Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 14. do 21. veljače 2021.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane

NEDJELJA 14. veljače 6. nedjelja kroz godinu
7,30 sati Na nakanu
9 sati Na nakanu
10,30 sati za sve župljane
18 sati + iz ob. Peštalić i Janjić

PONEDJELJAK 15. veljače
18 sati + iz ob. Oršolić

UTORAK 16. veljače
18 sati + Vesna Varnus

SRIJEDA 17. veljače Pepelnica – Čista srijeda, Zapovjedani post
9 sati + iz ob. Benaković (Ducini)
18 sati + Branko Bilić

ČETVRTAK 18. veljače
18 sati + Elizabeta Bušić (Karamanova)

PETAK 19. veljače Križni put – pobožnost sv. Josipu
18 sati + Đuro i Ana Oršolić

SUBOTA 20. veljače Sv. Franjo i Jacinta Marto, fatimski vidioci
9 sati + Vera Gloković

NEDJELJA 21. veljače 1. korizmena nedjelja
7,30 sati Na nakanu
9 sati + Marko i Delfa Jagatić
10,30 sati za sve župljane
18 sati + Ruža Kovačević i + iz ob. Oršolić
Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise iza glavnog oltara. Kada vidimo upaljeno svjetlo pristupamo kroz sredinu crkve. 

ŽUPNA KATEHEZA
Radost je slušati kako župno dvorištem vrvi igrom i ječi osmjesima djece. Kako bi župni prostori i nadalje bili izvor njihove radosti zapamti raspored svog katehetskog susreta i na njega podsjeti svoje prijatelje.
Dolazak na katehezu NE OPRAVDAVA nedolazak na nedjeljnu sv. misu, što je po trećoj Božjoj zapovjedi težak grijeh. Briga o redovitom pohađanju nedjeljne sv. mise znak je zrelosti vjere i potvrda je roditeljske vjernosti Bogu po danom krsnom obećanju za dijete.
katehetske skupine 1 r. SŠ i 2 r. SŠ (krizmanici) s redovitom katehezom započet će prestankom nastave na daljinu.

SUSRET VOLONTERA CARITASA
u pripremi za nadolazeće vrijeme Korizme pozivam volontere župnog Caritasa i VAS koji želite biti donositelji utjehe i dobra bližnjima u potrebi, na susret u ponedjeljak 15. veljače nakon večernje svete mise.

POBOŽNOST SCHONSTATTSKOJ GOSPI
u četvrtak, 18. veljače spominjemo se Sata saveza s Majkom Triput Divnom, Gospom Schontattskom. Umjesto kod Gospina oratorija u našem dvorištu, posvetnu molitvu izmoliti ćemo za vrijeme klanjanja.

EUHARISTIJSKO KLANJANJE
Prepoznaj i sebe pozvanim, te se poput apostola okupimo oko Isusa, kako bi se u poniznoj vjeri poklonili živom Bogu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje je u četvrtak poslije večernje sv. mise.

DARUJMO POTREBITE U KORIZMI
i ove godine u korizmene petke i utorke, prikupljat ćemo darove za naše potrebite koje ćete moći ostavljati u košarama kod ulaza u župnu crkvu. Vaš dar neka našim bližnjima u potrebi pokaže snagu vjere u Kristovu pobjedu nad zlom. HVALA TI!

POBOŽNOST KRIŽNOG PUTA
Križni put draga je pobožnost vjernika koji će redovito biti petkom i utorkom 30 min prije svete mise. Zbog epidemioloških mjera, kada nema padalina, redovito će biti vani kod naše Kalvarije. Nemojmo razdvajati križni put od svete mise jer su to nerazdvojna obilježja pobožnosti Korizmenog vremena. Planirajmo i uložimo vrijeme za duhovni rast!
Križ potiče na odvažnost! Stoga potičem sve očeve, majke i djecu da u nemogućnosti dolaska u župnu crkvu u svojim obiteljima budu predmolitelji križnog puta utorkom i petkom.
Čitači neka se prema dogovoru u sakristiji upišu u raspored.

POBOŽNOST SV. JOSIPU
u Godini sv. Josipa i ovog 19. dan mjeseca veljače, naša župna zajednica, okupit će se pred oltarom Isusova Poočima, i moliti za obraćenje obitelji i pojedinaca, kao i za vlastiti rast u vjeri po Josipovim vrlinama. S obzirom da je u petak prije sv. mise Križni put, krunicu sv. Josipu izmolite osobno, a pred kraj sv. mise zajedno ćemo izmoliti litanije i posvetnu molitvu. Kako je sv. Josip zaštitnik očinstva, stavljam na srce i potičem sve očeve da ovu pobožnost potaknu u zajedništvu svojih obitelji. Cijelu pobožnost pronađite na našem stoliću za tisak kao i na našoj župnoj web stranici.

MINISTRANTSKI SUSRET
osvrćući se na protekla događanja, te radi dogovora oko rasporeda u nadolazećem razdoblju, susret ministranata bit će u subotu 20. veljače u 18 sati. Prigoda je to da nam se priključe novi članovi. Ohrabrite ih!

TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK
Zaručnici koji namjeravaju sklopiti Crkvenu ženidbu do kraja rujna 2021. godine ili kasnije, obavezni su pohoditi Tečaj priprave za brak. Tečaj počinje u srijedu 24. veljače s početkom u 19,30 sati, a održava se srijedom, četvrtkom i petkom kroz dva tjedna. Zaručnici prvi dan trebaju doći ranije radi upisa i preuzimanja potvrde o pohađanju. Predavanja će biti u velikoj dvorani Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca u Županji.

ŽUPNI CARITAS
Zbog trenutnih epidemioloških mjera naš Župni Caritas svoja dežurstva imat će svaki drugi utorak (sljedeći put to je 23. veljače) od 9 do 12 sati.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

ŽUPNA KNJIŽNICA
U župnoj knjižnici UTORKOM i PETKOM od 16 do 18 sati posudite zapisanu mudrost kako bi se nadahnuli za osobni rast u vjeri.

ČITANJE BOŽJE RIJEČI
Prihvati izazov skupine zaljubljenika koja je za 365 dana napravila dva plana pristupa svakodnevnom čitanju Biblije: linearni i usporedni pristup. Obadva pristupa preuzmi na našoj župnoj web stranici. Preuzeti planovi napravljeni su po danima u mjesecu no ti ih, bez obzira na predloženo, slijedi istim redoslijedom, a pročitano pribilježi svoj datum ili samo prekrižite.
Božja Riječ bila ti na rast i poticaj, a iz nje svakog dana crpili Božje milosti i blagoslove. Na čitanje i proučavanje potiči i druge poput sv. Jeronima koji kaže: Ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista, ili bl. Alojzije Stepinac koji tvrdi: Više vrijedi jedna stranica Svetoga Pisma, nego svi romani svijeta.

KNJIGA ZA OBITELJSKO ZAJEDNIŠTVO U KORIZMI
Od izdavača Salesiana ponuđena nam je knjiga Korizma u obitelji iz srca jedne mame. Sadržaj donosi osmišljene obiteljske molitve za svaki dan u Korizmenom vremenu prateći potrebe obiteljske svakidašnjice. Izdavač se ispričava što knjiga zbog kašnjenja u tisku neće biti dostupna do Pepelnice, ali vjeruju da ćete ju do kraja tjedna po 50 HRK moći potražiti u župnom uredu. Količina je ograničena.

POMOĆ STRADALIMA U POTRESU
prilog za potrebe stradalih u potresu na Banovini možete ostaviti u župnom uredu ili donirati putem Hrvatskog Caritasa: pozivom na Donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,25 HRK, a PDV je uključen) ili uplatom na račun: Hrvatski Caritas, Ksaverska cesta 12a, Zagreb, kod PBZ (Privredna banka Zagreb), IBAN: HR0523400091100080340, poziv na broj 12 20. Hrvatska pošta za navedenu svrhu korisnicima ne uzima naknade.
Iz pisma zahvale sisačkog biskupa mons. Vlade Košića:

BLAGOSLOV OBITELJI
NAKNADNI BLAGOSLOV obitelji i ustanova svi onih koji su iz nekog razloga bili spriječeni, rado ćemo omogućiti uz prethodnu prijavu u župnom uredu. Vrijeme dolaska prilagodit ćemo danu i satu vaših mogućnosti.

GLAS KONCILA
Sa stolića za tisak uzmite Glas koncila i upoznaj se sa svjedočanstvima i novostima iz života Crkve, te prepoznaj poticaj za osobni rast u vjeri.

NAJAVA DOGAĐANJA
24. veljače sv. Sinerot Srijemski, mč.;
25. veljače sv. Donat Zadranin, bi.
i Kanonski pohod nadbiskupa mons. Đure Hranića i konvizitatora vlč. mr. Mate Mićana

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije dolaska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom ured je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 16,30 do 17,30 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije – Gospe Lurdske, svetog Josipa i našeg zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!
vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v.
vlč. Robert Jugović, ž.
vlč. Krešimir Iljazović, đakon

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr