Župne obavijesti - 3. korizmena nedjelja

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 12. ožujka do 19. ožujka 2023.

Vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA    12. ožujka    Treća korizmena nedjelja Nedjelja solidarnosti s crkvom i ljudima u BiH
7,30 sati    + Tomo i Ivka Milošić
9 sati    + Ivan Sadrić 
10,30 sati    za župljane
18 sati    + Irena i Ante Pastuović

PONEDJELJAK    13. ožujka    
    NEMA SVETE MISE

UTORAK    14. ožujka    1. utorak sv. Antunu Padovanskom
18 sati     + Ivan i Boja Filipović

SRIJEDA    15. ožujka    
18 sati    + Mara Bušić

ČETVRTAK    16. ožujka    
18 sati    + Josip i Ana Galović

PETAK    17. ožujka    Sv. Patrik (Domagoj), b.
18 sati     + Lovro Oršolić (Stanić)

SUBOTA    18. ožujka    Posvetni dan Schonstattskoj Gospi
8 sati    + Marica Trlin

NEDJELJA    19. ožujka    Četvrta korizmena nedjelja Sv. Josip, zaručnik BDM
7,30 sati    zahvala za uspješan porod
9 sati    + iz ob. Klaić i Meštrović
10,30 sati    za župljane
18 sati    na nakanu molitelja sv. Josipu

Ispovijed je u župnoj crkvi radnim danom prije sv. mise. 
Kada vidite upaljeno svjetlo pristupite.
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se u kratkoj zahvalnosti i osobnoj molitvi!  

KRŠTENJE
U našoj župnoj crkvi sakrament Krsta primili su:
Leona Panić, kći Slobodana i Ane r. Brezović;
Mateo Stanić, sin Danijela i Marine r. Tokalić.
Čestitamo, s molitvom za vjerodostojno svjedočenje vjere!

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista na Gradskom groblju sv. Jurja sahranjeni su: 
u ponedjeljak 6. ožujka Antun Oršolić (1974.);
u četvrtak 9. ožujka Katarina Aralica r. Balentović (1932.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine! 

TJEDAN SOLIDARNOSTI I ZAJEDNIŠTVA S CRKVOM I LJUDIMA U BIH
od 12. do 19. ožujka u duhu evanđeoskih riječi Piti sa zdenca života (Iv 4), Crkva u Hrvatskoj obilježava Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH. Cjelokupni vaš dar današnje nedjeljne milostinje namjenjujemo za karitativne potrebe braće i sestra u BiH. Uz materijalne potrebe, kroz cijeli tjedan, molit ćemo i za duhovne potrebe ljudi u BiH. 

KATEHETSKI SUSRETI
ovaj tjedan svi katehetski susreti su prema redovitom rasporedu. Katehete molim da u postojeće grupe za komunikaciju pošalju podsjetnik o održavanju susreta te ih potaknuti na skupljanje dara za potrebite.

OBILAZAK BOLESNIKA
Obilazaka prijavljenih bolesnika započet će u petak, 17. ožujka. Dan prije svećenikovog dolaska iz župnog ureda ćemo vas obavijestiti o vremenu pohod.
Ako se kaže da će svećenik doći prijepodne ili poslijepodne to ne znači da će kod vas doći odmah na početku nego, prijepodne u vremenu od 8,30 do 12,30 i poslijepodne u vremenu od 14 do 17 sati. Ukoliko nekome to vrijeme ne odgovara naknadno ćemo se dogovoriti o slijedećem terminu.

13 UTORAKA SV. ANTUNU PADOVANSKOM
u utorak 14. ožujka pri kraju sv. mise podno oltara i relikvija sv. Antuna Padovanskog, svečevom krunicom i litanijama, započet ćemo pobožnost 13. utoraka.
krunice sv. Ante sa zrncima za 13 Očenaša potražite u župnom uredu. Izradili su ih vjernici iz Benina, a vaš dar je za potrebe misija u Beninu.

KORIZMENI BIBLIJSKI DUHOVNI SUSRET
u utorak 14. ožujka prvi od dva Biblijska duhovna susreta u Korizmi, pod nazivom Upoznati snagu Isusa Krista imat će prof. biblijskih znanosti vlč. Ivan Benaković. Susret je u našem Pastoralnom centru s početkom u 19,15 sati.

KORIZMENI SUSRET SVEĆENIKA
svake godine u korizmenom vremenu predvođeni dekanom preč. Josipom Filipovićem svoj susret imaju svećenici Županjskoga dekanata. Ovoga puta u   
srijedu 14. ožujka domaćin susreta je naša župa. 

KRIŽNI PUT
pobožnošću Križnog puta vjernici nastoje osobno proživjeti put vlastitog otkupljenja po Isusovoj patnji i umiranju. Ta draga pobožnost u našoj župi je svakog utorka i petka s početkom u 17,30 sati. Redovito će biti u župnoj crkvi, a kada vrijeme bude dopustilo na vanjskoj Kalvariji. Nemojmo razdvajati križni put od sv. mise jer su to nerazdvojiva obilježja korizmenog vremena. Planirajmo i uložimo vrijeme u svoj duhovni rast!
Križ potiče na odvažnost! Stoga pozivam sve očeve, majke i djecu, bake i djedove da obiteljskim dolaskom na Križni put, posvjedoče zajedništvo i snagu vjere u svojim obiteljima. Za sve koji utorkom i petkom zajedno žele moliti Gospinu krunicu u župnoj crkvi početak je u 17 sati.
za Križni put potreban je tvoj glas. Upiši se u sakristiji na raspored čitača.

VELIKA DEVETNICA I SVETKOVINA SV. JOSIPA
uz članove molitvenog Vijenaca prečistog Srca Josipova ove srijede zaključit ćemo Veliku devetnicu. Donesimo svoje nakane i preporuke te po molitvi svečeve krunice i litanija stavimo ih u zagovor sv. Josipa.
sljedeće nedjelje na svetkovinu sv. Josipa zaključit ćemo našu Veliku devetnicu. Misnu nakanu večernje sv. mise namjenjujemo na nakane molitelja vjenčića Prečistog Srca Josipova. Pred kraj svih nedjeljnih sv. misa uz oltar sv. Josipa izmolit ćemo svečeve litanije, a prije večernje sv. mise i svečevu krunicu.

EUHARISTIJSKO KLANJANJE
po primjeru dvojice učenika koji Pođoše dakle i vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega onaj dan ne propustimo mogućnost te u četvrtak zajedno ostanimo uz Gospodina vidljivog u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje je u nastavku sv. mise.

KRIŽNI PUT ZA MLADE 
svakog korizmenog petka u 19,30 sati je Križni put za mlade od 8. r. OŠ (osobito 1. i 2. r. SŠ) te starije. Pobožnost križnog puta je u župnoj crkvi.

NADBISKUPIJSKI KRIŽNI PUT ZA MLADE
ove godine u našem susjedstvu u subotu 25. ožujka, na blagdan Preobraženja Gospodnjeg, održat će se Nadbiskupijski križni put za mlade. Održat će se na relaciji Strošinci-Soljani-Drenovci-svetište Skrovite Gospe Šumanovačke. To naše srijemsko svetište ove godine slavi 650 obljetnicu postojanja. 
Mlade molili da se do petka, 17. ožujka, prijave u župnom uredu.

POSVETNI DAN SCHONSTATTSKOJ GOSPI
u subotu 18. ožujka je posvetni dan Schonstattskoj Gospi. Pred kraj sv. mise, uz oratorij Majke Triput Divne u našem dvorištu, izmolit ćemo Gospino pozdravljenje i posvetnu molitvu predanja.
Na sv. misi prikupljenu milostinju namjenjujemo za izgradnju jedne     
postaje križnog puta u svetištu Gospe Schonstattske u Ivanovcima kod Valpova.

OBNOVA VANJSKOG OLTARNOG PROSTORA
od kada je 2006. godine u župi izgrađen ovaj prelijepi i u Hrvatskoj jedinstveni liturgijski prostor ni jedanput nije obnavljan. Zbrajajući godine od tada je prošlo skoro punih 17 godina pa u odgovornosti prema svima koji su se utkali u njegovu izgradnju isto nastojimo sačuvati.
Obnova će trajati do kraja ožujka, a početna planirana financijska konstrukcija iznosi blizu 40 000 €. Zahvaljujemo Gradu Županji i gradonačelniku Damiru Juzbašiću na pokrivanju većeg djela troškova, dok ćemo ostatak morati zajedno prikupiti kroz dane koji su pred nam. Svaki dar je neprocjenjiv pa unaprijed zahvaljujem!

ŽUPNI CARITAS
Zauzetošću volontera naš Župni Caritas ima redovito dežurstvo utorkom: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati. Vrata župnog Caritasa otvorena su i za vaše darove, koje na radost potrebitih s obzirnošću i ljubavlju donesite. Ono što donosite ne ostavljajte ispred vrat već za vrijeme dežurstva uručiti volonterima.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

40 DANA ZA ŽIVOT
do Cvijetnice inicijativa 40 dana za život ispred ustanova, u koje majke dolaze na pobačaj, moli za prestanak ubijanja nerođenih. Pridruži se osobnom molitvom i postom na ovu nakanu ili se uključi u miroljubivo bdijenje u Vinkovcima svakog dana od 12 do 19 sati. Kontakt Ivana Dasović 095/199 4701. Molitelja nikad dovoljno!

GLAS KONCILA I ŽUPNE OBAVIJESTI
Na našem stoliću za tisak nalaze se Župne obavijesti i ovotjedni Glas koncila u kojem možeš pronaći poticaje za osobni duhovni rast.

NAJAVA DOGAĐANJA
22. ožujka u srijedu je upis misnih nakana za travanj, svibanj i lipanj;
25. ožujka Navještenje Gospodinovo – Blagovjest;
26. ožujka Gluha nedjelja (Glušnica) te susret zajednice Vjera i svjetlo.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Ako vam je potreban neki dokument, prije nego dođete u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u zaglavlju), kako bi vas traženo čekalo u uredu.
Redovito dežurstvo župnog ureda je od ponedjeljka do petka: 
– prijepodne: od 9 do 12 sati    
– poslijepodne: od 17 do 18 sati 

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo u moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja. 
vlč. Krešimir Iljazović, župni vikar                               
vlč. Robert Jugović, župnik
 

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr