Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 31. siječnja do 7. veljače 2021.
Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane

NEDJELJA    31. siječnja    4. nedjelja kroz godinu, Sv. Ivan Bosco, prez.
    7,30 sati    Na nakanu
    9 sati    + Martin Marić
    10,30 sati    za sve župljane
    18 sati    Sv. Anti na nakanu

PONEDJELJAK    1. veljače    
    18 sati    + Zlatko Krtalić

UTORAK    2. veljače    Prikazanje Gospodinovo – Svijećnica
    9 sati    Za zdravlje ob. Marijanović
    18 sati    + iz ob. Filipović i Ilišević

SRIJEDA    3. veljače    sv. Blaž
    9 sati    + iz ob. Pavkić i Benaković
    18 sati    + Ilija i Luca Jurić (sv. misa je na otvorenom)

ČETVRTAK    4. veljače    
    18 sati    + Josip i Katica Balentović

PETAK    5. veljače    Peti petak devetnice Srcu Isusovu, sv. Agata, dj. i mč.
    9 sati    + iz ob. Nedić i Mikić
    18 sati    Na nakanu

SUBOTA    6. veljače    Dan molitve za svećenička zvanja, Sv. Pavao Miki i japanski mučenici
    9 sati    + Ivo i Janja Kopić

NEDJELJA    7. veljače    5. nedjelja kroz godinu
    7,30 sati    Na nakanu
    9 sati    + Ivan i Marija Andreković
    10,30 sati    za sve župljane
    18 sati    + Božo i Ruža Malbašić

KRŠTENJE
U našoj župnoj crkvi kršten je:
Borna Matinac, sin Ilije i Ivone r. Lučić.
Obitelji čestitamo, s molitvom za vjerodostojno svjedočenje životne vjere!

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjeni su:
26. siječnja Marko Maričić (1937.);
27. siječnja Manda Kobaš r. (1941.);
28. siječnja Vjekoslava (Ruža) Maričić r. Jemrić (1933.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

ŽUPNA KATEHEZA
Od ovoga tjedna nastavljamo sa župnom katehezom prema smjenama u školi i rasporedu na oglasnoj ploči. Svaka kateheza započinje u našim obiteljima zajedničkim dolaskom na nedjeljnu svetu misom, a nastavlja se za sve uzraste prema tjednom rasporedu. Briga redovitog pohađanja nedjeljnih sv. misa i kateheze, potvrda je roditeljske vjernosti Bogu po danom krsnom obećanju za njihovo dijete.
katehetske skupine 1 r. SŠ i 2 r. SŠ (krizmanici) s redovitom katehezom započet će prestankom nastave na daljinu.

ŽIVA KRUNICA
nakana molitelja Žive krunice za prosinac je: da vjernike napasti i kušnje ne dovedu do sablazni bližnjih. Dobrim odlukama i nakanama svoga života pridodaj molitvu samo jedne desetice dnevno (manje od 5 min).

PRIKAZANJE GOSPODINOVO - SVIJEĆNICA (MARINJE)
Marijanski identitet svetkovine Prikazanja Gospodinova i ove godine očitovat ćemo blagoslovom svijeća na početku obadvije sv. mise toga dana. Ponesite ih od kuće, a bit će i ponuđene na stoliću za tisak kod ulaza u župnu crkvu.
Posvećenje Gospodinu danas obilježavaju osobe posvećenog života, tj. redovnici i redovnice koje su izrekli svoje privremene ili vječne zavjete. Sjetimo ih se danas u svojim molitvama.

ROĐENDAN ZAJEDNICE VJERA I SVJETLO
SVIJEĆNICA je Dan zajednice vjere i svjetla. Naša župna zajednica Noa obilježit će ga sv. misom u 16 sati. Pozivamo članove i prijatelje da nam se pridruže, ali poziv vrijedi i za SVAKOG tko se želi obogatiti radošću ovog susreta.
DEVETNICA BDM LURDSKOJ
Devetnica Gospi Lurdskoj započinje 2. veljače. Pred kraj sv. mise svakodnevnom molitvom litanija kleknut ćemo pred njen kip u špilji kod ulaza u župnu crkvu.

SPOMENDAN SV. BLAŽA I BLAGOSLOV GRLA
u srijedu 3. veljače slavimo spomendan sv. Blaža. Toga dana sv. mise su u 9 i u 18 sati. Kako se toga dana po moćnom zagovoru sv. Blaža velik broj vjernika utječe njegovu zagovoru za blagoslov grla, večernja sv. misa biti će na vanjskom oltarnom prostoru. Potaknimo jedni druge te se dobro obucimo.

PETI PETAK VELIKE DEVETNICE SRCU ISUSOVU
naš peti korak u Velikoj devetnici Srcu Isusovu učinit ćemo prvog petka u veljači kada će sv. mise biti u 9 i u 18 sati.
Mogućnost za ispovijed je u župnoj crkvi: od 8,30 do 11 sati, te poslijepodne od 17 sati pa dok bude potrebe. Ispovijeda se u župnoj crkvi iza glavnog oltara (kada je svjetlo upaljeno pristupite).
Večernje Euharistijsko klanjanje je u župnoj crkvi od večernje svete mise do ponoći. Pojedinci, obitelji, zajednice… prijavite se u župnom uredu i ubilježite svoje bdijenje od 30 minuta, i tako načini neprekinutu molitvu pred Presvetim oltarskim sakramentom. Upišimo se i povedimo druge.

TRODNEVNICA BL. ALOJZIJU STEPINCU
u nedjelju 7. veljače započet ćemo trodnevnicu bl. Alojziju Stepincu, razmišljajući kako nam njegove vrline mogu pomoći da s njime možemo uskliknuti: U tebe se Gospodine uzdam!

TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK
Zaručnici koji namjeravaju sklopiti Crkvenu ženidbu do kraja rujna 2021. godine ili kasnije, obavezni su pohoditi Tečaj priprave za brak. Tečaj počinje u srijedu 24. veljače s početkom u 19,30 sati, a održava se srijedom, četvrtkom i petkom kroz dva tjedna. Zaručnici prvi dan trebaju doći ranije radi upisa i preuzimanja potvrde o pohađanju. Predavanja će biti u velikoj dvorani Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca u Županji.

ČITANJE BOŽJE RIJEČI
u Nedjelju Božje Riječi – vjernici su potaknuti da probude svijest o važnosti Svetog pisma za naš vjernički život s posebnim naglaskom u našoj svagdašnjici. Nama katolicima se najviše spočitava da Božju riječ uopće ne poznajemo i da nam Sveto pismo, ono najvrjednije što nam je Bog dao uz sv. misu i sakramente, najčešće skuplja prašinu na policama. Želeći to promijeniti skupina zaljubljenika napravila je za 365 dana dva plana pristupa svakodnevnom čitanju Biblije: linearni i usporedni pristup. Obadva pristupa preuzmi na našoj župnoj web stranici. Preuzeti planove napravljeni su po danima u mjesecu no vi, bez obzira na predloženo, slijedite isti redoslijed, a kada pročitate pribilježite svoj datum ili samo prekrižite.
Božja Riječ bila ti na rast i poticaj, a iz nje svakog dana crpili Božje milosti i blagoslove. Na čitanje i proučavanje potiči i druge poput sv. Jeronima koji kaže: Ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista, ili bl. Alojzije Stepinac koji tvrdi: Više vrijedi jedna stranica Svetoga Pisma, nego svi romani svijeta.

GLAS KONCILA
S stolića za tisak uzmite Glas koncila i upoznaj se kroz mnoga svjedočenja s novostima iz života Crkve, te prepoznaj poticaj za osobni rast u vjeri.

ŽUPNA KNJIŽNICA
župna knjižnica u PETAK od 16 do 18 sati ponovno otvara svoja vrata, kako bi se iskoristimo zapisane mudrosti nadahnjivali za osobni rast u vjeri.

BLAGOSLOV OBITELJI
NAKNADNI BLAGOSLOV obitelji i ustanova svi onih koji su iz nekog razloga bili spriječeni, rado ćemo omogućiti uz prethodnu prijavu u župnom uredu. Vrijeme dolaska prilagodit ćemo danu i satu vaših mogućnosti.
ŽUPNI CARITAS
Zbog trenutnih epidemioloških mjera naš Župni Caritas svoja dežurstva imat će svaki drugi utorak (sljedeći put to je 9. veljače) od 9 do 12 sati.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

POMOĆ STRADALIMA U POTRESU
prilog za potrebe stradalih u potresu na Banovini možete ostaviti u župnom uredu ili donirati putem Hrvatskog Caritasa: pozivom na Donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,25 HRK, a PDV je uključen) ili uplatom na račun: Hrvatski Caritas, Ksaverska cesta 12a, Zagreb, kod PBZ (Privredna banka Zagreb), IBAN: HR0523400091100080340, poziv na broj 12 20. Hrvatska pošta za navedenu svrhu korisnicima ne uzima naknade.

NAJAVA DOGAĐANJA
9. veljače sv. Skolastika, dj.;
10. veljače spomendan bl. Alojzija Stepinca;
11. veljače Gospa Lurdska – Dana bolesnika. Dvije su sv. mise.
14. veljače sv. Valentin (Zdravko), mč.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije dolaska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom ured je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati    – poslijepodne: od 17 do 18 sati
Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije – Majke Crkve, svetog Josipa i našeg zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.

Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!
vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v.                
vlč. Robert Jugović, ž.
vlč. Krešimir Iljazović, đakon

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 17:00 do 18:00 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
E: zupa1.zupanja@gmail.com
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr