Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 14. do 21 ožujka 2021.
Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA 14. ožujka 4. korizmena nedjelja
7,30 sati + Luka i Kata Oršolić
9 sati Na nakanu
10,30 sati za sve župljane
18 sati + Marko Pilipović
PONEDJELJAK 15. ožujka
18 sati + iz ob. Lucić
UTORAK 16. ožujka Križni put, 1 utorak sv. Antunu Padovanskom
18 sati Za zdravlje ob. Oršolić
SRIJEDA 17. ožujka sv. Patrik (Domagoj), b.
18 sati + Mijo i Anka Pušeljić
ČETVRTAK 18. ožujka Dan saveza s Gospom Schonstattskom
18 sati + Božo Petrović
PETAK 19. ožujka sv. Josip, zaručnik BDM
9 sati + iz ob. Meštrović i Klaić
18 sati + iz ob. Mate i Ive Lacić
SUBOTA 20. ožujka
9 sati + Janja Pranjić i + iz ob. Knežević
NEDJELJA 21. ožujka 5. korizmena nedjelja, Gluha nedjelja
7,30 sati + Jelena Bušić
9 sati + Luka i Anica Paradžiković
10,30 sati za sve župljane
18 sati + Mato, Ivo i Mara Sadrić

Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise iza glavnog oltara. Kada vidimo upaljeno svjetlo pristupamo kroz sredinu crkve.
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se na kratkoj osobnoj molitvi. 

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjeni su:
9. ožujka Đuro Galović (1952.);
10. ožujka Ivan Ognjanović (1964.);
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

KORIZMENI POHOD I ISPOVIJED BOLESNIKA
Korizmeni pohod i ispovijed naših starih i bolesnih župljana počet će u utorak 16. ožujka. Dan prije dolaska, prijavljene osobe telefonski će biti obaviještene hoće li svećenik doći prijepodne ili poslijepodne. Uz što kraće zadržavanje svi se trebaju pridržavati važećih epidemioloških mjera.

MISIJSKI SUSRET
u pripremi za nadolazeću misijsku prodaju kolača na Cvijetnicu, misijski susret bit će u ponedjeljak 15. ožujka poslije večernje sv. mise u Pastoralnom centru.

ŽUPNA KATEHEZA
da bi župni prostori bili izvor dječje i mladenačke radosti zapamti raspored svog katehetskog susreta i na njega podsjeti svoje prijatelje u razredu. Kateheza je redovita za sve uzraste osnovne i srednje škole.
Dolazak na katehezu NE OPRAVDAVA nedolazak na nedjeljnu sv. misu, što je po trećoj Božjoj zapovjedi težak grijeh. Briga o redovitom pohađanju nedjeljne sv. mise znak je zrelosti vjere i potvrda roditeljske vjernosti Bogu po izgovorenom krsnom obećanju danom za dijete.

13 UTORAKA SV. ANTUNU PADOVANSKOM
u utorak 16. ožujka pri kraju sv. mise krunicom i litanijama sv. Antunu započinjemo pobožnost 13. utoraka sv. Antunu Padovanskom.

POBOŽNOST KRIŽNOG PUTA
zajednički Križni put je utorkom i petkom 30 min prije svete mise. Zbog epidemioloških mjera, kada nema padalina, redovito će biti na vanjskoj Kalvariji. Nemojmo razdvajati križni put od svete mise jer su to nerazdvojna obilježja pobožnosti Korizmenog vremena. Planirajmo i uložimo vrijeme za duhovni rast!
Kao ČITAČ, u sakristiji se upiši u raspored pobožnosti Križnog puta.
Križ potiče na odvažnost - očevi, majke i djeco u opravdanoj nemogućnosti
dolaska u župnu crkvu, predmolite križni put u svojim obiteljima.

KRIŽNI PUT ZA MLADE
MLADI, u svom korizmenom odricanju nemojte se odreći vjere i volje da svakog Korizmenog petka na vanjskoj kalvariji, pođete Putem križa. Petkom u 20 sati učini korak bliže Kristu, a odreci se LIJENOSTI I OBAVEZA koje te udaljuju od njega!

DARUJMO POTREBITE U KORIZMI
u korizmene utorke i petke prikupljamo milostinju i namirnice za naše potrebite. Vaš dar neka našim bližnjima u potrebi pokaže snagu vaše vjere u Kristovu pobjedu nad svakim zlom. HVALA TI!

DEVETNICA I SVETKOVINA SV. JOSIPU
u preostalim danima devetnice (osim utorka kada je križni put) prije svete mise moli se krunica sv. Josipu, a pred kraj sv. mise litanije i zavjetna molitva. S obzirom da je u utorak prije sv. mise Križni put, krunicu sv. Josipu izmolite osobno, a umjesto molitve vjernika u sv. misi izmolit ćemo litanije i posvetnu molitvu.
Kako je sv. Josip zaštitnik očinstva, pozivam i potičem sve očeve da kroz ovu devetnicu prikažu svoju obitelj i to posvjedoče svojim vjerničkim primjerom. Pobožnost pronađite na stoliću za tisak kao i na našoj župnoj web stranici.
Na svetkovinu sv. Josipa su dvije sv. mise.

EUHARISTIJSKO KLANJANJE
Prepoznajmo sebe pozvanima, te se poput apostola okupimo oko Isusa, kako bi se u poniznoj vjeri poklonili živom Bogu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje je četvrtkom poslije večernje sv. mise.

75 PODUPIRATELJA ZA 1 DIJETE
Volonteri našeg župnog Caritasa 21. ožujka poslije nedjeljnih sv. misa prikupljat će donacije za Nadbiskupijsku zakladu dr. Nikola Dogan. U projektu 75 za 1. svojim darom omogućavamo prikupljanje dijela stipendije za učenike i studente slabijeg imovinskog stanja. Iz prošlogodišnjeg fonda Zaklade u našoj župi je dodijeljeno 5 učeničkih stipendija. Projekt se ostvaruje tako da 75 donatora darom od 20 HRK prikupi dio sredstva za 1 godišnju stipendiju.

KUĆNA CRKVA (OBITELJ) - PREKRIVANJE RASPELA
Prošle godine, zadnjih nedjelja Korizmenog vremena, nismo mogli imati sv. mise u župnoj crkvi. Preko društvenih mreža župljani su bili potaknuti da u Kućnim crkvama (obiteljima) uprisutne liturgijske znakove Kristove muke i uskrsnuća. Te geste samo malo su ublažile ranjenost vjerničkih duša, koje su zbog izostanka prisutnosti na obredima Velikog tjedna i Uskrsa, trpjele poput Krista. Kako bi se po istim znakovima naše obitelji sjedinile sa živom prisutnosti Božje patnje i uskrsne pobjede u svojim domovima, pozivam da iste korake učinimo i ove godine.
Prvi korak bi bio pronaći u svom domu vidljivo mjesto i postaviti raspelo. Uvečer nedjelje Glušnice (21. ožujka) prekriti raspelo platnom (ako se nema ljubičasto može ono koje imamo). Drugi korak je na Cvijetnicu, treći na Veliki petak, a četvrti na Uskrs.
Neka to obiteljski jednostavno svjedočanstvo vjere bude potvrda primljenog blagoslova u Božićnom vremenu.

ŽUPNI CARITAS
u Korizmenom vremenu naš Župni Caritas svoja dežurstva imat će svaki utorak: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

ŽUPNA KNJIŽNICA
U župnoj knjižnici UTORKOM i PETKOM od 16 do 18 sati posudite zapisanu mudrost kako bi se nadahnuli za osobni rast u vjeri.

BLAGOSLOV OBITELJI I USTANOVA
NAKNADNI BLAGOSLOV uz prethodnu prijavu u župnom uredu rado ćemo omogućiti svakoj obitelji i ustanovi. Vrijeme dolaska prilagodit ćemo danu i satu vaših mogućnosti.

GLAS KONCILA
Sa stolića za tisak uzmite Glas koncila i upoznajte se sa svjedočanstvima i novostima iz života Crkve, te prepoznajte poticaj za osobni rast u vjeri.

NAJAVA DOGAĐANJA
19. ožujka sv. Josip, zaručnik BDM;
23. ožujka upis vezanih misnih nakana za travanj, svibanj i lipanj
- drugi od 13. utoraka sv. Antunu Padovanskom;
25. ožujka Blagovijest – Navještenje Gospodinovo
- pred uskrsna ispovijed u našoj župi;
28. ožujka Cvijetnica
- misijska prodaja kolača;

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije dolaska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom ured je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 16,30 do 17,30 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije – svetog Josipa i našeg zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!
vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v.
vlč. Robert Jugović, ž.
vlč. Krešimir Iljazović, đakon

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr