Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 7. do 14. veljače 2021.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane

NEDJELJA 7. veljače 5. nedjelja kroz godinu
7,30 sati Na nakanu
9 sati + Ivan i Marija Andreković
10,30 sati za sve župljane
18 sati + Božo i Ruža Malbašić

PONEDJELJAK 8. veljače
18 sati + Zvonko Marjanović

UTORAK 9. veljače Sv. Skolastika, dj.
18 sati + Marko i Mara Marjanović

SRIJEDA 10. veljače Bl. Alojzije Stepinac, b. i mč.
18 sati + Josip i Katarina Bučar

ČETVRTAK 11. veljače BDM Lurdska – Dan bolesnika
9 sati + Ivan i Manda Borilović
18 sati + Vinko i Milka Lacko (sv. misa je na otvorenom)

PETAK 12. veljače
18 sati + iz ob. Bačić

SUBOTA 13. veljače Sv. Katarina Ricci, mističarka
9 sati + Jovanka Milaković

NEDJELJA 14. veljače 6. nedjelja kroz godinu sv. Valentin, (Zdravko), mč.
7,30 sati Na nakanu
9 sati Na nakanu
10,30 sati za sve župljane
18 sati + iz ob. Peštalić i Janjić

Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise iza glavnog oltara. Kada vidimo upaljeno svjetlo pristupamo kroz sredinu crkve.
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se na kratkoj osobnoj molitvi.
Starijima i nemoćnima ponesite Glas koncila i župne obavijesti. 

ŽUPNA KATEHEZA
Radost je slušati kako župno dvorištem vrvi igrom i ječi osmjesima djece. Kako bi naši župni prostori i nadalje bili izvor njihove radosti zapamti raspored svog katehetskog susreta i na njega podsjeti svoje prijatelje.
Dolazak na katehezu NE OPRAVDAVA nedolazak na nedjeljnu sv. misu, što je po trećoj Božjoj zapovjedi težak grijeh. Briga o redovitom pohađanju nedjeljne sv. mise znak je zrelosti vjere i potvrda je roditeljske vjernosti Bogu po danom krsnom obećanju za njihovo dijete.
katehetske skupine 1 r. SŠ i 2 r. SŠ (krizmanici) s redovitom katehezom započet će prestankom nastave na daljinu.

TRODNEVNICA BL. ALOJZIJU STEPINCU
od danas (nedjelje 7. veljače) trodnevnicu bl. Alojziju Stepincu započet ćemo razmišljajući kako nam njegove vrline mogu pomoći da s njime uskliknemo U tebe se Gospodine uzdam! Pred njegovom slikom na kraju sv. mise, litanijama njemu u čast, zazovi njegov zagovor.
u srijedu, na Stepinčevo, pogledajte film Stepinac - Kardinal i njegova savjest koji će se emitirati na HRT 1 u 20,10 sati.

BDM LURDSKA
Devetnicu Gospi Lurdskoj nastavit ćemo svakog dana prije sv. mise molitvom krunice i litanija. Na blagdan Gospe Lurdske sv. mise su u 9 i u 18 sati. Kako će na večernjoj sv. misi biti mogućnost za primanje sakramenta Bolesničkog pomazanja, večernja sv. misa biti će na vanjskom oltarnom prostoru. Potaknimo jedni druge, te se dobro obucimo.
Podjela sakramenta Bolesničkog pomazanja – dva su sakramenta koje nazi-vamo sakramentima ozdravljenja, a to su Pomirenje (Ispovijed) i Bolesni-čko pomazanje. I kao što znamo sakramentima primamo nevidljivu milost. Tu milost ne možemo vidjeti okom, ali ju vjerom primamo u znakovima. Vidljivi znak po kojem svećenik Kristovim autoritetom podjeljuje izvanre-dne Božje milosti u Pomirenju je ispružena ruka svećenika po kojoj udjeljuje odrješenje, a u Bolesničkom pomazanju to je mazanje svetim uljem blago-slovljenim na Veliki četvrtak. Po prvom prisjećamo se Isusovih duhovnih iscjeljenja, a po drugom Isusovih tjelesnih ozdravljenja.
Kako bi lakše predvidjeli sve potrebno, osobe koje na večernjoj sv. misi spomendana Gospe Lurdske žele primiti Bolesničko pomazanje, neka se do četvrtka prijave u župni ured. Kao i za svetu pričest, vjernik koji želi primiti Bolesničko pomazanje ne smije imati teški ili smrtni grijeh.
Sakrament bolesničkog pomazanja dijeli se svim vjernicima koji su teže bolesni (npr. prije operacije uslijed opasne bolesti, starijim i bolesnim osobama kojima su snage znatno oslabile i sl.).

EUHARISTIJSKO KLANJANJE
Prepoznaj i sebe pozvanim, te se poput apostola okupimo oko Isusa, kako bi se u poniznoj vjeri poklonili živom Bogu u Presvetom Oltarskom
Sakramentu. Kratko klanjanje je u četvrtak poslije večernje sv. mise.

BIBLIJSKA URA
Biblija, odnosno Utjelovljena i zapisana Božja riječ, temelj je naše vjere i potrebna je našeg razumijevanja kako bi nam bila izvor svakidašnje mudrosti. Biblijsko-molitveni susret bit će u četvrtak, 11. veljače s početkom u 19 sati. Uz svećenike i ti budi sudionik na susretu u našem Pastoralnom centru. DOĐI i povedi one koje zanima Božja riječ!

ČITAČI POBOŽNOSTI KRIŽNOGA PUTA
u pripremi za nadolazeće vrijeme Korizme, a onda i za svetkovinu Uskrsa, pozivam VAS, koji promišljate da župnoj zajednici navijestite zapisanu riječ, na susret u utorak 9. veljače nakon večernje svete mise. Ako si sebično razmišljaš to će netko drugi ili ima boljih, a prethodno nisi ni pokušao, pitaj se želiš li iskreno i stvarno slijediti Krista na njegovom putu tvoga spasenja.

MINISTRANTSKI SUSRET
osvrćući se na protekla događanja, te radi dogovora oko rasporeda u nadola-zećem razdoblju, susret ministranata bit će u nedjelju 7. veljače poslije veče-rnje sv. mise. Prigoda je to da nam se priključe novi članovi. Ohrabrite ih!

ŽIVA KRUNICA
nakana molitelja Žive krunice za prosinac je da vjernike napasti i kušnje ne dovedu do sablazni bližnjih. Dobrim odlukama i nakanama svoga života pridodaj molitvu samo jedne desetice dnevno (manje od 5 min).

TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK
Zaručnici koji namjeravaju sklopiti Crkvenu ženidbu do kraja rujna 2021. godine ili kasnije, obavezni su pohoditi Tečaj priprave za brak. Tečaj počinje u srijedu 24. veljače s početkom u 19,30 sati, a održava se srijedom, četvrtkom i petkom kroz dva tjedna. Zaručnici prvi dan trebaju doći ranije radi upisa i preuzimanja potvrde o pohađanju. Predavanja će biti u velikoj dvorani Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca u Županji.

ČITANJE BOŽJE RIJEČI
Ne dopusti da živiš životom vjernika, a da Boga nisi upoznao u pročitanoj Bibliji. Prihvati izazov skupine zaljubljenika koja je za 365 dana napravila dva plana pristupa svakodnevnom čitanju Biblije linearni i usporedni pristup. Obadva pristupa preuzmi na našoj župnoj web stranici. Preuzeti planovi napravljeni su po danima u mjesecu no ti ih, bez obzira na predloženo, slijedi istim redoslijedom, a pročitano pribilježi svoj datum ili samo prekrižite.
Božja Riječ bila ti na rast i poticaj, a iz nje svakog dana crpili Božje milosti i blagoslove. Na čitanje i proučavanje potiči i druge poput sv. Jeronima koji kaže Ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista, ili bl. Alojzije Stepinac koji tvrdi Više vrijedi jedna stranica Svetoga Pisma, nego svi romani svijeta.

ŽUPNA KNJIŽNICA
U župnoj knjižnici UTORKOM i PETKOM od 16 do 18 sati posudite zapisanu mudrost kako bi se nadahnuli za osobni rast u vjeri.

GLAS KONCILA
Sa stolića za tisak uzmite Glas koncila i upoznaj se sa svjedočanstvima i novostima iz života Crkve, te prepoznaj poticaj za osobni rast u vjeri.

ŽUPNI CARITAS
Zbog trenutnih epidemioloških mjera naš Župni Caritas svoja dežurstva imat će svaki drugi utorak (sljedeći put to je 9. veljače) od 9 do 12 sati.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

POMOĆ STRADALIMA U POTRESU
prilog za potrebe stradalih u potresu na Banovini možete ostaviti u župnom uredu ili donirati putem Hrvatskog Caritasa pozivom na Donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,25 HRK, a PDV je uključen) ili uplatom na račun Hrvatski Caritas, Ksaverska cesta 12a, Zagreb, kod PBZ (Privredna banka Zagreb), IBAN HR0523400091100080340, poziv na broj 12 20. Hrvatska pošta za navedenu svrhu korisnicima ne uzima naknade.

BLAGOSLOV OBITELJI
NAKNADNI BLAGOSLOV obitelji i ustanova svi onih koji su iz nekog razloga bili spriječeni, rado ćemo omogućiti uz prethodnu prijavu u župnom uredu. Vrijeme dolaska prilagodit ćemo danu i satu vaših mogućnosti.

NAJAVA DOGAĐANJA
17. veljače Pepelnica (Čista srijeda) – zapovjedani post i nemrs. Dvije su sv. mise;
18. veljače dan posvete Gospi Schonstattskoj;
19. veljače pobožnost Križnog puta i pobožnost u Godini sv. Josipa.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije dolaska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom ured je od ponedjeljka do petka
– prijepodne od 9 do 12 sati – poslijepodne od 17 do 18 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije – Gospe Lurdske, svetog Josipa i našeg zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!
vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v.
vlč. Robert Jugović, ž.
vlč. Krešimir Iljazović, đakon

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr