerom, te na povratku odlaskom u Sarajevo 700 HRK. Zainteresirani se do četvrtka trebaju prijaviti jer tada moramo potvrditi termin. Brzo planiraj, a još brže se prijavi!

Župni Caritas
Zauzetošću volontera, naš Župni Caritas redovitim dežurstvima svakog utorka: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati, otvara vrata kako za potrebite tako i za vaše darove, koje na radost potrebitih s obzirnošću i ljubavlju uredne donosite.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se

Blagoslov obitelji
obitelji koje su došle na ljetni odmor u svoje domove, a tu nisu mogle biti u vrijeme Božićnog blagoslova obitelji, slobodno nam se mogu obratiti u naš župni ured radi dogovora. Rado ćemo vas pohoditi, zazivajući blagoslov na sve vas.

Glas koncila i Župne obavijesti
Na našem stoliću uzmi ovonedjeljni Glas koncila i upoznaj se s novostima iz života Crkve, a Župne obavijesti ponesite bližnjima koji su u nemoći da dođu na sv. misu.

Najava događanja
Tjedan darivanja za potrebite je od 14. do 21. kolovoza. Od sljedeće nedjelje, pred naš crkveni god, po donesenoj namjernice pomozi našim potrebitima. Najmanje imamo ulja i tjestenine koje se prvo podjele.
15. kolovoza Uznesenje BDM na nebo – Velika Gospa.
16. kolovoza sv. Rok;
18. kolovoza sv. Jelena Križarica i Dan saveza s Gospom Schontattskom;
19. kolovoza mjesečna pobožnost sv. Josipu, zaručniku BDM.

Radno vrijeme župnog ureda
Ako vam je potreban neki dokument, prije nego dođete u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u zaglavlju), kako bi vas traženo čekalo u uredu.
Redovito dežurstvo u župnom uredu je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 17 do 18 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa, te našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
vlč. Matija Aušić, ž. vikar / vlč. Željko Grigić, pastoralni suradnik / vlč. Robert Jugović, župnik

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
E: zupa1.zupanja@gmail.com
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr