Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 7. do 14 ožujka 2021.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane

NEDJELJA 7. ožujka 3. korizmena nedjelja, Nedjelja solidarnosti s crkvom i ljudima u BiH
7,30 sati Na nakanu za zdravlje
9 sati + Ivan, Antun i Janja Oršolić
10,30 sati za sve župljane
18 sati + Franjo i Sarafina Lelić

PONEDJELJAK 8. ožujka sv. Ivan od Boga, r.
18 sati + iz ob. Ilišević

UTORAK 9. ožujka Križni put
18 sati + Tomo i Ivka Milošić

SRIJEDA 10. ožujka
18 sati + Franjo i + iz ob. Kovačević (Ackini)

ČETVRTAK 11. ožujka Obljetnica smrti Sluge Božjeg kardinala Franje Kuharića
18 sati + Ilija i Anđelka Sijarto

PETAK 12. ožujka Križni put
18 sati + iz ob. Crepić

SUBOTA 13. ožujka Osma obljetnica izbora pape Franje
9 sati + Josip Filipović

NEDJELJA 14. ožujka 4. korizmena nedjelja
7,30 sati + Luka i Kata Oršolić
9 sati Na nakanu
10,30 sati za sve župljane
18 sati + Marko Pilipović

Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise iza glavnog oltara. Kada vidimo upaljeno svjetlo pristupamo kroz sredinu crkve.
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se na kratkoj osobnoj molitvi. 

KRŠTENJE
U našoj župnoj crkvi kršten je:
Jakov Pejaković, sin Ivice i Ane r. Lučić.
Obitelji čestitamo, s molitvom za vjerodostojno svjedočenje životne vjere!

TJEDAN SOLIDARNOSTI I ZAJEDNIŠTVA S CRKVOM I LJUDIMA U BIH
današnjom nedjeljom Crkva u Hrvatskoj, pod geslom Post Bogu mio, obilježava Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH. Svi današnji vaši darovi prikupljeni u milostinji namjenjujemo za karitativne potrebe braće i sestara u BiH. Pojedinačno se u akciju možete uključiti pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena pozivu 6,25 kn, PDV uključen).

MINISTRANTSKI SUSRET
radi dogovora oko rasporeda u nadolazećem razdoblju, susret ministranata bit će u nedjelju, 7. ožujka u 19 sati. Prigoda je to da nam se priključe novi članovi. Ohrabrite ih i upišite!

ŽUPNA KATEHEZA
da bi župni prostori bili izvor dječje i mladenačke radosti zapamti raspored svog katehetskog susreta i na njega podsjeti svoje prijatelje u razredu. Kateheza je redovita za sve uzraste osnovne i srednje škole.
Dolazak na katehezu NE OPRAVDAVA nedolazak na nedjeljnu sv. misu, što je po trećoj Božjoj zapovjedi težak grijeh. Briga o redovitom pohađanju nedjeljne sv. mise znak je zrelosti vjere i potvrda roditeljske vjernosti Bogu po izgovorenom krsnom obećanju danom za dijete.

ČITANJE BOŽJE RIJEČI
Prihvati izazov i odluči se kroz 365 dana prčitati Bibliju. Dva su pristupa: linearni i usporedni pristup (pronađi ih na našoj župnoj web stranici). Oba pristupa napravljena su po danima u mjesecu no ti ih, bez obzira na predloženo, slijedi istim redoslijedom, a pročitano obilježi svojim datum ili samo prekrižite. Božja Riječ bila ti na rast i poticaj, a iz nje svakog dana crpili milosti i blagoslove.

DEKANATSKA KORONA
u utorak 9. ožujka održat će se u Bošnjacima proljetna Dekanatska korona svećenika Županjskog dekanata. Zajedništvo svećenika našeg dekanata stavljamo i u vaše molitve.

POBOŽNOST KRIŽNOG PUTA
zajednički Križni put je utorkom i petkom 30 min prije svete mise. Zbog epidemioloških mjera, kada nema padalina, redovito će biti na vanjskoj Kalvariji. Nemojmo razdvajati križni put od svete mise jer su to nerazdvojna obilježja pobožnosti Korizmenog vremena. Planirajmo i uložimo vrijeme za duhovni rast!
Čitači neka se prema dogovoru u sakristiji upišu u raspored.
Križ potiče na odvažnost - očevi, majke i djeco u opravdanoj nemogućnosti
dolaska u župnu crkvu, predmolite križni put u svojim obiteljima.

KRIŽNI PUT ZA MLADE
MLADI, u svom korizmenom odricanju nemojte se odreći vjere i volje da svakog Korizmenog petka na vanjskoj kalvariji, pođeš Putem križa. Petkom u 20 sati učini korak bliže Kristu, a odreci se LIJENOSTI I OBAVEZA koje nas udaljuju od njega!

DARUJMO POTREBITE U KORIZMI
u korizmene utorke i petke prikupljamo milostinju i namirnice za naše potrebite. Vaš dar neka našim bližnjima u potrebi pokaže snagu vaše vjere u Kristovu pobjedu nad svakim zlom. HVALA TI!

DEVETNICA SV. JOSIPU
u Godini sv. Josipa, a neposredno pred svetkovinu Josipova, kroz devet dana okupljat ćemo se pred oltarom Isusova Poočima, i moliti na nakane na koje nas poziva papa Franjo: obraćenje obitelji i pojedinaca, te za vlastiti rast u vjeri po Josipovim vrlinama. U danima devetnice (osim utorkom i petkom kada je križni put) svaki dan ćemo prije svete mise moliti krunicu sv. Josipu, a pred kraj sv. mise litanije i zavjetnu molitvu.
S obzirom da je u petak i utorak prije sv. mise Križni put, krunicu sv. Josipu izmolite osobno, a pred kraj sv. mise zajedno ćemo izmoliti litanije i posvetnu molitvu. Kako je sv. Josip zaštitnik očinstva, pozivam i potičem sve očeve da kroz ovu devetnicu prikažu svoju obitelj i to posvjedoče svojim vjerničkim primjerom. Pobožnost pronađite na našem stoliću za tisak kao i na našoj župnoj web stranici.

EUHARISTIJSKO KLANJANJE
Prepoznajmo sebe pozvanima, te se poput apostola okupimo oko Isusa, kako bi se u poniznoj vjeri poklonili živom Bogu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje je u četvrtak poslije večernje sv. mise.

BIBLIJSKA URA
Biblija, odnosno Utjelovljena i zapisana Božja riječ, temelj je naše vjere i potrebna je našeg razumijevanja kako bi nam bila izvor svakidašnje mudrosti. Biblijsko-molitveni susret bit će u četvrtak, 11. ožujka s početkom u 19 sati. Uz svećenike i ti budi sudionik na susretu u našem Pastoralnom centru. DOĐI i povedi one koje želiš obogatiti Božjom riječju!

KORIZMENI POHOD I ISPOVIJED BOLESNIKA
od ponedjeljka 1. ožujka u župnom uredu prijavimo svoje ukućane ili susjede za Korizmeni pohod i ispovijed naših starih i bolesnih župljana. Ispovijed će početi 16. ožujka. Dan prije dolaska, prijavljene osobe dobit će telefonsku obavijest hoće li svećenik doći prijepodne ili poslijepodne. Svi se trebaju pridržavati važećih epidemioloških mjera.

ŽIVA KRUNICA
nakana molitelja Žive krunice u ožujku je: za svetost života mladića, muževa i očeva po zagovoru sv. Josipa. Započni mjesec s odlukom da se priključiš molitvi samo jedne desetice dnevno (manje od 5 min). ODVAŽNO!

ŽUPNI CARITAS
u Korizmenom vremenu naš Župni Caritas svoja dežurstva imat će svaki utorak: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

ŽUPNA KNJIŽNICA
U župnoj knjižnici UTORKOM i PETKOM od 16 do 18 sati posudite zapisanu mudrost kako bi se nadahnuli za osobni rast u vjeri.

BLAGOSLOV OBITELJI I USTANOVA
NAKNADNI BLAGOSLOV uz prethodnu prijavu u župnom uredu rado ćemo omogućiti svakoj obitelji i ustanovi. Vrijeme dolaska prilagodit ćemo danu i satu vaših mogućnosti.

GLAS KONCILA
Sa stolića za tisak uzmite Glas koncila i upoznajte se sa svjedočanstvima i novostima iz života Crkve, te prepoznajte poticaj za osobni rast u vjeri.

NAJAVA DOGAĐANJA
16. ožujka početak pobožnosti 13. utoraka sv. Antunu Padovanskom;
17. ožujka sv. Patrik (Domagoj), b.;
18. ožujka Dan saveza s Gospom Schonstattskom;
19. ožujka sv. Josip, zaručnik BDM;
21. ožujka projekt 75 za 1 – prikupljanje sredstava za stipendiranje učenika i studenta. Donacijom 20 HRK, 75 osoba daruje za godišnju stipendiju jednog djeteta.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije dolaska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom ured je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 16,30 do 17,30 sati
Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije – svetog Josipa i našeg zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!
vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v.
vlč. Robert Jugović, ž.
vlč. Krešimir Iljazović, đakon

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr